prenses-çamı-bakımı

Prenses çamı bakımı nasıl yapılır? (Crassula muscosa)

Prenses çamı bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Prenses çamı çiçek açar mı? Nasıl sulamak gerekir? gibi sorular sıklıkla merak ediliyor. Özellikle prenses çamı kuruması pek çok kişinin sebebini çözemediği durumlardan biri. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, merak edilen bu soruların yanıtlarını verdi.

PRENSES ÇAMI BAKIMI

Prenses çamı Crassula muscosa

Prenses çamı iyi drene edilmiş topraklarda yaşamayı sever. Çünkü suyu bünyesinde tutan toprakları sevmezler ve kök çürümesine karşı çok hassastırlar. Perlitli kaktüs toprağı karışımı veya ilave drenaj için kum gibi suyun içinden geçmesine izin veren, süzek, geçirgen topraklar kullanmanızı öneririz. Yine saksısıda iyi bir drenaja sahip olmalıdır.

İç mekan bakımında güneye bakan bir pencere kenarında çok fazla güneş ışığı alan bir odada bakım sağlanmalıdır. Dış mekanda yarı gölge alanlarda bakım sağlanabilir.

Prenses çamı bakımı için en iyi sulama yöntemi “ıslat ve kurut” yöntemini kullanmaktır. Sulamalar arasında toprağın tamamen kuruması sağlanmalıdır. Crassula Muscosa ılık ve kayalık yerlere özgü olduğu için özellikle kış aylarında çok fazla suya ihtiyaç duymaz.

Prenses çamı bakımı ile ilgili sulama çok önemlidir. Prenses çamı yaz aylarında çok daha fazla suya ihtiyaç duyar. Prenses çamının sulamaya ihtiyacı olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Çok kolay! 5 cm kuralını uygulayabilirsiniz. Parmağınızı toprağın 5 cm derinliğine kadar daldırın. Toprağın nemli olduğunu hissederseniz bitkinizi sulamanıza gerek yoktur. Toprak kuru ise daha fazla su ekleyebilirsiniz. Yaz aylarında Crassula Muscosa’nızı her 7-10 günde bir sulamanız gerekebilir. Soğuk mevsimde sulamayı 10-14 günde bir kesmelisiniz.

PRENSES ÇAMI ÖZELLİKLERİ

Prenses çamının bilimsel adı “Crassula muscosa”dır. Crassulaceae familyasına aittir. Sıkıca, üst üste binen, istiflenmiş, dar, açık yeşil, ince dallı, mini, etli yapraklara sahiptir. Muscosa ismi yosuna benzetildiği için verilmiştir. Karşılıklı dört yaprak şeklinde dizilim gösterir. 

Küçük, soluk sarımsı, yeşil, küf kokulu çiçeklere sahiptir. Bu çiçeklerini ilkbahardan yaz ortasına kadar görmek mümkündür. Çiçekleri 5 yapraklı yıldız şeklinde, minik görünüme sahiptir. Her gövde çeşitli küçük sarı-yeşil çiçekler üretir.

Bu bitkinin en yaygın ismi whatch chain’dir. Yine fermuar fabrikası, fermuar çiçeği, clubmoss crassula isimleriyle de bilinir. Aynı zamanda bitkinin bir clubmoss cinsi olan Lycopodium gibi olduğu için Crassula lycopodioides olarak da adlandırılır.

NASIL ORTAMDA YAŞAR?

Prenses çamı Crassula muscosa

Prenses çamı, çeşitli habitatlardan gelir. Güney Afrika’da Western Cape’in kış yağış alanından, Doğu Cape’in yaz yağış alanlarına ve kuzeyden Namibya ve Lesota’ya kadar yaygındır. Ancak genellikle sadece iyi drene edilmiş kayalık, kuvars tarlalarında büyür. Yaklaşık 6° C ye kadar dayanıklıdır. Havanın daha da soğuduğu zaman mutlaka iç mekana alınmalıdır. Aynı zamanda soğuk ve serin havadan, nemli topraklardan çok hoşlanır.

