Mutfakta yetişen çiçekler

Mutfakta yetişen çiçekler: İşte en güzel mutfak bitkileri

Mutfakta yetişen çiçekler mi arıyorsunuz? Mutfağınız için yapabileceğiniz tüm dekorasyon seçimlerinin arasına, bir dizi renkli ev bitkisi eklemek en şık tercihlerden biridir. Ancak evinizdeki en sıcak, en kuru alanlardan biri olan mutfağa, her iç mekan bitkisini koyup yetiştiremezsiniz.

Bazı ev bitkileri banyonuzun nemi ve sıcaklığında daha iyi performans gösterirken, bazıları mutfak pencerelerinizden daha fazla ışığa ihtiyaç duyar.

 İşte mutfakta yetişen çiçekler listesi…

KURDELE ÇİÇEĞİ

Kurdele çiçeği

Kurdele çiçeğinin (Chlorophytum) en yaygın iç mekan bitkilerinden biri olmasının bir nedeni var: ince, çekici beyaz ve yeşil yaprakları olan bu bitki raflarda ve askıda çok güzel görünüyor. Bunun yanında öldürülmesi neredeyse imkansız ve bakımı inanılmaz derecede kolay olan bitkilerden biri kurdele çiçeği.

Mutfakta yetişen çiçekler listesinin ilk bitkisi kurdele çiçeğini bir dolabın üstünde sergileyebilir veya kuzey, doğu veya batıya bakan bir pencerede tavan kancalarından asabilirsiniz.

Parlak, dolaylı ışığa ihtiyaç duyarlar. Uygun bakımla kendi başlarına çoğalırlar.

Detaylar: Kurdele çiçeği bakımı ve çoğaltma detayları: Kurdele çiçek açar mı?

AREKA PALMİYESİ

areka-palmiyesi-bakımı

Areka palmiyesi geniş bir mutfağınız varsa alanı renklendirecek en güzel bitkilerden biridir. Sıcak havaya dayanıklı bu bitki nemli ortamda da yaşayabilir.

Detaylar: Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır? Sulama ve püf noktalar

BEGONYA

begonya bakımı

Nem seven bir bitki olduğu için evin en nemli bölümü olan mutfakta bakımını sürdürebilirsiniz. Ayrıca kışın sulamasını daha seyrek periyotta ve dinlendirilmiş su ile yapmaya dikkat etmelisiniz.

Detaylar: Begonya bakımı nasıl yapılır? Begonya çiçeği çeşitleri, çoğaltma ve sulama

ALOE VERA

Aloe vera

Kuru, sıcak, güneşli yerlerde gelişmenin yanı sıra, dayanıklı aloe veranın mutfağınızda yaşamak için başka bir harika nedeni daha var! Bu etli bitki, cildiniz için harika sonuçlar çıkarıyor! Bulaşıkları yıkadıktan sonra bir yaprağı kesin ve kesilen ucu, kuru veya tahriş olmuş cilde sürün.

Diğer sulu bitkiler gibi, aloe vera da minimum suya ve bol miktarda güneşe ihtiyaç duyar, bu nedenle onu olabildiğince çok fazla ışık alabileceği sıcak bir pencerenin yakınında tutun. 

Detaylar: Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!

FİL KULAĞI BİTKİSİ (ALOCASIA POLLY)

fil-kulağı-bakımı

Fil kulağı bitkisi nemli bölgelerde inanılmaz sağlıklı gelişir. Bu nedenle bulunduğu ortam eğer kuru bir havaya sahipse mutlaka ama mutlaka yaprak yüzeyi ve gövdesi su püskürtücü yardımıyla nemlendirilmelidir. Hatta mümkünse duşakabine sokup duş başlığı ile yağmur etkisinde komple yıkama ve sulama işlemi gerçekleştirmek bitki yapraklarının kurumasını da önleyecektir. Özellikle kışın haftada bir gün bu şekilde sulamayı çok sevecektir.

Detaylar: Fil kulağı çiçeği bakımı: Fil kulağı bitkisi (Alocasia polly) nasıl çoğaltılır?

ÇİN PARA BİTKİSİ

Çin para çiçeği

Çin para çiçeği (Pilea Peperomioides) sıcak, güneşli mutfaklar için harika bir bitki adayıdır. Pilea peperomioides gelişmek için bol miktarda parlak, dolaylı ışığa ihtiyaç duyar, bu nedenle en parlak mutfak pencerenizde yetiştirebilirsiniz. 

