DIY nedir

DIY nedir? (Do it yourself) Kendin yap örnekleri ve detaylar

DIY nedir? Do it yourself kelimesinin kısaltması olan DIY’in Türkçesi ‘’kendin yap’’ olarak geçmektedir. DIY kültürünün belirli kesimlerde yaygınlaşması ile beraber kaynak kıtlığı engellenmiş oldu.

Siz de farklı DIY tarifleri arıyorsanız “KENDİN YAP” sayfamızı inceleyebilirsiniz.

DIY NEDİR?

“DIY” anlam olarak bir konuda uzman olmayı gerektirmeden ya da herhangi bir uzmandan yardım almadan evde kendi başına bir şeyler üretmeyi, var olan bir ürünü değiştirmeyi ya da geri dönüştürmeyi içeriyor. Bu trendin son yıllarda çılgınlık derecesinde popüler olmasının nedeni ise bana göre “Ben yaptım” diyebilmenin verdiği haz. Tüketim çağında yaşadığımız gerçeği yadsınamaz ancak insanlar artık el emeği ürünlere daha fazla değer vermeye başladı. Bir ürünü satın almak yerine kendimiz yaptığımızda maliyeti düşerken maneviyatı artıyor. Bu nedenle insanlar DIY projelerine daha fazla ilgi duymaya başladı. Evinizde bulunan eskimiş çoraplarınızı, eski kıyafetlerinizi kendiniz değiştirerek onlardan yeni şeyler yapabiliyorsanız bu DIY’dir. Evde bir eşyanız  bozulduğunda tamire göndermeden kendiniz yapabiliyorsanız buda bir DIY’dir. Saksı almak yerine boş yoğurt kutularını şekillendirerek saksıya çevirmek en güzel DIY projesidir.

BAHÇE MOBİLYALARI İÇİN TAŞIMA PALETLERİ İLE DIY ÇALIŞMALARI

Her yerde kolay bir şekilde bulabileceğiniz taşıma paletleri ile DIY çalışmalar yapabilirsiniz. Günümüzde pek çok kişi DIY üretime taşıma paletleri ile başlıyor. Bunun ilk sebeplerinden birisi ürünün çok ucuza hatta genellikle ücretsiz olarak bulunabilmesi oluyor. Bir diğer sebep ise farklı çeşit ürüne ve mobilyaya altyapı olarak kullanılabilir olması oluyor.

Şahane bir oturma grubu oluşturmak istiyorsanız ve bahçelerinizde DIY dokunuşlar hissedebilmek istiyorsanız taşıma paletleri ile sizler de kolay bir şekilde yeni ürünler üretebilirsiniz. Taşıma paletleri ile oturabileceğiniz koltuklar ve sandalyeler üretebilmek istiyorsanız tek yapmanız gereken şey paletleri tekerlekler ile birleştirmek ve kol kısımlarını alt kısımlarına sabitlemek olacaktır. Yeni koltuğunuza uygun olan minderleri de aldıktan sonra koltuğunuz hazır hale gelecektir.

Taşıma paletleri ile koltuk yaptıysanız bu dekorasyonunuzu aynı zamanda taşıma paletleri ile yapabileceğiniz bir sehpa ile de destekleyebilirsiniz. Sehpa üretebilmek için üç palet parçasını bulmanız ve parça kısımlarını ayakta durabilecek şekilde bir araya getirmeniz yeterlidir

DIY nedir?
La Radoute

​PALETLİ VE TEKERLEKLİ SEHPALAR

Modern ev dekorasyonuna sahipseniz paletli ve tekerlekli olan sandalyeler üreterek kullanabilirsiniz. Dekorasyon stilinize mükemmel bir uyum katabilecek olan bu çalışmalar sehpa olarak kullanabileceğiniz pratik ve işlevsel ürünlerdir. Bu çalışmayı tamamlayabilmek için ihtiyacınız olan tek şey dört adet uygun boyutlarda tekerlek ve vida olacaktır. Daha sonra paletin boş kısmına da bir çekmece ekleyerek, çekmecenin içini dilediğiniz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Pinterest

 Çekmece için uygun bir malzeme bulamadıysanız, çekmecesiz olarak da mükemmel görünüme sahip işlevsel bir sehpa üretebilirsiniz.

