Televizyon alırken nelere dikkat edilmeli? Televizyon nereye koyulmalı ve TV’ye göre dekorasyon nasıl olmalı? Yanıtlar Evim Dergisi arşivinden…
TV’NİN HAYATIMIZDA YERİ BÜYÜK
Hayatınızdan çıkaramayacağınız bir eşya, sorusuna eminizki bir çoğumuz televizyon yanıtını verebiliriz. Günümüzde televizyon hayatımızda önemli bir yer kaplıyor.
Birçoğumuz akşamlarını televizyon karşısında geçiriyor. Bu kadar önemlibir yer kapladığı için de yaşam alanlarımızın dekorasyonunda da etkili olmayı başarıyor. Artık bir çoğumuzun oturma odası televizyon odasına dönmüş durumda.
Televizyonun olduğu odanın dekorasyonunda rahatlık enönemli nokta. Ayağınızı uzatıp keyifle televizyon seyredebileceğiniz L kanepeler, josephinler ya da tek kişilik geniş TV koltukları bu odalarda ön plana çıkıyor. TV ve DVP player, ses sistemi, DVD gibi eşyalarınızı koyacağınız üniteler de önem kazanıyor.
Televizyonu nereye koymalısınız?
Televizyon hepimizin hayatında önemli bir yere sahip ve yaşamalanlarımızın dekorasyonunu bile ona göre ayarlıyoruz. Ancak işin bir takım teknik ayrıntıları da bulunuyor:
- Televizyonu koyduğumuz yer, en uzak ve en yakın koltuktanrahatlıkla görülebilmelidir. Televizyonu yerleştirirken, oturmaanındaki göz hizasını düşünmek ve ona göre bir yüksekliğekoymak gerekir.
- Televizyonu koyacağınız noktaya gün ışığının direkt gelmemesiönemlidir çünkü ekran üzerinde parlama yapacaktır.Eğer televizyonu gizlemeyi sevenlerdenseniz, kapaklı rafveya dolap içine de yerleştirebilirsiniz.
- Televizyon ünitesi olarak hareketli mobilyalar kullanırsanız,mekanda görsel bir denge sağlarsınız. Eğer odanız iki bölümlüve televizyon sadece bir tarafa hitap ediyorsa, tekerleklibir sehpa üzerine yerleştirerek, hareket alanı kazandırabilirsiniz.
- Plazma veya LCD’leri özel aparatlarıyla duvara asabilirsiniz.
- Televizyonun seyrettiğiniz noktaya uzaklığı, ekran ölçüsünün 5 katıdır. Ancak 16/9 formatındaki televizyonlarda buölçü 3 katı oluyor. LCD ve plazmalarda, ısınmayı engellemekve hava sirkülasyonu sağlamak için, arkalarında 10-15 cm. boşluk olmasına dikkat edin.
Bunlara dikkat edin!
Fazla ışık varsa
LCD TV Plazma televizyonlarda parlaklıkve kontrast oranı diğerlerine göre daha iyi. Odanızadoğrudan giren ışık fazlaysa LCD hem projeksiyona hemde plazma TV’ye göre daha iyi sonuç veriyor. Ancak yeniplazma televizyonda kullanılan teknolojilerle yansıma sorunuda minimuma düşürülüyor.
Duvarı seçin
Televizyonun odada duracağı yeri arkasınıyaslayacağınız duvarın ölçüsünü bilmeden karar vermeyin.Bu yüzden alışveriş yapmadan önce mutlaka evinizinölçüsünü ve televizyonun konumunu belirleyin. Zira mağazadaküçük gibi görünen cihazların boyutları eve geldiğinizdesizi şaşırtabilir.
Hangisini seçmeli
Satın almadan önce normal, kabloluveya uydu yayınını mağazada deneyip kararınızı verin.LCD, plazmaya göre daha taze teknolojiye sahip.
TV’ye göre nasıl dekore edersiniz?
Bir plazma ya da LCD televizyon aldığınız zaman yaşam alanınızdada bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Çünkü sonteknoloji bu televizyonlarla birlikte ev dekorasyonunda yenibir dönem başladı.
En önemli noktalarda biri nerede oturup izleyeceğiniz.
Burada rahat koltuk ve kanepeler ön plana çıkıyor. Birçok kişiayaklarını uzatarak televizyon izlemeyi tercih ediyor. Bu da Lkanepelerin ya da önünde ayak uzatılabilecek bir pufu bulankoltukların ön plana çıkmasını sağlıyor.
Alacağınız koltuğun döşemesi de önemli.
Uzun süreler oturuptelevizyon seyreden ya da arkadaşlarınızla film geceleridüzenleyen biriyseniz koltuğunuzun kumaşının sizi rahatsızetmeyevek türden olmasına dikkat edin. Örneğin kadifegibi kalın dokulu kumaşlar oturanı rahatsız edip terletebilir.
Televizyonunuzu üzerine koymak için şık ve sade bir sehpa alabilir ya da yeni televizyonunuzu detaylı duvar üniteleriyletamamlayabilirsiniz. Ancak unutmayın, evler artıkdaha modern, rahat ve sade döşeniyor. Ev sahiplerine detelevizyon keyfini doyasıya yaşamak kalıyor.
