Bahar seven saksı çiçekleri nelerdir? Bahar kapımızı çaldı sonunda. Bahçelerde renk cümbüşüne hazırlanıyor doğa. Biz de bir an önce yer almak istiyoruz bu renkli karnavalın içinde. Çok özledik şöyle güzel bir havada, bahçede zaman geçirmeyi; balkonda, terasta keyifli sohbetler yapmayı…
Baharın rengine renk katacak bir yazı hazırladık size. Baharı seven saksı çiçeklerini bir araya getirdik. İster büyük bir toprak saksı içinde olsun, ister dekoratif bir galvaniz saksıda… İster modern bir tasarım olsun, ister klasik…
Bahçenize, balkonunuza renk katacak saksı bitkilerini ‘Bahar Seven Saksı Çiçekleri’ yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli bir teras tasarımı, bitki seçimi, çiçeklerin bakım sırları, saksı değiştirmenin püf noktaları ve en çok merak edilen soruların cevaplarını da ekimizde bulabilirsiniz.
Haydi geçirin ellerinize bahçe eldivenlerinizi ve şenlendirmeye başlayın saksıları. İşte bahar seven saksı çiçekleri…
AÇELYA (AZALEA)
Açelya bol çiçek açtığı için çok sevilen bir bitkidir.
Fundagiller ailesindendir. Çok bakım istemeyen bir bitkidir. Direkt gün ışığından pek hoşlanmaz. Yarı gölge alanlar onun için idealdir. Genellikle kırmızı ve pembe tonlarındadır. Ama iki renkli olanları da vardır. Satın aldığınızda saksısı küçükse toprağını ve saksısını değiştirin. Çünkü küçük saksılarda bitki yeterli suyu alamaz ve kurur. Sulama konusunda dikkatli davranmanız gerekir. Onu hiç susuz bırakmamaya çalışın. En doğrusu toprağı kurudukça sulamaktır. Sulama suyu kireçsiz olmalıdır.
Açelya için torflu toprak kullanın, aksi takdirde bitkinin yaprakları iki sene içinde sararır. Nisan-mayıs aylarında çiçeklenir. Çiçekleri yalın ve katmerli olarak ikiye ayrılır. Bitkiyi çiçeklenme dönemi geçtikten sonra budayabilirsiniz. Açelyanın enine yayılma özelliği olduğu için dip kısımdaki fazlalıklar budanmalıdır. Çok derin bir budama gerekmez, hafif bir budama yeterlidir. En kolay ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir.
Detaylar: Açelya çiçeği bakımı, özellikleri – Açelya ne zaman açar?
AFRİKA MENEKŞESİ (SAINTPAULIA IONANTHA)
Afrika menekşesi pencere önlerinin vazgeçilmezlerindendir.
Anavatanı Tanzanya’dır. Mor, pembe, beyazın her tonunda çiçekleri vardır. Çiçekleri alacalı da olabilir. Yıl boyu çiçekli kalabilir. Çiçeklenme aralarında yılda birkaç kez, birkaç haftalık dinlenme dönemi geçirir. Kalp şeklinde, her dem yeşil yaprakları vardır. Yarı gölge ya da hafif güneşli yerleri sever. Doğrudan güneş ışığından, özellikle öğlen güneşinden korumanız gerekir. Toprağı nemli tutulmalıdır. Kışın çok fazla su istemez ama yazın bol bol sulamanız gerekir. Yapraklarına su değdirmemeye dikkat etmelisiniz.
Üretimi, yaprak çelikleriyle haziran – eylül arasında yapılır. Sağlıklı ve olgun yapraklar 5 santimetre uzunluğundaki saplarıyla birlikte kesilerek, hacim olarak eşit miktarlarda, torf (çürümüş bitki artığı) ve kum karışımına dikilir. Ortamın sıcaklığı 18-21˚C’de tutulursa, çelikler 2-3 hafta içinde köklenirler. İlkbaharda saksısı değiştirilmeli ve kuruyan yaprakları temizlenmelidir. Büyük saksı, sık saksı değişimi, az ışık ya da besin eksikliği çiçeklenmeyi engelleyebilir. Sıcak ve kuru ortamda yaprak bitleri oluşabilir. Kökünün soğuk ve fazla ıslak olması da mildiyuya (mantarın sebep olduğu bir hastalık) sebep olur.