Yapraklarına göz kulak olun; Kıvrıldıklarını fark ederseniz, bu, bitkinin yeterince ışık almadığının ve pencereye daha yakın veya daha parlak bir noktaya taşınması gerektiğinin bir işaretidir.

KALP KALBE KARŞI ÇİÇEĞİ

Kalp kalbe karşı çiçeği (Ceropegia woodii) İnce bir dal üzerinde yaprakların karşılıklı dizilimiyle kalp şeklini andıran bir görüntüye sahiptir. Dalların üzerinde oluşan yumrular sayesinde dallar budandıkça yeniden köklendirme şansına sahip olursunuz. Aydınlık ortamları çok sever. Yerini çok severse 2 metreye kadar uzar. Susuzluğa karşı dayanıklıdır. Eğer bitki iyi bir ışık alırsa yaprak rengi morlu, pembeli bir renk alır. Aldığı ışık az ise yeşil bir görüntüde olur.

SALON SARMAŞIĞI

Salon sarmaşığı

Salon sarmaşığı (Pothos) o kadar çok yönlüdür ki, buharlı bir banyoda veya nispeten kurak bir mutfakta hayatta kalabilir. Bu dayanıklı, kolay büyüyen bitkinin birçok rengi vardır, böylece mutfağınızın renk şemasıyla klasik yeşil ve sarı alacalı pothos, neon-yeşil limon pothosları veya simli saten pothosları yerleştirebilirsiniz.

Mutfağınızdaki havadan toksinlerin atılmasına bile yardımcı olurlar. Uzun, estetik sarmaşıkları ve güzel, kalp şeklindeki yapraklarıyla, aynı zamanda uzun bir dolabın, yüksek bir rafın veya asılı bir sepetin kenarı için harika bir adaydır. 

DEVETABANI (MONSTERA DELICIOSA)

  • Toprak: Zengin karışımlı toprakları sever.
  • Işık: Yarı gölge ve gölge alanlardan hoşlanır.
  • Isı: Ilık ortamları sever. Kışın en fazla 15 dereceye kadar dayanabilir.
  • Su: Yazın bolca sulayın, arada sırada yapraklarına su püskürtün. Yeni çıkanlar dışında yapraklarını ıslak bir bezle düzenli olarak silin.

Detaylar: Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir?

ZEZE ÇİÇEĞİ

Zeze çiçeği

Zeze çiçeği (Zamioculcas) ihmallere karşı inanılmaz derecede toleranslıdır ve parlak, dolaylı ışık içeren odalardan loş, gölgeli alanlara kadar hemen hemen her türlü makul koşula uyum sağlayabilir.

Aynı zamanda susuzluğa dayanıklıdır, yani mutfağınızın bir köşesine koyabilir ve birkaç ay sulamayı unutabilirsiniz. 

UMUT ÇİÇEĞİ (PEPEROMIA HOPE)

Peperomia yaprak renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişir. Peperomia ‘Hope’ etli olmasa da, etli yapraklar nem depolar. Mutfakta yetişen çiçeklerden biridir.

Detaylar: Peperomia Hope bakımı ve çoğaltmanın püf noktaları (Umut çiçeği)

KILIÇ BİTKİSİ

Paşa kılıcı

Kılıç çiçeği ya da paşa kılıcı (Dracaena trifasciata) uzun boylu, renkli mızrak şeklindeki yapraklarıyla, mutfağınızın biraz canlılık isteyen bir köşesine harika bir katkı sağlar. 

Bu sert bitki sık sulanmaz, biraz aydınlık ve sıcak ortamlarda unuttuğunuzda daha iyi sonuç verir. Ek bir avantaj olarak paşa kılıcı, evinizdeki havadan zehirli kimyasalları temizlemede en iyi ev bitkilerinden biridir. 

Kılıç çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

DİFENBAHYA

difenbahya-bakımı nasıl yapılır

 Az bakımla sağlıklı gelişir. Çiçekleri yoktur. Nemli ortamları sever. Bulunduğu ortamın en az 15 ̊C olmasına özen göstermeniz gerekir. Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde sağlıklı gelişim gösterir.

