Evde kedi ve köpek tüyü sorununa çözümler mi arıyorsunuz? Kedi ya da köpeğin tüy dökmesini engellemenin bir yolu var mı? Tüy dökmesini engelleyen ilaçları kullanmak doğru mu? Kedi ya da köpek ile bebek aynı evde büyüyebilir mi, zararı olur mu? Veteriner Hekim Altuğ Özer, merak edilen soruları yanıtladı.
KEDİ YA DA KÖPEKLER NEDEN TÜY DÖKER?
Tüylü dostlarımız farklı sebepler ile tüylerini dökerler. Tüy dökümünün tamamen önüne geçmenin imkanı yoktur. Ancak aşırı tüy dökümünün farklı sebepleri ve çareleri vardır.
- Tek yönlü ve sadece bir vitamine, proteine dayalı diyetler zaman içerisinde vücutta yaşanan eksiklikler yüzünden fiziksel hastalıklara da sebep olur. Ayrıca kalitesiz mamalar da dostlarımızın tüylerini yıpratır. İçerik açısından uygun bir mama kullanmak tüy dökümünün önüne geçmek açısından önemlidir.
- Dostlarımızın tüy dökme sebepleri arasında sıklıkla B vitamini eksikliği gelir. Yeterli miktarda B vitamini takviyesi tüy dökümünü azaltacaktır.
- Tüylü dostlarımız bebeklik döneminde 6 aya kadar tüylerini değiştirirler. Bebek tüyleri zamanla dökülüp yerine yeni tüyler çıkar. Bu dönemde uygun mama, vitamin takviyesi ve dökülen tüyleri her gün fırçalamak gerekir.
- Ayrıca dostlarımızın çiftleşme aylarında veya hamilelik süreçlerinde vücutlarındaki hormonal salgılar ve dengeler değişir. Bu dönemde tüy dökümü artabilir.
- Dostlarımızın tüy dökümünde önemli faktörlerden biri de strestir. Yaşadığı bölgenin değişmesi, yavrularından ayrılma, evdeki huzursuzluklar veya başka nedenlerden dolayı düzenlerinin bozulması durumunda stres yaşayabilirler ve bu durum tüylerini dökmelerine neden olabilir.
- Evcil dostlarımızın susuz kalması da tüy dökmelerinin sebeplerinden biridir. Özellikle de yaz aylarında su kaplarını sık sık yenileyerek taze su koyun. Kaliteli bir deri yapısı ve tüy sağlığı için su tüketimi önemlidir.
- Dış parazitler ise tüylere yapışarak onların sağlığını etkiler ve dökülmelerine sebep olur. Bununla birlikte çeşitli deri hastalıkları ve sorunlar yaşatacağı için de düzenli aralıklar ile (2 ayda bir) parazit uygulamaları yapılmalıdır.
- Mevsim geçişleri yine dostumuzun tüy dökümünün arttığı zamanlardır. Bu dönemde dostumuz doğanın yeni şartlarına adapte olmak için tüylerini dökebilir.
- Dermatite yol açan çeşitli deri hastalıkları da tüy dökümünün temel sebeplerindendir. Bütünlüğü bozulmuş cansız, kuru deride tüy dökümü fazla olacaktır. Dermatolojik problemler açışından dostunuzun Veteriner Hekim kontrolünde olması gerekmektedir.
KEDİ VE KÖPEK TÜYÜ SORUNUNA ÇÖZÜMLER
Peki evde kedi ve köpek tüyü sorununa çözümler nelerdir? Tüy dökümünün önüne geçmek için günümüzde Veteriner Hekimler olarak biotin ve çinko içerikli preperatlar kullanmaktayız.
Çinko hızlı çoğalması ve büyümesi gereken her hücre ve doku için gerekli olan bir mineraldir, ayrıca hormonal dengede de önemli işlevler üstlenir ve saç diplerini uyarır, o bölgedeki hücrelerin metabolizmalarını düzenleyip saç çıkmasını sağlar.
Biotin ise (Vitamin H); yağ ve karbonhidrat metabolizmasında rol oynayan, suda eriyen bir vitamindir. Birçok saç ve deri kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunur. Biotin; B7 vitamini olarak da bilinir. Tüylerin deriye daha sıkı sarılıp dökülmesini önlemektedir.
Bu ilaçlar düzenli kullanıldığında 1 ay kadar sonra tüy dökümünü %50’lerin üzerinde ortadan kaldırmaktadır.
TÜY DÖKMESİNİ ÖNLEYİCİ İLAÇ KULLANMAK DOĞRU MU?