Detaylar: Menekşe bakımı nasıl olur? Sulama ve çoğaltma püf noktaları
AĞLAYAN GELİN ÇİÇEĞİ (FRITILARIA INPERIARIS)
Bahar seven saksı çiçekleri listemizdeki bir diğer çiçek ağlayan gelin. Ağlayan gelin çiçeği boynu büyük, hüzünlü dursa da bahçelere neşe katar.
Soğuk iklim bitkisidir. Ülkemizde doğal olarak Hakkari ve Adıyaman’da yetişir. Eksi derecelerde yaprakları donsa bile güneşin altında yeniden gelişimine devam eder. Çiçeği ters laleye benzer. Kırmızı, pembe, mor gibi renkleri ve ilginç formlu çiçeği ile estetik bir görüntüye sahiptir. Genellikle her sapta altı çiçek meydana gelir. Çiçekleri ters şekilde büyür. Çiçeklenmenin ardından 10-15 gün arayla çiçekli bitkiler için uygun olan sıvı gübre verin. Çiçeklerini çok daha coşkulu sergileyeceklerine emin olabilirsiniz.
Boyu 60-80 santimetre arasındadır. Dayanıklı olan bu bitki, dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer almaktadır. Sonbaharda dikilen soğanları şubat sonu, mart başında açar. Dikim yapacağınız saksıya organik maddece zengin gübre ya da torf ekleyin ve mevcut toprakla karıştırın. Çiçek soğanlarını dikmeden 10 gün önce bu işlemi tamamlayın. Havalanmış toprağı 5-25 santimetre derinliğinde kazın. Soğanların sivri ucu yukarıda kalacak şekilde yerleştirin. Üzerine tekrar toprak örtün. Can suyunu vermeyi ihmal etmeyin.
ALTIN ÇANAK ÇİÇEĞİ (FORSYTHIA)
Adı üstünde; altın rengi çiçekleri vardır.
Oleaceae ailesindendir. Güneşli veya yarı gölge alanlarda iyi gelişim gösterir. Drenajı iyi, kumlu toprakları sever. Yazın bol su ister. Soğuktan pek etkilenmez ama şiddetli donlar gelişimini etkileyebilir. Bahar ayında parlak sarı çiçeklerini sunar. Yaprakları ise çiçekleri döküldükten sonra çıkar. Yaz boyu yeşil çalı formunda kalır. Çit bitkisi olarak veya tek başına kolayca yetişir. Onu büyük saksılara da davet edebilirsiniz.
Altın çanak çiçeğini fazla derin budamamak gerekir. Aksi takdirde bir sonraki mevsimde çiçekleri azalır. Bahar sonunda yalnızca dalların solmuş çiçekleri taşıyan kısımlarını budayın. En kolay çelik alma yöntemiyle çoğaltılır. Çoğaltmak için en uygun dönem ise sonbahardır.
AMARYLLIS
Amaryllis uzun boylu ve narindir. Tropik esintiler getirir.
Anavatanı Güney Amerika’dır Amarilidaceae ailesine aittir. Nergis zambağı, güzel hatun çiçeği, çoban çiçeği, çoban kızı gibi isimlerle de bilinir. Soğanlı bir bitkidir. Uzunca, etli ve şerit şeklinde yapraklara sahiptir. Çiçekleri, kokulu-kokusuz türleri ve pembe, kırmızı, beyaz, turuncu renkleriyle çok gösterişlidir. Bu çiçekler 40-80 santimetre boya ulaşan kalın ve etli bir sap üzerinde, 10 santimetrelik trompetler biçiminde bulunur. Kesme çiçekçilikte ayrı bir yeri vardır Amaryllis’in. O güzel çiçekleri vazoda yaklaşık iki hafta canlılığını korur.
Bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Fazla kaprisi yoktur. Amaryllis için drenajlı toprak oldukça önemlidir. Toprağının kumlu olmasına dikkat etmek gerekir. Çiçek soğanının en üst noktası en kolay çürüyen yeridir. Bu kısmın asla suyun içinde olmaması gerekir. Sıcak ortamlardan hoşlanır. Yarı gölge ve güneşli ortamları sever. Büyüme esnasında ışığa olan ihtiyacı artar.