Detaylar: Difenbahya bakımı ve sulanmasının püf noktaları…

TESBİH ÇİÇEĞİ (İNCİ TANESİ)

tesbih-cicegi-bakimi

Tesbih çiçeği ya da inci tanesi (Senecio rowleyanus) mutfakta yetişen çiçekler listesinin en sevilenlerinden biri. Bu sevimli, zarif ev bitkisi, asılabilen bir bitkinin ve bir etli bitkinin özelliklerini bir arada birleştirir. Tesbih çiçeği mutlu olduğu sürece, izin verirseniz taneleri aşağı doğru uzamaya devam eder.

İnci dizisi yüksek bir raf, bir dolabın üstü veya asılı bir sepet için harika bir adaydır, ancak inciler kolayca kırılacağı için rahatsız edilmeyeceği veya itilmeyeceği bir yer seçtiğinizden emin olun.

Tesbih çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye “Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

KAKTÜS TÜRLERİ

kaktüs-bakımı

Kaktüsler de sukulent çeşitleri gibi nemli ortamda ve az ışıkta yetiştirilebilen bitkilerdendir. Güneş gören bir alanda daha sağlıklı gelişirler.

Detaylar: Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları

SUKULENT ÇEŞİTLERİ

Sukulentler nemli ortamı seven bitki çeşitlerindendir. Mutfak az ışık alıyorsa bile, rahatlıkla yetiştirilebilen, bakımı kolay bitkilerdendir.

Detaylar: Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar

TELGRAF ÇİÇEĞİ

Telgraf çiçeği

Telgraf çiçeği (Tradescantia Zebrina) bakımı kolaydır ve çeşitli ortamlara uyum sağlayabilir. Özellikle Tradescantia zebrina, yaprakları canlı mor ve gümüş ile çizgili olduğu için mutfak bitki koleksiyonunuza çarpıcı bir katkı sağlar; Tradescantia padilla ‘Purple Heart’ ince, koyu mor yapraklara ve küçük leylak renkli çiçeklere sahip gövdelere sahiptir. 

Bitkinizi, dolaylı ışık alan bir mutfak penceresinin yanındaki bir noktaya yerleştirin. Askılı saksıda büyütmek için de harika adaylardır. 

Telgraf çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye “Telgraf çiçeği bakımının püf noktaları: Tradescantia (Kara Sevda Çiçeği) püf noktaları” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

HAVA BİTKİSİ

Hava bitkisi

Tillandsia olarak da bilinen hava bitkilerini sergilemek için ihtiyacınız olan tek şey parlak, güneşli bir pencere pervazıdır. Aslında, besinleri toprak yerine havadan aldıklarından, bunları mutfağınızın herhangi bir sıcak noktasında tutabilirsiniz – bir pencere pervazı, bir bitki standı, dekoratif bir tabak, hatta tavandan sarkıttığınız bir cam küre içinde tutabilirsiniz. Duvarda bir çerçeve de olabilir. Bol miktarda parlak, dolaylı ışığa sahip oldukları sürece yaşayacaklardır.

Hava bitkisi bakımı hakkında detaylı bilgiye “Hava çiçeği bakımı nasıl yapılır? Tillandsia özellikleri nelerdir? İşte püf noktalar” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Mutfağınızın çok kuru olduğu yaz aylarında, hava bitkinizi iki haftada bir banyo yaptırın. Suya batırıp, süzün ve tekrar kurumasını bekleyin. 

PARA AĞACI

para-agaci

Bu sevimli, çok yönlü sulu bitki, herhangi bir mutfağa şıklık katar. Günde en az dört saat tam güneş alan parlak, güneşli bir pencere kenarı para ağacının yetişmesi için mükemmeldirler. 

Daha az ışık alan noktalarda da büyüyebilse de, yeşil, kürek şeklindeki yaprakları, tam güneş olmadan kırmızı tonu almayacaktır.

Para ağacı bakımı hakkında detaylı bilgiye “Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Güneş ışığı almayan alanlarda yetişebilen iç mekan bitkileri

Yatak odasında bulunması faydalı olan bitkiler

Hangi cephede hangi bitki yetiştirilir? Evinizin pencere cephelerine göre bitki seçin

Soframızın şifa kaynakları: Mutfak otları