Her tüy dökme olayında ilaç kullanmak doğru değildir. Burada önemli olan asıl şey tüy dökümünün nedenlerini bulup bunu ya da bunları ortadan kaldırmaktır. Nedeni ortaya koyduktan sonra buna yönelik uygun bir tedavi belirlenecek ve hekiminiz gerekli önlemleri alacaktır.
Burada dostunuzun yediği mama ve beslenmesindeki rasyon dengesi oldukça önemlidir.
Tüy dökümünü bize getireceği en büyük risk tüylere bulaşan parazitlerin yutulmasıdır. Bunun için de dostunuzun Veteriner Hekim kontrolünde 2 ayda bir yapılacak iç ve dış parazit uygulamaları riski ortadan kaldıracaktır. Gerekli uygulamalar yapıldığı taktirde herhangi bir sağlık problemi olmayacaktır.
Yapılacak uygulamalar sayesinde kedilerden bulaşabilecek toxoplazma ve köpeklerden ise kist hidatik etkenlerini tamamen ortadan kaldıracaktır.
KEDİNİN YA DA KÖPEĞİN EVDEKİ BEBEĞE ZARARI OLUR MU?
Günümüzde insanoğlu olarak giderek sosyal hayattan kopmaktayız. Günümüz sisteminde özellikle de pandemi sonrası sosyal kopuş ve yalnızlaşma giderek artmaktadır. Psikologlar ve uzmanlar bu kopuşu azaltmanın yollarından birinin evde hayvan dostlarımızın varlığından geçtiğini söylüyorlar. Evdeki dostunuzun Veteriner Hekim tarafından düzenli kontrolleri yapıldığı taktirde sağlık konusunda hiçbir riski bulunmamaktadır.
KEDİ YA DA KÖPEK İLE BEBEK AYNI EVDE BÜYÜYEBİLİR Mİ?
Evet. Çocuğunuz evcil hayvanla büyürken, bu dönemde insanın dışında başka canlılar olduğunu, bu canlıların doğa ile başka ilişkiler kurduklarını görme fırsatı yakalar. Böylece, çocuk kendinden başka olana karşı saygılı olmayı ve iyi ilişkiler kurmayı, çok küçük yaşlarda deneyimler.
BEBEĞİN KEDİ YA DA KÖPEKLE BÜYÜMESİNİN OLUMLU YA DA OLUMSUZ SONUÇLARI VAR MIDIR?
Bebeğiniz, evcil hayvanlar ile iletişim ve empati kurmayı, hayvanın yüzünde onun sıkıntısını, heyecanını hissedebilmeyi öğrenir. Bu anlamda, bebekler için hayvanlarla vakit geçirmek, bebeğin ileriki yaşamında karşısındaki insanın hislerini ve doğayı anlamasını kolaylaştıracak bir etki yaratır.
Çocuğun evcil hayvanın beslenmesine ve bakımına yardımcı olurken, bir başkasının ihtiyacına karşılık verebildiğini ve sevgi duyduğunu fark eder. Bu durum, yapabileceklerini görüp, kendisine güven duyması ve sorumluluk alması açısından da önemlidir.
Çocuklarımızın hayvan dostlarımız ile kuracakları arkadaşlık onların ruhsal gelişimine faydalı olurken ayrıca kurdukları iletişim sayesinde dil gelişimlerini de destekler.
Aşıdan korkan bir çocuk için de evcil hayvanlar yardımcı olabilir. Kedi ya da köpeğin hastalandığında aşı olması gerektiğini, tedaviye ihtiyacı olduğunu öğrenir. Dolayısıyla empati kurup, doktordan aşıdan korkmamaya başlar.
Hırçın, asabi çocuklar evcil hayvanlar ile kurduğu iletişim ve sevgi sayesinde sakinleşebilir.
KEDİNİN YA DA KÖPEĞİN BEBEĞE FAYDALARI
Eğer özel bir sağlık probleminiz yoksa ve çocuklar ile birlikte evdeki evcil dostlarımıza ayırabilecek maddi ve manevi enerji ve zamanımız varsa çocuklarımızın minik dostları ile büyümesinin sayısız faydaları bulunmaktadır. Şimdiye kadar ev içerindeki minik dostlarımızın çocuklarımıza verdikleri fiziksel bir zarar ile karşılaşılmamıştır.
Uygun fiziksel koşullar sağlandığı ve minik dostlarımızın rutin sağlık kontrolleri yapıldığı sürece evcil dostlarımız ile yaşamanın beden ve ruh sağlığımız açısından sayısız faydaları bulunmaktadır. Evcil dostlarımız evdeki negatif enerjiyi de emip bize fiziksel ve ruhsal açıdan mutluluk getirirler.
Evde birden fazla kedi birlikte yaşayabilir mi? Veteriner Hekim yanıtladı