Evde ananas yetiştirme ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Siz de “Evde ananas nasıl yetiştirilir?” sorusunun yanıtını arıyorsanız, adım adım rehberi Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Evde ananas yetiştirmek aslında çok çok kolay. Fakat işin bazı püf noktaları mevcut. Bu kuralları gerçekleştirirseniz sağlıklı bir bitkiye sahip olabilirsiniz.
EVDE ANANAS YETİŞTİRME
Ananas bitkisi yetiştirmek için tek ihtiyacınız bir adet taze ananas meyvesidir. Ananasın taze olduğunu yaprakların renginden anlamanız mümkündür. Köklendireceğimiz kısmı da tam olarak yeşil yapraklı bölümüdür. Ne kadar mat ve soluk bir görüntüye sahipse köklendirmenizde bir o kadar zorlaşacaktır. Bu nedenle daha canlı görünümde bir meyve tercih etmenizi öneririz.
Meyvenin kabuk kısmı canlı görünümde olmalı. Yani kızıl kahverengi olmalı ve dokunulduğunda sağlam olduğu hissini vermeli sizlere.
Olgun olup olmadığını ananası koklayarak anlamanızda mümkün. Tatlı ve yoğun bir koku alıyorsanız ananas iyi durumda demektir.
Ananasın olgun olması çok önemlidir ve buna mutlaka dikkat edilmelidir. Ananas ne kadar olgun olursa yeni yavru üretmesi de bir o kadar kolay olur.
OLGUN ANANAS SEÇMENİN PÜF NOKTASI
Eğer satın alacağınız ananası hala tespit etmekte zorlanıyorsanız birkaç yaprağını koparmayı deneyin. Eğer çok kuvvet uygulamadan hemen kopuyorsa bu ananası almayın. Çünkü muhtemelen bu seferde meyve olduğundan fazla olgunlaşmış demektir. Yine yapraklarının hemen kopması köklendireceğiniz bölümünde yumuşak olması ve suya koyar koymaz çürüme riskiyle karşılaşabileceğimizin göstergesidir.
Ananas yapraklarında dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise bitli olup olmadığıdır. Yaprak altlarını mutlaka kontrol edin ve eğer bitlerle karşılaşırsanız satın almaktan vazgeçin.
Yapılacak olan işlemler meyveyi tespit ettikten sonra aslında çok çok basit diyebiliriz.
ADIM ADIM ANANAS YETİŞİRME
Satın aldığınız ananasın meyve bölümünü ve yaprak kısmını tutun. Yavaş yavaş çevirin. Yeşil yapraklı bölüm ile meyve ayrıldığında yeşil yapraklı bölümün alt kısmında yer alan yapraklardan birkaç tanesini temizleyerek suda köklenmeye bırakılacak sap kısmını temizleyin. Eğer sap kısmının altında yani köklendirme yapacağımız tabanda meyvenin bir bölümü de kopup geldiyse o bölümü sterilize edilmiş düz uçlu bir bıçakla temizleyin.
Ananasın kestiğimiz ucu yaş olduğu için hemen suya koyarsak ne yazık ki çürümesine neden olabiliriz. Bu nedenle kesilen uçta zar oluşumu meydana gelmesini sağlamak adına yüzeyin bir süre kurumasına müsaade edilmelidir.
Kuruma gerçekleştikten sonra oda sıcaklığında dinlendirilmiş su, cam bir kap içerisine doldurulur. Kabın geniş olması önemlidir. Kestiğimiz yani köklenecek tabanın suyla temas etmesi sağlanmalıdır.
Yapraklarıyla birlikte su içerisine köklenmesi için bitkiyi alırsa yine çürüme gibi bir problemle karşılaşabiliriz. Aynı avokadoda yaptığımız gibi kürdan ile destekleyerek su yüzeyinde sabit kalmasını sağlayabiliriz. Kürdanlar şişe ağzının üstünde yer almalıdır. Sap kısmı suyun içinde olmalı, yapraklar da üstte kalmalıdır.
- Cam kabı bol ışık alan bir camın önüne konumlandırırsanız köklenme sürecini desteklemiş olursunuz. Beyaz kökler birkaç hafta içerisinde kendini yavaş yavaş göstermeye başlayacaktır.
- Direk güneşin yakıcı etkisine maruz bırakılmamalıdır. Yine çok çok soğuk ortamda da bulundurulmamalıdır.
- Bitki köklenene kadar suda bakterinin artmaması için belli aralıklara değiştirilmeside önemlidir.
- Organik maddelerce zengin, humuslu, geçirgen, süzek bir toprağa köklenme gerçekleştikten sonra bitki dikilebilir. Bitkinin yaprakları saksının üstünde kalmalıdır. Kökler toprakla buluşturulmalıdır.
- Ananas nem seven bir bitkidir. Ara ara yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Bitkiye nem seviyesini sağlamakta zorluk yaşarsanız saksı üstüne poşet geçirerek sera etkisi oluşturabilirsiniz. Fakat mutlaka hava delikleri olmasına dikkat edin.
- Bitki bulunduğu ortam koşullarını ve bakımını severse altı ay gibi bir sürede ilk meyvesini verecektir.
Evde ananas yetiştirme adımları bu şekilde. Aşağıdaki yazımız da ilginizi çekebilir.