Fazla suyu sevmez. Sadece çiçeklenme döneminde gelişimi için ekstra suya ihtiyaç duyar. Yaprakları sararıp kuruyana dek sulama işlemine azar azar devam edin. Yaprakların kuruması tamamlandıktan sonra soğanları topraktan çıkarıp kuru, serin ve karanlık bir ortamda, eylül-ekim ayına kadar saklayabilirsiniz. Bu aylara kadar koruduğunuz soğanları tekrar toprağa dikebilirsiniz.
Dikimin ilk zamanlarında bol su verin, sonra bu miktarı yavaş yavaş azaltın. Soğanları toprağın içinde de bırakabilirsiniz. Ancak üzerini iyice örterek kışın soğuğundan korumanız gerekir. Donmamaları için sulama yapmayın. Mart ayından itibaren üzerlerini açarsanız, soğanlar tekrar yeşermeye başlar.
Detaylar: Amaryllis çiçeği bakımı nasıl yapılır? Ne zaman çiçek açar?
ARAP SÜMBÜLÜ (MUSCARI)
Zarafet denince onun adı gelir akla; Arap sümbülü (Muscari)…
Salkıma benzeyen çiçekleri yüzünden üzüm sümbülü olarak da anılır. İncecik bedeninin üzerine, kocaman süslü bir şapka takmış gibidir. Hyacinthaceae ailesindendir. Sümbülle aralarındaki benzerlik gözlerden kaçmaz. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde, Toros Dağları’nın denize bakan makilik alanlarında, kayalıklarda doğal olarak yetişir. Genellikle mavi-mor çiçekleri vardır. Pembe ve beyaz olanlarına da rastlanır. Soğuktan da sıcaktan da çabuk etkilenmez. Kuraklığa dayanıklıdır ama büyüme döneminde toprağının nemli kalmasına özen gösterin. Güneşi sever.
15-20 santimetreye kadar boylanma yapabilir. Soğanlı bir bitki olduğu için saksıda da çok güzel görünür. Saksının dibine toprağın gerektiği kadar suyu tutması için, çakıl taşı ve mıcır yerleştirin. Cam kırıkları da işinize yarar. Dikim yapacağınız toprağa, hayvan gübresi ya da organik gübre ekleyin. Ama soğanı dikeceğiniz üst bölüme değil, toprağın en alt kısmına gübreyi koyun. Soğanları, aralarında eşit mesafe bırakarak yerleştirin ve üzerlerini toprakla kapatın. Can suyunu vermeyi sakın unutmayın. Çiçekleriyle tanışmak için mart-mayıs aylarını bekleyin.
Detaylar: Sümbül çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi nasıl olmalı? Püf noktalar
BODRUM PAPATYASI (OSTEOSPERMUM)
Bodrum papatyası (Osteospermum) mart ayından ağustos ayına kadar açar çiçeklerini… Bahar seven saksı çiçekleri çeşitlerinden biridir.
Asteracea ailesindendir. Mızraksı yapraklarının kenarları bazı türlerinde düz, bazılarında tırtıklıdır. Papatyaya benzeyen çiçekleri genellikle her sap üzerinde bir adet açar. Çiçeklerinin renkleri, mavi, mor, pembe, sarı ya da krem olabilir. Tohumlarını mart ayında ekebilirsiniz. Ekimi kapalı ve ılık bir yerde yapılmalıdır. En sağlıklı gelişimi sıcak iklimlerde gösterir. Geçirgen her tür toprakta yetiştirebilirsiniz. Toprağının nemli kalması gerektiğini unutmayın. Özellikle saksıda yetiştirecekseniz toprağını sık sık kontrol edin. Kurumasını engelleyin.
Kış aylarında köklerini kuru yapraklarla örtün. Birçok rengi vardır ama ülkemizde en çok mor ve beyazı yetiştirilir. İlkbahar ve yaz aylarında satın aldığınız fideleri bahçe ve balkonlarınıza dikebilirsiniz. Dikim yapacaksanız, fidelerin aralarında 30 santimetre mesafe bırakmaya özen gösterin. Açtığınız çukur, fideyi aldığınızda bulunduğu kaptan biraz daha derin olmalıdır. 30-60 santimetreye kadar boylanma yapabilir.
