konteyner-ev nedir

Konteyner ev nasıl yaptırılır? Konteyner evde mutlaka olması gerekenler

Konteyner ev nedir? Nasıl yaptırılır? Bir konteyner evde mutlaka bulunması gerekenler nelerdir? Dekorasyonda nelere dikkat edilmeli? A’dan Z’ye konteyner evler ile ilgili tüm detaylara bu rehberimizden ulaşabilirsiniz.

KONTEYNER EV NEDİR?

Konteyner ev nasıl yaptırılır

Asıl kullanım amacı çeşitli türdeki yüklerin gemi, uçak, tren veya kamyonla taşınması esnasında bir arada durması ve zarar görmesini engellemek olan konteynerlerin farklı ebatlarda olabildiğini de söylemiş olalım. Ayrıca konteyner soğutma, havalandırma gibi seçeneklere sahip olacak şekilde kullanım amacına uygun biçimde de üretilebiliyor.

Son yılların en gözde yapılarından biri olarak ön plana çıkan konteyner evler, içinde yaşamaya uygun tarzda tasarlanıyor ve en az diğer geleneksel yapılar kadar yaşamaya elverişli hale getiriliyor. Hatta kimi özellikleriyle betonarme ve diğer türdeki evlerden daha avantajlı bir yaşam alanı sunan konteyner evler, kolay inşa edilebilir yapısı ve ekonomikliğiyle geniş kitlelerin de ilgisini çekiyor.

Pratik bir kullanıma sahip olan konteyner evler; bağ evi, kır evi, çiftlik evi, yazlık veya daimi yaşam alanı olarak da değerlendirilebiliyor. Üstelik diğer yapılar gibi uzun inşaat süreçleri gerektirmeyen konteyner bir evi dilediğiniz zaman söküp başka bir arazi üzerine kurabilme şansınız da mevcut.

Hatta ihtiyaçlarınız doğrultusunda oda sayısını, iç mekan özelliklerini, yalıtım seçeneklerini özelleştirme imkanınızın bulunduğu konteyner evlerin doğaya zarar vermeyen bir yapıda olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

KONTEYNER EV NASIL YAPTIRILIR?

Konteyner ev yapımı, belli başlı aşamaları olan ama buna rağmen oldukça kısa süren bir süreçtir. İlk olarak, evin yerleştirileceği arsanın bağlı olduğu belediyeden izin alması gerekir. Alınan izin sonrası isteğinize ve ihtiyaçlarınıza uygun ev yapımı için kollar sıvanıyor. Bu yapılar, beton evler gibi inşaat süreci gerektirmeden fabrika ortamında titizlikle hazırlanıyor. Konteyner evi oluşturan tüm yapılar fabrikada üretiliyor ve montaj işlemi ile bu parçalar yine fabrikada bir araya getiriliyor. Konteyner evler, prefabrik ve çelik evlere göre daha kolay kuruluyor. Bu evlerin bir hafta gibi kısa bir sürede hem üretimi hem de montajı tamamlanıyor. Geriye sadece taşınması kalıyor!

Konteyner evlerin standart betonarme evler gibi bir inşa sürecine sahip olmadığını daha önce de belirtmiştik. Fabrika ortamında üretilen ve birkaç gün ila birkaç hafta arasında değişen teslimat süreleri ile son kullanıcısıyla buluşabilen konteyner evler, bu yönüyle en pratik ev seçeneklerinden biri olarak da değerlendirilebilir.

Tüm malzemeleri fabrika ortamında bir araya getirilerek oluşturulan konteyner evlerin arazi üzerindeki kurulumu için ise düz bir zemine ihtiyaç duyuluyor. Üstelik konteyner evler, kurulduğu gibi başka bir araziye taşınmak üzere kolaylıkla parçalarına da ayrılabiliyor. Tüm malzemelerinin ölçüleri kurulumdan çok önce belli olduğu ve buna göre üretildiği için hata payı dahi bulunmayan konteyner evler, ev sakinlerine her açıdan son derece kullanışlı bir yuva sunuyor.

ZEMİNİN HAZIRLANMASI

Konteyner evin tamamen düz bir zemine oturtulması şart. Aksi halde kapı ve pencereler işlevlerini yerine getiremeyebilir. Bu nedenle konteyner evin nakliyesinden önce zemin incelemesi yapılmasında büyük yarar var. Zeminin düzeltilmesi için beton harç kullanabilir ve terazinin de desteğiyle temelin tamamen düzleştiğinden emin olabilirsiniz.

Zemin hazır hale getirildikten sonra ise konteyner evinizin fabrika üretimine başlanabilir. Kaynaksız yapı teknolojisiyle üretilen konteyner ev inşası sırasında civata ve somun bağlantıları kullanılır. Yüzey kaplaması ise isteğiniz doğrultusunda değişkenlik gösterebilmektedir. Bu aşamalar da tamamlandıktan sonra nihayet sıra, konteyner evin nakliyesi ve hazırlanan zemin üzerine oturtulmasına geliyor.

KONTEYNER EV NASIL KURULUR?

Konteyner ev nasıl yaptırılır

Proje doğrultusunda üretilen konteyner eviniz, belirlenen konuma bir vinç yardımıyla yerleştiriliyor. Bu noktada konteynerin yerleştirileceği zemin üzerinden elektrik kablolarının geçmediğinden de emin olmak gerekiyor. Vinç sayesinde düz zemine indirilen konteyner evin kapı ve pencerelerinin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını da kontrol etmenizde yarar olduğunu belirtmiş olalım. Bir aksilik olması halinde konteyner yapı firması ile görüşerek durumu bildirmeniz, evinizin bir an önce onarılmasına önayak olacaktır.

ELEKTRİK VE SU TESİSATININ TAMAMLANMASI

Konteyner yapının bir yaşam alanına dönüşmesi için artık son adımlara yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Bu anlamda, evin temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesi için elektrik ve su donanımlarının eksiksiz olarak tamamlanması gerekiyor. Aydınlatma bağlantıları, su giderleri, temiz su deposu, borular, sıcak su için ısıtıcı ve yalıtım malzemeleri gibi ihtiyaçların da konteyner eve yerleştirilmesinden sonra her şeyin işlevini yerine getirip getirmediğini anlamak için son kontrolleri yapmanızı tavsiye ederiz.

EŞYALARIN TAŞINMASI

Fabrika ortamında ve çok kısa bir sürede üretilen konteyner evinizin kurulumu tamamlandıysa, şimdi son adıma hazır olduğunuzu belirtmekten mutluluk duyarız. Geldiğimiz noktada bir konteyneri sıcak ve samimi bir yuvaya dönüştürmek için son dokunuşları yapmak, yani ailenize ait tüm eşyaları taşıyıp yerleştirmek dışında bir ihtiyacınızın kalmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak eşyaları yerleştirip evinizin dekorasyonunu sonlandırmadan önce konteyner evinizin içini özenli bir şekilde temizlemeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

KONTEYNER EVİN İÇİNDE MUTLAKA OLMASI GEREKENLER

Konteyner ev nasıl yaptırılır

KONTEYNER EVDE İÇ YALITIM

Yalıtım, yaşam alanınız dışarıdaki olumsuz etkenlerden izole etmenizi sağlar. Yağışlı veya rüzgarlı havalar, trafik gürültüsü gibi ev hayatını aksatabilecek durumların yaşanmaması adına konteyner ev içinde ısı ve ses yalıtımı yaptırmanız oldukça kritik. Bu anlamda düşük maliyetli olması için malzemeden kaçmamanızda büyük yarar var. Aksi halde başlangıçta kaynak tasarrufu yaptığınızı düşünseniz bile zamanla hem paranızı hem de enerjinizi verimsiz kullandığınızı pişmanlıkla fark etmeniz olası.