ESKİTME BOYAMA İLE DIY ETKİSİ

Eskitilmiş görünümlü mobilyalar son yıllarda dekorasyon stilleri içerisinde kendisine büyük bir yer buluyor. Eskitme boyamalar ile gerçekten eskimiş sandalyeler ve masalarınızı atmak yerine tekrar değerlendirmeye başlayabilirsiniz. Hayata kazandırmak istediğiniz eski eşyalarınızı ahşap eskitme boyalar ile boyayarak hoş bir stile sahip mobilyalar elde edebilirsiniz. Evinizde ahşap mobilya kullanıyorsanız modern ve daha estetik bir görünüm kazandırmak istiyorsanız ihtiyacınız olanlar bir ahşap boyası, su bazlı akrilik boya, iki adet fırça, sünger, zımpara kağıdı ve terebentin olacaktır. Malzemeleri kolay bir şekilde elde ettikten sonra uygulama işlemine geçebilirsiniz.

İlk önce ahşap olan mobilyanızın zımparalayın. İşlem üzerine uygulayacağınız boyaların daha dayanıklı ve iyi görünebilmesi için önemlidir. Daha sonra süngere terebentin sürün ve mobilyanızın yüzey kısımlarına iyice uygulayın. Mobilyanız kuruduktan sonra ahşap boya ile boyama işlemine geçebilirsiniz. Renk ayrımı ve lekelerin temizlenebilmesi için iki kat boya uygulamayı da deneyebilirsiniz. Uygulamadan sonra mobilyalarınızı tekrar kuruma işlemine bırakın.

Kuruma işleminden sonra zımpara kağıdınızı kullanarak bir defa daha hafif bir şekilde mobilyanızın yüzey kısımlarını iyice temizleyin. Pürüzsüz görünüme sahip eskitilmiş bir mobilya elde etmek istiyorsanız bu adıma çok fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Eskitme hissiyatını verebilmek için eskitme yapacağınız su bazlı akrilik boyanızı ayrı bir fırça ile mobilyanızın yüzeyine iyice yedirin.

Boyanın kuruma işlemi sona erdikten sonra elinizdeki süngeri ıslatın ve bütün mobilyayı tamamen silin. Bu işlem size daha doğal ve dayanıklı bir yüzey oluşturabilmenizi sağlayacak.

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra artık eski ve kullanmadığınız mobilyalarınız eskitme ahşap görünümünde tekrar kullanılabilir hale gelmiş olacak.

PORTATİF DUVARLAR KULLANIN

Açık planlı bir salona mı sahipsiniz? Oturma odanız ve yemek odanız bir arada olabilir veya açık bir mutfağa sahip olabilirsiniz. Hatta belki bir stüdyo daire içerisinde yatağınız ve yaşam alanınız bir aradadır. Belki de aileniz veya arkadaşlarınızla paylaştığınız oturma odası veya ortak kullanımlı diğer bir odada kendinize özel bir alan ayırmak istiyorsunuzdur. Mahremiyet, dağınıklığı gizlemek veya sadece kendinize ayrı bir kişisel alan tanımlamak için illa ki duvar örmeye gerek yok!

DIY nedir?

Kendiniz bir paravan tasarlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler;

Dikdörtgen çerçeveler yaparak bunları menteşelerle birbirine birleştirin. (Bunun için bir marangozdan da yardım alabilirsiniz.)

İstediğiniz bir malzemeyi kullanarak çerçeveleri kaplayın. Kaplama şekliniz tamamen yaratıcılığınıza kalmış. Rengarenk boyadığınız kontraplaklar, harika desenlerde kumaşlar veya ışığı geçiren tül perdeler kullanabilirsiniz. Evinizin tarzına uygun olsun yeter ki.

