şubat-ayında-bahçede yapılacaklar

Şubat ayında bahçede yapılacaklar: Dikim, budama, yer değiştirme

Şubat ayında bahçede yapılacaklar nelerdir? Yeni aya girdik. Kış devam ediyor, ama ilkbahar hazırlıkları için bahçemiz bize göz kırpıyor. Artık kolları sıvamanın zamanı geldi. Haydi iş başına!

ŞUBAT AYINDA BAHÇEDE YAPILACAKLAR

Şubat ayında bahçede yapılacaklar

Mevsimlik çiçekler, sebze bahçesi ve çok yıllık bitkilerden verimli ve sağlıklı ürün almak için çalışmaya başlamanın tam zamanı. Bunun için şubat sonuna kadar vaktiniz var. Yaşadığınız bölgenin hava koşullarını iyi takip ederek uygun günlerde yavaş yavaş çalışmaya başlayabilirsiniz.

YER DEĞİŞTİRME

Yanlış yere dikim, çok sık dikim gibi bazı durumlarda bitkinizin yerini değiştirebilirsiniz. Sıkı bir budama ve dikkatle yapılan bir kök sökme işlemiyle bitkilerinizin yerlerini değiştirmek için bu aydan yararlanabilirsiniz.

DİKİM

Şubat ayında bahçede yapılacaklar

Kök gelişimini düşünerek bazı bitkilerin yeni dikimlerini yapabilirsiniz. Çıplak kök meyve ağacı ve gül fideleri bu ay satışa çıkıyor. Bu fideler topraksız olarak, kökleri açıkta satılır. Dikim çukurlarının bitkinin köklerinden en az 3 kat büyük olması gerekir. İdeali, çukurun dikimden birkaç gün önce açılmasıdır. En verimli kısım olduğu için toprağın üst katmanının dikim sırasında kullanılmak üzere ayrılması yerinde olur.

BUDAMA

Şubat ayında bahçede yapılacaklardan biri de dondan hasar gören ağaç, çalı ve gül dallarını budama. Hasar gören bitkileri sağlıklı bölgeye gelinceye kadar budayın. Gülleri ay sonunda tam olarak budayın. Kırık ve çok odunlaşmış dalları dipten temizleyin. Bitkinin içe doğru oluşmuş dallarını dipten ve gelişmiş dalları yerden 20-30 santimetre yükseklikte, şişkin bir dış boğumun 2-3 milimetre üzerinden budayın. Bitki bu şekilde güneşten bolca yararlanacaktır.

Sarmaşık güllerde sağlıklı ve gelişmiş birkaç ana dal dışında tüm yan dalları budayın. Böylece sağlıklı yeni sürgünler verir. Yağmur yağmadığı zaman yaz aylarında oluşması muhtemel mantar atağına karşı 15 gün arayla 2-3 bordo bulamacı (bakır sülfat ve kireç karışımı doğal bir ürün. Tarım ürünleri satan yerlerde bulabilirsiniz. Bitkiyi mantar hastalıklarından korur) püskürtün. Bu önlemi tüm çalı tipleri ve meyve ağaçlarına uygulayabilirsiniz.

Sarmaşık güllerin budanması: Belki çok katı gelebilir ama sarmaşık güllerde sağlıklı ve gelişmiş birkaç ana dal dışında tüm yan dallar dipten budanmalı. Bu işlem, bitkinin sağlıklı yeni sürgünler oluşturmasına yardım edecektir.

Begonvillerin budanması: Bodur ve sarmaşık begonviller genelde şubat ayında yapraksız bir görünümdedir. Bu durum onları budamak için çok elverişlidir. Bu güzel yaz bitkisini ne kadar sıkı budarsanız, o kadar canlanıp gençleşecek ve bol çiçek verecek yeni sürgünlerin patlamasına yardımcı olacaktır. Tıpkı sarmaşık güllerde olduğu gibi birkaç odunlaşmış ana dal bırakın. Tüm yan ve özellikle de bitkinin ışık almasını engelleyecek içe gelişmiş olan dalları dipten budayın. Çoğu kez budama yaparken üzülür ve bitkiyi kaybetmekten korkarız ama özellikle süs bitkileri budanmayı sever. Budama isteğe bağlı bir bahçe eylemidir; dileyen hiç budama yapmayabilir. Bu işlem siz sevgili bahçeseverlerin tercihine kalmış. Biz isteyenler için yöntem öneriyoruz sadece.

Bordo bulamacı: Bakır sülfat ve kireç karışımıdır. Doğal bir üründür. Toz halinde, paketlenmiş olarak tarım ürünleri satan yerlerde kolayca bulursunuz. Bitkiyi mantar hastalıklarından korur, sebze fidesi dikimlerinde (özellikle domates) uygulanır.

ŞUBAT AYI BİTMEDEN YAPILMASI GEREKENLER

Şubat ayında bahçede yapılacaklar
  • Boş saksılarınızı çuha çiçekleriyle renklendirin.
  • Ağaç dallarında biriken karları temizleyin. Ağırlık yapıp dalları kırabilir.
  • Yağışsız bir günde mor salkımınızı budayın.
  • Allium‘un soğanlarını bahçeye ya da saksıya dikin.
  • Elma ve armut ağaçlarını henüz uykudayken budayın.
  • Sebze bahçesinin toprağını hazırlayın.
  • Evin girişindeki çiçek tarhlarını ya da pencere önlerini siklamenlerle renklendirin.

Saksıda gül bakımı nasıl yapılır?

Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları: Saksıda kamkat nasıl yetiştirilir?

Askılı saksı çiçekleri nelerdir? İşte 6 farklı yayılan çiçek çeşidi