Gala çiçeği bakımı, çoğaltılması nasıl yapılır? Gala çiçeği (Gelin çiçeği) nasıl dikilir? Sizler için gala çiçeği (calla lily) anlamı ve bakımının püf noktalarını bir araya getirdik. Siz de evde gala çiçeği bakımı konusunda merak ettiğiniz soruların yanıtını arıyorsanız, doğru yerdesiniz…
GALA ÇİÇEĞİ NEDİR?
Familyası Araceae, latince ismi ‘Calla Lily’ olan Gala çiçeğinin bilinen bir diğer adı da ‘Zantedeschia’dır. Yine ülkemizde ‘Gelin çiçeği’ olarak da bilinmektedir.
GALA ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?
Gala çiçeği saflık ve temizliği simgeler. Genellikle gelinler el buket çiçeği için gala çiçeğini tercih etmektedir. Görünümü nedeniyle de zarif bir güzelliğe sahiptir.
GALA ÇİÇEĞİ RENKLERİ VE ÇEŞİTLERİ
Pembe, mor, turuncu, sarı gibi renklere sahip çiçekleri vardır. Genellikle çiçekçiler buket çiçeği olarak satmaktadır. Fakat bahçe ya da saksıda da bakımını sağlamak mümkündür.
GALA ÇİÇEĞİ BAKIMININ PÜF NOKTALARI
- Çok yıllık bir bitkidir. Ve eğer düzgün ortam koşullarında bakımı sağlanırsa çoğalabilir.
- Direk gün ışığına maruz kalmayı sevmez. Bu nedenle düzenli olarak bulunduğu yerin etrafında ışığa eğilim yönü eşit olacak şekilde döndürülmelidir. Böylelikle formuda düzgün gelişecektir.
- Aydınlık ortamları çok sever. Eğer karanlık bir noktada bakım sağlanırsa bazı olumsuzluklar gözlemlemek mümkündür. Az ışıkta solma ya da kararma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
- Çok sıcak ya da çok soğuk ortamları sevmez. Bu durumu yaprakları, çiçekleri ile belli eder.
- Hava akımından çok çabuk etkilenir. Esinti/cereyana maruz kalmak istemez. Rüzgar çiçek gövdesini salladığı için bitkinin sapına zarar verir. Ayrıca toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir. Bu durumda bitkinin ömrünü azaltır ve bitki yapraklarında sararma ve solmalara neden olur.
- Bulunduğu yerde başka bir cisme temas etmekten hoşlanmaz.
- Vitaminli topraklarda yaşamak ister. Yılda bir defa besin takviyesi ile toprak desteklenebilir.
GALA ÇİÇEĞİ (GELİN ÇİÇEĞİ) TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ
Toprak değişimi ve saksı değişimi ilkbaharda yapılmalıdır.
GALA ÇİÇEĞİ NASIL SULANMALI?
Sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır. Kullanılan su oda sıcaklığında dinlendirilmiş olmalıdır. Yazın daha sık kışları ise daha seyrek sulama yapılmalıdır. Fakat periyodik sulanmayı seven narin bitkilerden biridir. Bu nedenle yaz döneminde haftada iki gün kışları ise haftada bir gün şeklinde sulama rutini gerçekleştirebilirsiniz.
GELİN ÇİÇEĞİ (GALA ÇİÇEĞİ) SOĞUKTAN HOŞLANMAZ
Hava sıcaklığı 12 derecenin altına düşerse bitki bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Mutlaka uygun ortam sıcaklığı yaratılmalı ve bitki bu ortamda bakıma alınmalıdır.
GALA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Gelişimi çok yavaş ilerleyen bir bitkidir. Gala çiçeğinin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olur. Bitki köklerini Nisan ayında ayırmak gerekir. Bitkinin kökünden çıkan ince kısımlar yavrulardır. Bu yeni bitkileri alıp ufak bir saksıya bekletmeden dikerek yeni gala çiçekleri elde etmiş olursunuz.
Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? (Spatifilyum, Yelken Çiçeği) saksı değişimi
Gelincik çiçeği anlamı nedir? Bakımı nasıl yapılır? Hüzün çiçeği Gelincik özellikleri nelerdir?