Chalet stili dekorasyon (şale) kış mevsimine en fazla yakışan stillerden biridir. Peki chalet stilinin püf noktaları nelerdir? Evinize uyarlamak isterseniz, aşağıdaki maddeleri dikkate almanızı öneririz…
CHALET STİLİ NEDİR?
Bu mimari stil, ilhamını İsviçre Alpleri’nin geleneksel büyük ve ahşap dağ evlerinden alıyor. Fransızca gibi hissedilse de ‘chalet’ kelimesi İsviçre yakınlarındaki Savoy bölgesinde konuşulan Arpitan dilindedir. Türkçe’ye ‘şale’ adıyla geçmiştir.
İsviçre chalet’leri 19. yüzyıl Alman dağ evi mimarisinin modernize edilmiş halidir. Bugün bu kadar popüler olmasının sebebi de zengin Kuzey ve Doğu Avrupalıların, dağlarda yaşayan insanların basit yaşamlarından etkilenip dalga dalga yayılan bir turizm akımı başlatmış olmaları. Günümüzde bu mimari stil, 19. yüzyıl sonundan başlayarak Kuzey Amerika’dan Norveç ve İzlanda’ya dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor.
Kışla birlikte doğal ve sıcak dokuların nostaljik vurgusu bizi uzaklara doğru pastoral bir yolculuğa çıkartıyor.
Her taraf kar, hava soğuk. Bir İsviçre chalet evini cazip kılan, yaşam temasının sıcaklık üzerine kurgulanıyor olması. Yün, kaşmir, kürk… Hacimli tekstiller ve yumuşak dokular bir dağ evinin en kilit parçaları.
CHALET STİLİ DEKORASYONUN PÜF NOKTALARI
Evin ortak kullanım alanının odak noktası şömine veya kuzine sobalardır. Etrafı tam daire veya yarım daire olacak şekilde oturma düzeni oluşturulur.
El örgüsü geniş ve kalın yün battaniyeler, ekose kaşmir koltuk şalları, keten ve kenevir perdeler… Tüm doğal, yumuşak ve sıcaklık hissi veren tekstiller.
Gri, bej, kahverengi gibi nötral tonlar kadar lacivert, yeşil ve bordolar da bu stilde yer bulan renklerdir.
Büyük avizeler ve yerden aydınlatmalar… Kollu şamdanlar ve kandiller bu geniş metrekareyi ışıklandırmak için kullanılırlar.
Tüm ev ahalisinin toplandığı yemek masası büyük olmalı ve etrafında banklar, yüksek sırtlı döşemeli koltuklar veya ham ahşap sandalyeler.
Yüksek rakımlarda çiçek bulmak zordur. O sebeple evi renklendirmek için ibreliler, çam kozalakları veya kuru çiçekler dekorasyon için tercih edilir.
Geniş ve köşe kanepeler, berjerler, puflar ve sallanan sandalyeler stilin konforu açısından ihtiyacı olan mobilyalardır.
Mutfak raflarında sıklıkla seramik tabak ve bardaklar, sürahiler, bakır veya dökme demir tencere ve tavalar, hasır örme sepetler, yabani hayatın gerekliliği bıçak setleri, ahşap fıçılar yer alır.
HANGİ RENK VE MALZEMELERİ TERCİH ETMELİ?
Dağ evi dekorasyonunda doğayla uyumlu renkler tercih edilebilir. Gri, bej, kahverengi gibi nötr tonlar kadar lacivert, yeşil ve bordolar da bu stilde yer bulur ve dağ evi yaşamını yansıtır. Ayrıca doğal malzemeler, ahşap kaplamalar, deri mobilyalar ve yün gibi dokular da dekorasyonu tamamlayıcı niteliktedir. Bu malzemeler sıcak bir ortam yaratır.
CHALET STİLİ BİR DEKORASYON İÇİN
Bu mimari stil, ilhamını İsviçre Alpleri’nin geleneksel büyük ve ahşap dağ evlerinden alıyor. İsviçre chalet’leri 19. yüzyıl Alman dağ evi mimarisinin modernize edilmiş hali olarak biliniyor. Bir İsviçre chalet evini cazip kılansa yaşam temasının sıcaklık üzerine kurgulanıyor olması. Yün, kaşmir, kürk… Hacimli tekstiller ve yumuşak dokular bir dağ evinin en kilit parçaları. Salonun odak noktası şömine veya kuzine sobalar. Etrafında tam daire veya yarım daire olacak şekilde bir oturma düzeni kurgulanabilir. Geniş kanepe, berjer, puf ve sallanan sandalyeler stilin konforu açısından gerekli mobilyalar. Büyük avize ve yerden aydınlatmalar, kollu şamdan ve kandiller aydınlatmanın olmazsa olmazları. Büyük bir yemek masası ve etrafında banklar, yüksek sırtlı döşemelikli koltuklar veya ham ahşap sandalyelerle stil tamamlanabilir.
UZMAN GÖRÜŞÜ
Karlı dağları ve doğayı sevenler için, buz gibi bir dağın yamacında, sıcak ve kale gibi sağlam ve huzurlu bir dağ evi düşlemek ne keyifli. Evinize bu doğallığı taşımak için duvar, kolon, kiriş gibi yapı elemanlarını ahşapla donatırken, aralara tuğla veya doğal taşlarla da hareket ve doku kazandırabilirsiniz.
Akustik anlamda da rahatlayan ortamımızın enstrümanları ise kütük veya ağaç köklerinden mobilyalar, deri koltuklar, doğal taştan şömineniz ile ayaklarınızın arasında uzanan hacimli bir el dokuması ya da gerçeği ile aynı görünümde yapay ama şık bir post…
Eski ve yalın zamanlarda olduğu gibi şöminemiz yine yaşamın merkezinde olmak üzere, diğer ışık kaynakları hafif ve lokal seçilirse, loş ve insanı saran bir ambiyans yakalanabilir. Döküm demir, pirinç gibi ağır malzemelerden avize ve aksesuarlar, pencerinizde kış manzaranız yoksa temaya uygun büyük bir tablo mekana şıklık katan tamamlayıcı unsurlar olacaktır. Detaylara gizlenen teknolojik bir ortam da kurgulanabilir; kumandayla tavandan inen televizyonlar, ayarlanabilir gazlı şöminelerle de modern ve pratik kullanım mümkün.
Chalet stili özellikleri nelerdir? İşte stilinin püf noktaları
Chalet tarzını modern bir şekilde yorumlayan bir dağ evindeyiz