Yer kaplayan DVD koleksiyonundan, çevresini kablo cehennemine çeviren elektronik eşyalardan estetik bir çözümle kurtulmak, değerli koleksiyonların sergileneceği çok özel teşhir alanları yaratmak, müzik köşesinin uzantısındabir çalışma alanı yaratmak… Dekoratif televizyon üniteleribütün bunlara çözüm getiriyor.
TV ünitesi alırken ne önemli?
Tüplü televizyonların kullanıldığı dönemde, altına konulanküçük televizyon sehpaları yeterli olurdu. Ama son yıllardayeni televizyonlar, DVD oynatıcılar ve ses sistemleriyle birlikte TV ünitelerinin kullanımı yaygınlaşmaya başladı.
Modern, renkli, klasik, geniş, dar, uzun, sade ya da çok detaylı televizyon üniteleri, görüntülerinin yanı sıra DVD player gibi ek aparatları da saklayabildiği için eski tip sehpalardan daha çok tercih ediliyor. Çoğu mobilya firması artıksehpadan çok çeşit çeşit, her zevke uygun televizyonünitesi üretiyor.
Tercihiniz sehpadan yanaysa:
Televizyon ünitesi değil desehpa tercih ediyorsanız, alırken çok iyi hesap yapmanızgerekiyor. Çünkü ekonomik olsun diye tercih edeceğinizsehpaların televizyonunuzu bir süre sonra taşımama riski var.
Bugün LCD televizyonların ağırlığı bile en az 10 kilogramve dengeleri de her zaman tüplüler kadar iyi olmuyor .Eğer sehpa kullanılacaksa sabitleme kayışı olan televizyonlarıtercih edin.
Bir de işin sadece televizyonla bitmediğini,yanına uydu alıcısı, DVD player, ses sistemi gibi cihazların,Playstation, Wii, Xbox gibi oyun konsollarının kablolarıylabirlikte eklenebileceğini unutmayın. Hepsini toplayanbir mobilya, görüntü kirliliğini engelleyecektir.
TV ünitesi kullanacaksanız:
Ünitelerin nasıl kullanılacağımekânın büyüklüğüne ve kullanıcının dekorasyon tercihinegöre değişiyor. Örneğin büyük bir salonda modern birdekorasyonun hakimiyetinde televizyon, duvarda büyükçebir alan kaplayan panele asılabilir.
Altında da yere yakınve derinliği olan bir ünite ile televizyon için gerekli diğeraletlerin konuşlanacağı bir alan yaratılır. Bu, büyük ve bolminderli rahat bir kanepenin veya bir köşe ünitesinin karşısındadüşünülebilecek iyi bir çözüm.
Stile göre seçim yapmak
Televizyon ünitesinin tarzı da önemli. Ünitenizin salonunuzunklasik ya da modern görüntüsünü bozmaması gerekiyor. Bugününtelevizyonları modern görünümleriyle klasik ile çatışıyor gibi görünse de, onları klasik bir üniteye monte ettiğiniz zaman aykırı durmuyorlar.
Altlarında ayakları olan veyabir ünite ile bütünleştirilip satılan televizyonlar ise klasik tarzla çok uyum sağlayamıyor. Oysa sadece düz bir ekranı, klasik bir ünite içerisinde değerlendirdiğinizde hiç de garip durmadığını göreceksiniz.
Dekorasyonunuzda modern bir çizgi hâkimse televizyonun duracağı alanı lake mobilyalar, arka fonda dokulu bir yüzeyve aydınlatma efektleriyle planlayabilirsiniz.
Daha klasik bir dekorasyonda mekândaki mevcut parkeyeveya ahşap mobilyalara uygun ahşap üniteler ve duvarkâğıdı veya boya efektleri kullanmanız mümkür.
Televizyonun çerçeve rengi de dekorasyonunuzda çokönem taşıyor. Çerçevelerin rengi genellikle siyah ya da grioluyor, klasik bir dekorasyona sahipseniz siyahtan vazgeçmemeniziöneririz. Gri çerçeveli, hatta çerçevesinin etrafındanyayına göre değişen ışıklar yayan televizyonlar moderntarzda döşenmiş bir salonla çok daha fazla uyum sağlayacaktır.
Tercihiniz tüplü televizyondan yana ise derinliği çok fazlaolan ünite ve sehpaları seçmeniz daha uygun olacaktır. Kapaklıbir dolap da sizin için uygun bir çözüm olabilir.Televizyonunuzun görünmesini istemiyorsanız bir duvar nişininiçine de yerleştirilebilirsiniz, nişin dışına ise zevkinize uygunkapaklar yaptırıp görünmesini engellersiniz.
Televizyonunuzun yer alacağı fonda karmaşık desen veyadokulardan kaçının. Seçtiğiniz renklerin evinizin dekorasyonuile de bütünleşmesini sağlayın. Ayrıca duvarınızda bir kütüphane ünitesi de yer alıyorsa televizyon için ortamı çokyoğunlaştırmadan sakin bir çözüm getirmeye çalışmalısınız.
Daha fazla salon dekorasyonu fikri için “Salon” ya da “Dekorasyon” sayfamızı ziyaret etmelisiniz.