madagaskar-yasemini bakımı

Madagaskar yasemini bakımı, budama ve çoğaltma

Son güncelleme:

Madagaskar yasemini bakımı (gelin mumu çiçeği) püf noktalarını anlatıyoruz. Madagaskar yasemini nasıl budanır, nasıl çoğaltılır ya da nasıl sulanır sorularına yanıt arıyorsanız işte püf noktalar…

MADAGASKAR YASEMİNİ ÖZELLİKLERİ

Stephanotis floribunda yani bir diğer bilinen adıyla Gelin mumu çiçeği (Madagaskar yasemini) Apocynaceae familyasına ait anavatanı Madagaskar olan bir bitkidir. İç mekanda doğru ortam koşulları sağlanırsa yetiştirilmeye uygundur. Son yıllarda görüntüsü nedeniyle dekoratif olarakta kullanılmaktadır. Güzel bir kokuya sahip çiçeklerini açan madagaskar yasemininin tırmanıcı bir özelliği de vardır.

MADAGASKAR YASEMİNİ MEYVESİ

Madagaskar yasemini bitkisinin yapraklarının şekli kauçuk yapraklarının minik halini anımsatır. Meyve ve çiçek verme özelliğine sahip olan Madagaskar yasemininin meyveleri avokado meyvesine benzer. Çiçeklerinin şekli ve kokusu yasemin çiçeğini andırır. Fakat yasemin çiçeği ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Çiçekleri mumdan yapılmış gibidir. Uzun süre solmadan yaşayabilir.

Madagaskar yasemini bakımı

MADAGASKAR YASEMİNİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Çiçek açmaya ilkbaharda başlar ve sonbahara kadar çiçeklerini açar. İyi güneş alan fakat direk güneşe maruz kalmayacağı ve bol havalandırılan iç mekânlarda eğer uygun ortam yaratılırsa çiçeklerini açabilir. Madagaskar Yasemini, çiçek açacağı zaman bulunduğu ortamdan farklı bir yere bitkinin yeri değiştirilmemeli ve dalları bükülmemelidir. Yoksa tomurcukları dökülebilir.

MADAGASKAR YASEMİNİ BAKIMI

Mart ayından Ağustos ayı sonuna kadar bolca sulanmak ister. Sulama suyu mutlaka dinlendirilmiş olmalıdır. Bu ayların dışında kalan aylarda ise sulama periyodu daha seyrek yapılmalıdır. Çiçek yapraklarını yaz döneminde su püskürtücü ile nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

Madagaskar yasemini

MADAGASKAR YASEMİNİ BUDAMA

Dalları fazla uzadığında destek çubuğuna bağlanıp şekillendirilebilir. Esnek dallara sahip olduğu için son zamanlarda çember etrafına sabitlenip görsel olarak bu şekilde satışı yapılmaktadır. İlkbaharda budaması yapıldıkça bitkinin çiçek verme olasılığını arttırmış olursunuz. Yaz döneminde zayıflayan dallar mutlaka kesilmelidir. Sağlıklı dallar çok uzunsa onlarda budanıp çiçeklenmeye hazırlanmalıdır. Yaz sonu itibariyle budama yapılmamalıdır. Bitki dinlenme sürecine bırakılmalıdır.

TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Madagaskar yasemini bakımı için (gelin mumu çiçeği) bahçe toprağı kullanabilirsiniz. Suyu bünyesinde tutmayan özellikte olmasına dikkat etmeniz yeterlidir. Her yıl toprağını yenileyebilir ya da toprak takviyesi yapabilirsiniz. Yine bitki besini için uygun bir bitkidir. Bahçede bakım sağlayacaksanız eğer keçi gübresi ile toprağın besin değerini arttırabilirsiniz.

MADAGASKAR YASEMİNİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Madagaskar Yasemini, en çok daldırma yöntemiyle çoğaltılır. İlkbahardan yaza kadar olan dönemde uç ya da yan dallarından kesilerek daldırma yöntemiyle köklendirilebilir. Yarı olgunlaşmış dallarından tepe çeliğiyle, olgun dallarından basit daldırma ile ya da tohum ile çoğaltılabilir.

Avokadoyu andıran meyveleri dalda kuruyunca içerisinden tohumlar alınır. Alınan çekirdek hiç bekletilmeden direkt dikilir. Yaklaşık bir hafta içerisinde çimlenme başlar. Tohumlar çimlendikten sonra fide boyutuna geldiğinde direkt güneşe maruz kalmayacağı 25 dereceden düşük hava sıcaklığına sahip olmayan bir ortamda bakımı sağlanmalıdır.

Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır?

Selluka çiçeği bakımı, özellikleri, çoğaltma ve tüm ipuçları