PRENSES ÇAMI NEDEN KURUR?

Özellikle yazın güneşin yakıcı etkisine direk maruz bırakılmamalıdır. Ama gün ışığından yoksunda kalmamalıdır. Eğer bu koşullar sağlanamazsa bitki gövdeden tabana doğru kurumaya ve sertleşmeye başlar. Öte yandan, ışık ne kadar parlaksa, bitkileriniz o kadar renkli ve kompakt olur. Zamanla, kesinlikle mükemmel aydınlatma dengesini bulacaksınız. Crassula’nızı kavurmaktan korumak için sabahları tam güneş alabileceği bir yerde (günde yaklaşık 4-6 saat ışık) ve akşamları kısmi gölgede tutmanızı öneririz. Bitkinizin uzandığını fark ederseniz, bu yeterli ışık almadığı anlamına gelir.

PRENSES ÇAMI ÇİÇEK AÇAR MI?

Evet prenses çamı çiçek açar. Prenses çamı bitkinizi mutlaka gübrelemek zorunda değilsiniz. Ancak ona daha fazla besin vermek, sağlıklı büyümesine ve çiçeklenmeyi teşvik etmesine yardımcı olacaktır. Bu tür bitkiler çiçek açmak için çok fazla enerji tüketir. Bu nedenle, onu daha fazla besinle beslemek, çiçeklenme mevsiminde ihtiyaçlarını tamamlamaya yardımcı olacaktır. Yeni satın alınan veya yeni saksı değiştirilen prenses çamı, ilk yıl boyunca gübre gerektirmez.

PRENSES ÇAMI ÇOĞALTMA

prenses çamı çiçeği bakımı

Prenses çamı istilacı bir türdür. Kök kesimlerinden kolayca yayılım gösterir. Ortam, yeterli nem ve ışık ile birlikte 20 ila 21 derece sıcaklıkta yaşam sağlanırsa daha hızlı büyüyecek ve köklenmeye devam edecektir. Crassula Muscosa bitkisini kök kesimler yoluyla çoğaltabilirsiniz.

Ayrıca yapraklardan da çoğaltılabilirler. Ancak bu kök kesimlerinden daha fazla zaman alan bir süreç olabilir.

Yeni bir Crassula bitkisi yetiştirmek için çoğaltma adımları: İdeal kesme boyutu olduğundan, bitkiden 2 cm’lik sapı kesin. Sapı olgun bitkiden çıkarın ve bir gün kurumaya bırakın, böylece kesim iyileşir. Sonra, iyice süzülen bir saksı karışımına koyun. Doğrudan güneş ışığından uzak tutun ve sadece birkaç günde bir sulayın.

Yaklaşık iki hafta içinde, kökün yeni kök sistemini büyüttüğünü fark etmelisiniz. Kök sistemi tamamen geliştirildikten sonra haftada bir kez sulayabilirsiniz. Bitki büyüdükçe, her gün aldığı ışık miktarını artırdığınızdan emin olun.

PRENSES ÇAMI HASTALIKLARI

Prenses çamında en çok et böceği istilası ve mantar hastalıkları gözlenir. Yine fazla sulamada köklerin çürümesine neden olabilir. Eğer et böceği sorunu ile karşılaşırsanız bir pamuğa alkol damlatıp gözle görünen böcekleri temizleyin. Ve mutlaka toprak değişimi yapın. Aynı saksıyı kullanacaksanız mutlaka saksını iyice sterilize edin. 

Prenses çamı zehirli bir bitki değildir. Ancak yinede bitkiyi küçük çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmakta fayda var.

İlginizi çekebilir: Çiçeklerde mantar sorunu neden olur? Çözümü nedir?

Saksı bitkilerinde hangi böceklenmeler olur? Kurtulma yolları

Echeveria (Eçeverya) bakımı nasıl yapılır? Neden çürür?