Detaylar: Papatya (Yoğurt Çiçeği) bakımı nasıl yapılır?
CAM GÜZELİ (IMPATIENS WALLERIANA)
Cam güzeli (Impatiens walleriana) ilkbahar sonundan sonbahara kadar çiçekli kalır.
Cam güzeli iç mekan bitkisi olarak da kullanılabilir. Baharın sonlarından eylül ayına kadar çiçeklidir. Düzenli bakım ve besinle bütün yıl boyunca çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Üretmek için nisan ayında tohumlarını ince bir üretim torfuna ekin. 4-6 hafta sonra küçük saksı ya da keselere, don tehlikesinin bittiği mayıs ayındaysa toprağa dikebilirsiniz. Çok sıcak iklimleri sevmeyen bir bitkidir. Birkaç gün susuz kalırsa sararan kısımlarını budayın. Su ve besin takviyesi yapın. Böylece bitkinin yeniden canlanmasını sağlayabilirsiniz.
150 santimetreye kadar boylanabilir. 50 santimetreye kadar da yayılma gösterebilir. Saplarının ince ve çok kırılgan olması hemen hepsinin ortak özelliğidir. Melez türlerinin yaprakları değişik biçimlerde olabilir. Sağlıklı gelişim göstermesi için nitelikli bahçe toprağında yetiştirmeniz gerekir. Dayanıklı bir bitkidir. Ama dondan korumanız gerektiğini unutmayın.
Detaylar: Cam Güzeli çiçeği anlamı, bakımı ve çoğaltılması
ÇİĞDEM (COLCHIUM)
Çiğdem (Colchicum) hem saksıya hem bahçeye; her yere yakışır.
Çiçekliklerde, ağaç altlarında, çim alanlarda ve saksılarda kullanabilirsiniz. Çiğdem soğanlarını temmuzağustos aylarında yarı gölge bir yere dikebilirsiniz. Yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Kendi haline bıraktığınızda her yerde çoğalabilir. Soğanını saksı toprağının 5-10 santimetre derinine yerleştirmelisiniz. Dikim aralığı 5-10 santimetre olmalıdır. Derine dikilen soğanların filizlenmesi çok güç olur. Erken dönemde çiçeklenir. 10-30 santimetre boylanır.
Mor, sarı, beyaz ve alacalı mor tonlarının ortasında sarı tohumlar oldukça güzel görünür. Ocak-nisan ayları arasında çiçek açar. Sağlıklı gelişim göstermek için organik maddece zengin topraklarda yetişmek ister. Geçirgen ve kuru topraklarda da mutlu olur. Fazla bir ihtiyacı olmaz. Bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Fazla su istemez. Fazla su, bitkinizde hastalık oluşmasına hatta ölmesine neden olur.
ÇÖREK OTU (NIGELLA DAMASCENA)
Bahar seven saksı çiçekleri çeşitlerinden biri de çörek otu. Çörek otu (Nigella damascena) ilginç görüntüsüyle tüm bakışları üzerine çeker.
Gösterişli bir bitkidir. Çiçeklerinin renkleri soluk mavi, leylak ya da beyaz olabilir. Meyveleri çok tohumlu ve güzel kokuludur. Mart ayında açmaya başlar. Çiçekleri yaz ortasına doğru canlılığını yitirir ve yuvarlak, yeşil tohum kesecikleri oluşur. Sonraları bu tohum kesecikleri kahverengi bir renk alarak olgunlaşır. Çiçekler, parlak yeşil tüylü yapraklarının arasında gizlidir. Dikine inen, iplik şeklinde bir kök sistemi vardır. Nemi çok sevmez bu nedenle de fazla sulanmak istemez.
Çok ağır ya da çok hafif olmayan her tür toprakta sağlıklı gelişim gösterir. Besin maddelerince zengin olmasına dikkat edin. Kumlu toprak onun için idealdir. Kuru topraktan da hoşlanır. Bahçenizin batı ve güney yönlerine bakan yerlerine dikmelisiniz. Üretimini tohumla yapabilirsiniz. Ekmeden önce toprağı havalandırıp, hazırlamayı unutmayın. Ekim için en ideal dönemler mart ortası, nisan başıdır. Eylülde asıl yerlerine dikebilirsiniz. İlk yıl çok fazla çiçeklenmesini beklemeyin. İkinci yılsa kendi kendine çoğalır ve çok daha fazla sayıda çiçek verir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ (PRIMULA)
Çuha çiçeği (Primula) hem dayanıklı, hem güzel. Daha ne isteriz ki?