Not: İsterseniz paravanın ayaklarına küçük tekerler monte ederek istediğiniz gibi hareket ettirebilirsiniz.

DIY MASKE YAPIMI

Kumaştan maske yapımı için yalnızca iki ayrı katman için aynı büyüklüklerde -yaklaşık 15 cm ölçülerinde- iki adet kare kumaş parçası, en az 40 cm uzunluğunda iki adet iç lastiği veya 1 metre uzunluğunda şerit kesim kumaş, iğne ve iplik gereklidir. Kumaştan maske dikimi ile ilgili el dikimi yapabileceğiniz gibi dikiş makinesi kullanabilirsiniz. Kumaştan maske kullanacak kim ise onun yüz ölçüsüne göre kumaş ölçünüzü kesin belirleyebilirsiniz. Maskeler genelde kulağın hemen önünden başlarken, burnun tamamına yakınından çenenin bitimine hatta çene altına kadar örtecek şekilde konuşlanır. Maskenizi sık sık yıkayacağınızı varsayarsanız diğer bir önemli önerimiz de kullanacağınız kumaşları kaynatarak sonradan çekmesini önlemenizdir.

KUMAŞTAN MASKE NASIL DİKİLİR?

Kumaş maske dikimi ile ilgili farklı teknikler bulunur ancak temel mantık aynıdır. Kalıbını beğendiğiniz herhangi bir modeli, kağıda kalıplayarak önce iç ve dış astarı birbirine dikip, sonrasında bağlama kısımlarını birleştirebilirsiniz. Piyasada hazır üretim maskelerde kulak arkası lastikliler sıklıkla görüldüğü gibi baş ve boyundan bağlamalı olanları da tercih edebilirsiniz. Kumaş maske dikiş işlemi şu sıralamada yapılır:

  1. Kullanmak istediğin bir maske modelini kağıt üzerine aktar.
  2. Astar ve dış kumaşları iç yüzeyi dışa bakacak şekilde katla.
  3. Kağıttan kumaşa kalıbı çizerek aktar ve makasla çizdiğin yerlerden kes. Dış kumaşı keserken fazladan pay bırak.
  4. Astar kumaşını dikerek birleştir.
  5. Dış parçaları birleştirerek dik.
  6. Astar ve dış kumaşı tuttur, birleştirecek şekilde dıştan dik. Ters yüz et.
  7. Ütüleyerek burun ve çene katlarını veya burun kemerini ver.
  8. Lastik geçme yerlerini maskenin iki yanında dış kumaştan kanallar oluşturacak şekilde dikerek lastikleri geçir ve birleştir.
  9. Maskeyi güzelce temizle.
  10. Arzu edersen ve astar-dış kumaş arasında boşluk bıraktıysan, katmanlar arasına ince hava filtresi yerleştirebilirsin.

DIY PROJELERİNDE TECRÜBE VE EL YATKINLIĞI ÖNEMLİ Mİ?

Daha önce benzer bir DIY çalışma yapıp yapmadığınız ve elinizin bu tür işlere yatkın olup olmadığı büyük DIY projelerine girmeniz söz konusu olduğunda önemli olabiliyor. Ancak ufak tefek dekoratif dokunuşlar ile mekanlarınızı süslemek istiyorsanız herhangi bir tecrübeniz olmadan da giriş seviyesindeki DIY çalışmaları yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat başlangıç aşamasında en basit DIY tekniklerinin bile sizi zorlayabileceğini unutmayın. İnternet üzerinde ya da televizyon programlarında gördüğünüz en basit bir çalışmayı yapmanız bile sizi başlarda zorlayabilir. Bu sebeple, sabırlı ve disiplinli olmanız gerekebilir.

İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki

Kuru ağaç dalları ile 3 farklı kendin yap fikri

Yüzü pürüzsüz yapan ve yüz sıkılaştıran maskeler: Evde yapılabilecek tarifler