Dolayısıyla ısı ve ses yalıtımı söz konusu olduğunda çok fazla düşünmenize gerek olmadığını söyleyebiliriz. Kışın evinizin iyi ısınabilmesi, yaz sıcağının evde sizi bunaltmaması, kar ve yağmur suyunun konteyner evin içine sızmaması, ailenizin dış seslerden etkilenmemesi ve evin içindeki konuşmaların dışarıdan duyulmaması için mutlaka kaliteli malzemelerle yalıtım yaptırmalısınız.

TESİSAT

Konteyner evinizin kurulumundan sonra dış tesisatın tamamlanması gerekiyor. Ancak tesisat işleri elbette evin dışında kalmıyor. Konforlu bir hayat için konteyner ev içinde sigorta bağlantılarının yapılması, su tesisatının gerekli montajlarının tamamlanması ve pis su atıkları için boşaltım sisteminin oluşturulması da büyük önem taşıyor.

Bu işlemler tamamlandığında ise artık konteyner ev içinin diğer tüm evlerden bir farklı kalmadığını göreceksiniz. Geleneksel evlerde olduğu gibi musluklarınızdan suyunuz akacak, aydınlatma sistemini çalışacak ve atık sularınız ev dışına çıkartılabilecek. Tesisat süreci de bittikten sonra ise geriye konteyner evinizi sıcak bir yuvaya dönüştürmek kalıyor.

AHŞAP PANELLER KULLANIN

Konteyner evinizi standartların dışında tasarlayarak göz alıcı bir hale getirebilirsiniz. Bu anlamda en çok kullanılan panel malzemelerinin dışına çıkarak ahşap materyali tercih edebilirsiniz. Evinizin iç duvarlarında ahşap paneller kullanarak geleneksel evlerden çok daha sıcak bir atmosfere sahip olabilmeniz de mümkün. Bu sayede şehir merkezinde dahi dağ evi görünümüne sahip bir konteynerda yaşayabilirsiniz.

GÜN IŞIĞINDAN YARARLANIN

Güneş ışığı, insan sağlığı için kritik bir önem taşıyor. Bu nedenle evinizin olabildiğince fazla gün ışığı alabilmesini sağlamanızda yarar var. Bu noktada, pencerelerinizi doğru kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin yerden tavana kadar yükselen pencereler kullanabilir, hatta güneş ışığını en iyi alan odalarda cam duvar tercih edebilirsiniz. Böylece hem güneş ışığından yeterince faydalanma hem de manzaranızı genişletebilme fırsatı yakalayabilirsiniz.

AÇIK MUTFAĞA ŞANS VERİN

Konteyner ev içindeki alanlardan en yüksek verimi alabilmek için oturduğunuz bölüm ile mutfağı bir arada kullanmayı deneyebilirsiniz. Halk dilinde açık mutfak veya Amerikan mutfak olarak da bilinen ve oldukça şık dekore edilebilen bu tarz sayesinde kullanışsız alana yer bırakmayıp her ortamı en fonksiyonel şekilde değerlendirebilirsiniz.

ASMA KAT İLE YER KAZANIN

Loft diye tabir edilen tavan yüksekliği yeterince fazla olan evlerden birine sahipseniz bu yüksekliği değerlendirmek için asma kat yaptırabilirsiniz. Asma kat ile evinizi düşeyde daha fazla odaya bölebilir ve böylece daha fazla oda kazanabilirsiniz. Eğer çok katlı bir evde yaşamayı hayal ediyorsanız, asma kat ile bu hayalinize de kavuşabilirsiniz.

İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki

Küçük bir konteyner evin muhteşemliği herkesin dikkatini çekiyor

12 nakliye konteynerinden yapılan bu evin içi de dışı da muhteşem

4 kişilik ailenin yaşadığı 41 metrekarelik şık ve işlevsel karavan