Çok yıllık, dayanıklı, otsu bir bitkidir. Ocak-mayıs ayları arasında güzel çiçeklerini sunar. Kışın açan çiçekleri yerlerinden sökmezseniz tüm yaz yeşil yaprakları sizinle kalır. Nemli toprakları sever. Demetler halinde açan çiçekleri kırmızı, mor, sarı, pembe ve beyaz renklerde olabilir. Fidelerini ekim ayında doğrudan bahçeye dikebilirsiniz. Ayrıca saksılarınızı da çuha ile renklendirebilirsiniz.
Üretimi tohumla da yapılır. Ama bu yöntem oldukça zordur. Açmış fidelerin köklerini ayırıp tekrar dikerseniz işiniz kolaylaşır. Yaz aylarında petunya ve cam güzeli diktiğiniz yerler onun için de uygundur. Nemli topraklardan hoşlanır. Gücünü yitirmeye başladığında verimini artırmak gerekir. İki haftada bir toprağına sıvı gübre vererek gücünü artırabilirsiniz.
Detaylar: Çuha çiçeği bakımı: Çuha ne zaman çiçek açar?
DAĞ LALESİ (ANEMON)
Dağ lalesi (Anemon) baharın başından itibaren açmaya başlar dağlarda, kırlarda…
Pembe, sarı, mor, yeşil, beyaz, sarı, pembe, kırmızı çiçekleriyle çalar gönülleri. Yabani olarak yetişebilen bu çiçeğin bakımı da çok zor değildir. Düğünçiçeğigiller Ranunculaceae ailesinin bir üyesidir.120 türü vardır. Çoğu türü soğansı yumrular üzerinde gelişir. 60 santimetreye kadar boylanma yapar. Doğada yabani olarak yetişebilir. Ege Bölgesi, ülkemizde en mutlu olduğu yerdir. Ama her bölgede rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Çiçek tarhları, saksılar ve kaya bahçelerinde şık görünür. Humusça zengin, az asitli, geçirgen toprak onun için idealdir. Toprağına kompost eklerseniz sağlıklı gelişmesini sağlarsınız.
Yarı gölge ya da güneşte mutlu olur. Çiçeklenme döneminde çiçek besini verin, daha uzun süre çiçekli kalmasını sağlarsınız. Dayanıklıdır. Sonbaharda küçük yumrularını nitelikli bahçe toprağına dikebilirsiniz. Dikim derinliği beş santimetre olmalı. Her yumrunun arasında da mutlaka 10 santimetre boşluk bırakmalısınız. Toprağın çamur olmamasına dikkat ederek sulayın.
Çiçeklenme dönemi süresince solan çiçekleri makasla kesin. Çiçeklenmeyi uzatmış olursunuz. Kestiğiniz çiçekleri de bir vazoya yerleştirin, çok şık görününrler. Çiçekler tamamen geçtikten sonra, yumrularını bölerek çoğaltabilirsiniz. Doğrudan bahçeye dikim yaptıysanız, sonbahar ve kış aylarında hiç dokunmayın. Gelecek sene yeniden açacak. Saksıya dikim yaptıysanız, saksıyı ve yumruları çiçek uykuya geçtikten sonra temizleyin. Daha sonra saksıyı taze ve nemli toprakla doldurun ve yumruları tekrar dikin. Bahara kadar dinlenmeye bırakın.
EÇEVERYA (ECHEVERIA)
Eçeverya, ince uzun bir sap üzerinde açan çiçeğiyle sürpriz yapar.
