iç-mekan-bitkileri

Evin havasını en iyi temizleyen iç mekan bitkileri

Fransa’da ev, hastane, ofis ve okul gibi iç mekanlarda havanın bitkiler tarafından temizlenmesini araştıran Phytair programı, bize bu konuda aydınlatıcı bilgiler veriyor. Bu programın ilk aşamasında, kapalı alanda bulunan bitkilerin havayı temizlediği saptanmış. Ne var ki fotosentezi oluşturan yeşil yapraklardan daha çok, bitkinin yaşamını sağlayan toprak kök ve mikroorganizmalar temizleme işleminde sanıldığından çok daha etkili.

evdeki havayı-temizleyen-bitkiler

Kimi bitkiler karbon monoksit, benzen ve formaldehit gibi organik bileşikleri temizliyor ama tozu, madensel ve radyasyon etkileri temizlemekten çok uzaklar. Yine aynı araştırmalar, halkın bu konuda yanlış bilgilendirildiğinin altını çiziyor: Havayı temizleyen etken madde aslında, bitkiye yaşam veren ve içinde zehirli (toksik) hücreleri metabolize eden sayısız mikroorganizmayı barından toprak.

Kısaca, sihirli değnek yeşil yapraktan çok toprakta. Ama ‘havayı temizliyor’ diye saksı içine sadece toprak yerleştirmek işe yaramaz. Sonuçta, temizliği sağlayan bitki ve toprak birlikteliği. En etkili bitkilerden dördünü inceledik.

ODA SARMAŞIĞI

Oda sarmaşığı (Scindapsus aureus)
Oda sarmaşığı (Scindapsus aureus)

Temizleme özelliği: Karbon monoksit gazı başta olmak üzere benzen gibi bileşikleri temizler.

Nereye yerleştirmeli? Yılan yastığıgillerden bu bitki özsuyu zehirli olabileceğinden, çocuk odası hariç her odaya yerleştirebilirsiniz.

Bakım: 15-20 derece, loş ya da güneş almayan pencere önünü sever. Her ilkbahar drenajını sağlayacak bir ölçü kumla toprağı değiştirin, uzayan ve sarkan dalları budayın. Kışın sulamayı azaltın ama tamamen kesmeyin. Toprak yüzeyi kurudukça su verin. Çok sıcak ve kuru ortamda ara sıra yapraklarına su püskürtün.

KURDELE ÇİÇEĞİ (ÖRÜMCEK BİTKİSİ)

Kurdele çiçeği ya da diğer adıyla örümcek bitkisi (Chlorophytum)
Kurdele çiçeği ya da diğer adıyla örümcek bitkisi (Chlorophytum)

Temizleme özelliği: Karbon monoksit, formaldehit ve benzeni temizler.

Nereye yerleştirilmeli?: Özellikle şofben ve doğalgaz ısıtıcıların yanı, çocuk odası ve varsa ev içi serası.

Bakım: Kışın 8 dereceye kadar dayanıklılık gösterir. Buna karşın yaz aylarında olabildiğince serin köşelere çekilmeli ve fazla güneş ışığı almayan bir alana yerleştirin. Kışın suyu azaltılıp dinlenmesini sağlayın. Bu bitki az suyu tercih eder ve yaprakları canlı olur. Her ilkbahar toprağını değiştirin.

DRAGON AĞACI

Dragon ağacı (Dracaena)
Dragon ağacı (Dracaena)

Temizleme özelliği: Formaldehit ve benzeni temizler.

Nereye yerleştirilmeli? Evin görece loş, sıcak ve kuru olan her yeri uygundur.

Bakım: 15 derecenin altını sevmez. Kökleri saksının dışına taştığı zaman drenajı sağlayan kum ilavesiyle toprağını yenileyin. Aşırı sulama bitkiyi öldürür, uygun bakıma karşın yaprakların sararıp dökülmesi normaldir. Bitki yenilenme evresindedir. Buna karşın yaprak uçlarının kararması aşırı sulama belirtisidir. Uçları kuruyorsa arada bir su püskürtün.

AREKA PALMİYESİ

Areka palmiyesi (Chrysalidocarpus lutescens)
Areka palmiyesi (Chrysalidocarpus lutescens)

Temizleme özelliği: NASA’nın özellikle formaldehit ve ksilen gibi uçucu bileşikleri temizlemede birinciliği verdiği bitkidir.

Nereye yerleştirmeli? İçinde ksilen bulunan boya ile boyanmış evin her yerine.

Bakım: Palmiyeye benzer yapraklarıyla çok dekoratiftir. Kışın 13 derecenin altını sevmez. Doğrudan güneş almayan, aydınlık bir alan yeterlidir. Humusça zengin ve daima nemli kalan bir toprak ister. Yapraklara sıkça su püskürtmek gerekir. Havanın çok kuru olduğu alanlarda beyaz örümcek istilasına uğrayabilir.

En soğuk aylarda hayatta kalabilen ve gelişebilen 12 kış ev bitkisi

Hangi bitki neye iyi geliyor? İşte 5 farklı bitki ve etkileri

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi