Evde avokado yetiştirme son zamanlarda oldukça popüler. Peki avokado nasıl yetiştirilir? Bakımı ve detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Evde ananas yetiştirme: Adım adım yapılması gerekenler
EVDE AVOKADO YETİŞTİRME
Evde avokado çekirdeğini yeniden filizlendirmeniz mümkün. Avokado çekirdeğini yeniden filizlendirmek için en ideal mevsim ilkbahardır.
Sağlıklı bir şekilde çekirdekten avokado yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta mevcut.
Öncelikle olgun bir avokado seçmelisiniz. Avokadoya dokunduğunuzda hafif yumuşak olduğunu hissetmelisiniz.
Meyveyi seçtikten sonra dikkatlice bıçakla ortadan ikiye ayırın. Ve çekirdeği meyvenin ortasından nazikçe alın. Çekirdeği su altında yıkayın ve iyice kurulayın. Çekirdeği kuruladıktan sonra dış yüzeyinde yer alan kahverengi ince zarı soymaya çalışın. Nazikçe çekirdek yüzeyini zedelemeden zarı soyun.
Çekirdeğin etrafını nemli bir peçeteyle sarın. Nemli peçeteyi kilitli şeffaf bir poşet içerisine yerleştirin. Çok aydınlık olmayan bir yere poşeti yerleştirin ve poşeti yaklaşık iki hafta boyunca hiç açmayın.
İki haftanın sonunda hem çekirdeğin çatlayıp çatlamadığını kontrol edin hem de peçetenin nemi azaldıysa nemlendirmek için kontrol edin. Eğer çekirdek çatlamadıysa bu şekilde bakım sağlamaya devam edin. Fakat çekirdek çatladıysa artık suya alma zamanımız gelmiş demektir.
AVOKADO ÇEKİRDEĞİ NASIL KÖKLENDİRİLİR?
Avokado çekirdeğinin sivri olan kısmı suyun üstünde kalacak olan kısmıdır. Düz bombeli bölümü yani çatlayan kısmı ise suda kalacak olan kısmı yani köklenecek olan bölümüdür. Çekirdeğe üç tane kürdan batırılır. Fakat kürdanlar çatlayan bölüme yakın olmamalıdır ve çok derin saplanmamalıdır. Yoksa bitkiniz köklenemeden zarar görebilir.
Kürdanları taktıktan sonra çatlayan bölüm suyla temas edecek şekilde su dolu bir kavanoza ya da bardağa çekirdek yerleştirilir. Böylelikle kürdanlar sayesinde çekirdeğin alt kısmının suyun içinde, üst kısmının ise suyun üzerinde kalmasını sağlamış olacağız. Bitkinin üstünde kalan kısmı da ara ara nemlendirilmelidir. Su seviyesi azaldıkça su eklenmelidir. İhmal edilmemelidir.
EVDE AVOKADO YETİŞTİRME: KAVANOZDA KÖKLENDİRME ADIMLARI
Kavanozunuzu ya bardağı doğrudan güneş almayan ama aydınlık bir ortama yerleştirin. Çekirdeğin filizlenmesi 3-6 hafta kadar sürebilir. Eğer 8 hafta içinde çekirdeğiniz filizlenmiyorsa, yeni bir çekirdekle aynı işlemi tekrar deneyebilirsiniz. Bakım ve ortam koşullarına göre bu süreler değişiklik gösterebilir. Çekirdeğin su üstünde kalan bölümünden filiz, su içinde kalan bölümünden ise kökler uzamaya başlayacak. Bu aşamaya kadar gelebilirseniz artık işimiz daha da kolaylaşacaktır.
Bitkinin sap kısmı 12-15 cm uzunluğa geldiğinde, gövdede 8 cm kalacak şekilde kesin. Böylece daha güçlü ve kalın bir gövdeye sahip olmasını sağlamış olacaksınız.
Avokado yeni yapraklar verdikçe ve kökleri kalınlaşıp geliştikçe, yaklaşık 10 cm çapında bir saksıya avokadonuzu dikebilirsiniz. Tohumun yarısının toprağın üzerinde kalmasına dikkat edin. Toprağı sürekli nemli tutmaya özen gösterin. Toprağın geçirgen, süzek, humuslu, organik maddelerce zengin özellikte olmasına dikkat edin.
EVDE AVOKADO BAKIMI
Avokado bitkisi, sıcak ve güneşli ortamları çok sever. Fakat çoğu bitki gibi direkt güneşten hoşlanmaz. Bu yüzden avokadoya doğru bir ortam tercih etmeye özen göstermelisiniz. Avokado bitkisi aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Bu nedenle toprağının çok kurumasına izin verilmemeli ve düzenli olarak nemli kalmasına özen gösterilmelidir. Fakat nemli olması demek toprağın sürekli ıslatılması anlamına gelmez. Avokadonuzun daha güçlü olmasını ve yeni sürgünler vermesini istiyorsanız, gövde kısmı 30 cm’ye geldiğinde 15 cm’ye kadar budayın.
Eğer avokadonun yaprakları sararmaya başlarsa bu çok fazla suladığınızın bir göstergesidir. Bu durumda sulamayı bırakın ve toprağın kurumasını bekleyin. Yapraklar kahverengiye dönecek olursa, bu da bitkinizin toprağında fazla tuz biriktiği anlamına gelebilir. Bu durumda bitkinizi iyice sulayın ve fazla suyu boşaltarak bitkinizin toprağını fazla tuzdan arındırın. Ya da toprak değişimine gidin.
Avokadolar, sıcak iklim bitkileridir ve nemi de çok severler. Avokadonuz geliştikten sonra meyve alabilmeniz için aşılama yapmanız gerekmektedir. Aşılama yapmak için çelik bulmak ne kadar zor olsa da aşılama yapmadan fakat meyve almadan bitkinin bakımını sağlamanızda mümkün. Aşılama sonra meyve almanız ise 5 ila 13 yıl gibi bir süreyi bulabilir.