Yaklaşık 150 türe sahiptir. Yaz döneminde çiçeklenir. Çiçekleri yaprak sapında karşılıklı olarak sıralanır. En alttan başlayan çiçeklenme, sapın en üst kısmına kadar uzanır. Rozet biçiminde mavi-gri yaprakları dikkat çekicidir. Yapraklar, ince bir sap üzerine sıralanan portakal rengi ve sarı çiçeklere sahiptir. Dekoratif görünüşe sahip olan bu bitkiyi kaya bahçelerinde ve saksılarda kullanabilirsiniz. Succulent bir bitkidir. Fazla su ihtiyacı yoktur. Bakımı oldukça kolaydır. Aynı zamanda sıcağa dayanıklıdır. Yarı gölge alanlarda maviye çalan yaprakları daha sağlıklı olur. Çiçeklenme bittiği zaman kuruyan saplar dibinden kesilmelidir. Bu da aynı sezon içinde ikinci bir çiçeklenmeyi sağlar.
Kumlu ve verimsiz toprakları sever. Kum ve bahçe toprağının eşit karışımı sağlıklı gelişimi için en ideal topraktır. Güneş altında sulama yapmayın. Bu uygulama bitkinin yapraklarının çürümesine neden olur. Akşam saatlerinde sulama yapabilirsiniz. Yaz aylarında toprağı kurudukça sulayın. Kış döneminde su ihtiyacı fazla değildir. Bitkinin gövdesinde minik yavrular ürer. Bunlar sonbaharda sökülür ve kum-torf karışımına dikilir. İki ay içinde köklenme başlar. Üretim için ikinci bir yöntem de yaprak çeliğidir. Sağlıklı bir bitkinin yaprağı kesilir, birkaç gün gölgede tutulduktan sonra dip kısmından yine aynı karışıma dik olarak yerleştirilir.
Detaylar: Echeveria (Eçeverya) bakımı nasıl yapılır? Neden çürür?
ERENGÜL (RANUNCULUS)
Erengül (Ranunculus) rengarenk çiçeklerinin tek kusuru kokusuz olmalarıdır.
Form olarak güle çok benzese de erengül gülün akrabası bile değildir. Düğünçiçeğigiller Ranuculaceae ailesindendir. Çiçekleri daha katmerlidir. Taç yaprakları çok parlaktır. Sağlıklı gelişim göstermek için geçirgen ve nitelikli bahçe toprağına ihtiyaç duyar. Otsu ve uzun ömürlü bir bitkidir. Tek yıllık ve iki yıllık türleri vardır. Rengarenk çiçeklerinin tek kusuru kokusuz olmalarıdır.
Genellikle nisan-mayıs aylarında buluşturur bizimle çiçeklerini. Nisan ayında fidesini doğrudan bahçeye dikebilirsiniz. Havalar çabuk ısınırsa çiçeklenme dönemi kısalır. Çok sıcaktan hoşlanmaz. Dikim yaptığınız bölgeye gübreli toprak harcı eklemeyi unutmayın. Bahçeden çok saksıyı sever aslında. Büyük saksılara dikim yapabilirsiniz. Toprağı nemli kalacak şekilde sulayın. Çiçeklerini solduktan sonra kesin. Yorgun ve güçsüz görünmüyorsa gübre takviyesi yapmanıza gerek yoktur.
FREZYA (FREESIA)
Frezya (Freesia) küçük bir demeti evinizi mis gibi kokutmaya yeter de artar bile…
Iris ailesindendir. Güzel, parlak renkli, gösterişli çiçeklere sahiptir. Huni biçimindeki bu çiçekler, yapraksız ve tüysüz dalların üzerindedir. Yan yana dizili çiçekleri, bahar döneminde açar. Bu güzel süs bitkisini saksıda ya da bahçede yetiştirebilir, kesme çiçek olarak da kullanabilirsiniz. Güneşe bayılır. Sağlıklı gelişim göstermesi için ışık alan bir yere yerleştirin. Soğuğu sevmediğini unutmayın.
Geçirgen, hafif ve aynı zamanda organik maddece zengin toprak tercih eder. Soğanlı bir bitkidir. Soğanlarını bahar sonunda toprağa dikin. Beş santimetre derinliğe yerleştireceğiniz soğanların sivri kısmının üst tarafta kalmasına dikkat edin. Düzenli sulamayı ihmal etmeyin. Çiçeklenme bittikten sonra soğanları dikkatlice sökün. Kuru kum içinde bahar dönemine kadar saklayın.
Detaylar: Frezya çiçeği anlamı nedir? Frezya bakımının püf noktaları
Mart ayı bahçe bakımı ve bahçe dekorasyonu – 7 adımda bahçe düzeni