Sıcak iklimi sevdiği için ülkemizde Akdeniz ve Ege ile özdeşleşen begonvillerin aslında ana vatanı Güney Amerika. Üç mevsim renkleriyle yaşamımızı güzelleştiren begonvillere bahçenizde yer açmaya hazır mısınız?
BAHÇEDE AKDENİZ STİLİNİN ŞİFRELERİ
Akdeniz stili içinde ahşap tik malzemeden bahçe mobilyalarını dekorasyonunuza ekleyebilirsiniz. Ahşap, sıcak görünümüyle bu stile sahip bahçelere uyum gösterir.
Sert zemin üzerine yerleştirdiğiniz mobilyalarınızı yüzey temizliği yaparken suyla fazla temas ettirmemelisiniz. Ayrıca yağışlı günlerde mobilya koruması için örtüler imdadınıza yetişir, unutmayın. Su oyunlarını da işin içine kattıktan sonra tasarımınızı daha da zenginleştirebilirsiniz.
Sert zemin teras veya balkonda bitki kullanımını saksıyla sınırlamayın. Sonuçta tasarımda monotonluğu kırmak için çiçek tarhları oluşturabilirsiniz.
Bu tarhların içinde alçak boylu bitkiler kullanabilir, bu sayede kök dengesine de zarar vermemiş olursunuz. Manzara yönünde alçak boylu bitkileri tercih edin. Diğer yerlerde de özgürce bitkilerinizi yerleştirirken bitkilerin form ve renklerine dikkat etmelisiniz.
Adını, kendisini 1768 yılında Brezilya’da keşfeden Fransız amiral Louis Antonie de Bougainville’den alan Begonvil bitkisi Ege ve Akdeniz’in sıcak iklimi ile adeta coşuyor. Değişik renkleri ile gönülleri fetheden begonvili yakından tanımaya ne dersiniz?
BEGONVİL NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
- Nyctaginaceae familyası üyelerindendir.
- Ana vatanı Güney Amerika olan bitki Ekvator’dan orta Brezilya’ya kadar uzanan bir alanda yetişiyor.
- Tropik ve tropik altı bölgelerin ağacı olan begonvil, yaz başından sonbahar sonuna kadar çiçekleriyle Akdeniz iklimli bahçelerde boy gösterir.
- Ülkemizde begonvil, gelin duvağı, Rodos sarmaşığı olarak da biliniyor.
- Hızlı büyüyüp bol çiçek açan bir bitki.
- Çalı tipi, bodur ve sarmaşık türleri de var.
- Kolayca kırılabilen hassas yüzeysel kökler oluşturuyor. Bu yüzden taşınmaktan hoşlanmıyorlar.
- Güçlü ve esnek karakterde bir dallanma gösterir.
- Gövdeleri üzerinde batıcı dikenleri bulunuyor.
- Yapraklar 3-4 santimetre veya türüne göre biraz daha büyük boyutlarda olabiliyor. Yaprak kenarları ise düz, oval biçimli ve sivri uçlu.
- İlkbaharda açan çiçekleri yaz ve sonbahar süresince bitki üzerinde kalıyor.
- Parlak renkli çiçekleri mevsimine göre bol miktarda açar.
- Begonvilin rengi aslında Bract denilen rengini değiştirme kabiliyetine sahip bir grup yaprak tarafından veriliyor.
Begonvil bakımının detayları için “Begonvil çiçeği bakımının püf noktaları – Begonvil hikayesi ve yetiştirilmesi” yazımızı inceleyebilirsiniz.
BEGONVİLİN ÇİÇEĞİ HANGİ KISMINDA?
Aslında küçük sarı yıldız şeklinde olan gerçek çiçeklerinin etrafını, genelde pembe, leylak mor, nadiren kırmızı, beyaz, sarı, turuncu renklerde olabilen ve çiçek şeklinde farklılaşmış yapraklar çevreler yani renkli kısımlar gerçek çiçek değildir. Çiçek zannedilen kısım, dalında kuruduğu zaman bile kağıtsı yapısı ile bir süre daha rengini korumaya devam eder. Esas çiçekler onların içinde küçük olarak görülür ve asıl çiçekler kokusuzdur.
Çiçekleri bittiği zaman kalp şeklindeki yapraklar yoğun bir yeşillik sağlar.
ESKİ YAPRAKLARINI DÖKEREK SÜREKLİ KENDİNİ YENİLER
Begonvil eski yaprakları dökerek sürekli kendini yeniler, bu temizlik problemi yaratabilir. Özellikle gölgeleme elemanlarının üzerinde kullanıldığında altında bulunan bitkilerin begonvilin dökülen yapraklarını kolayca temizlemeye izin verici nitelikte olması gerek.
Üretimi vejetatiftir, anaç bitkiden alınan yarı odunsu yan sürgünlerle gerçekleştirilir. İlk dikildiği dönemlerde bol sulanmalı, daha sonraki süreçlerde ise çiçeklenmeyi teşvik etmek amacıyla az su verilmeli.
BEGONVİL NEREDE NASIL YETİŞTİRİLMELİ?
Güneşli, ışık alan ve aynı zamanda rüzgardan korunaklı yerler tercih edin. Öğleden sonra alacağı güneş çiçek açması adına çok faydalı. Güneşi çok sevmesine rağmen kök kısmı için gölge alanlar mutlaka olmalı.
Kurak bölgelerde yarı gölge yerlere dikilmeli.
Kış soğuklarından pek hoşlanmaz ve buna çok dayanamaz. Soğuğa dayanıklılığı -1 °C derecedir ancak yerine alıştıktan ve orada güçlendikten
sonra -3, -4°C derece soğuklara birkaç saatliğine dayanabilir. Soğuklara karşı en fazla direnç gösteren mor çiçekli olanlardır.
Kış soğuklarında yaprak uçlarında bronzlaşma görülür.
BEGONVİL TOPRAĞI NASIL OLMALI?
Çok fazla toprak seçmez; ancak drenajlı bahçe topraklarında iyi gelişir. Ph 6-7 arasındaki az asitli ve nötr topraklarda iyi gelişim gösterir.
Saksıda begonvil yetiştirebilmek için yarı yarıya iyi bahçe toprağı ile kırmızı killi toprak karışımı ve dörtte bir oranında ince ponza taşı ve bolca gübre karıştırmanızda fayda var. Toprak saksı kullanımı da önemli ve saksı
değişiminin yıl içerisinde en çok bir defa yapılması uygun olur.
Toprak yüzeyini hafif nemli kalacak şekilde sulayın. Yazın toprak nemini kaybettiğinde sulama işlemi yapılmalı, diğer zamanlarda toprak kurumadan mümkün olduğunca su vermeyin; aksi halde çiçek açmaz. Çok su içinde bırakmayın, fazla su begonvilin gelişimini kötü etkiler ve kökleri çürütebilir.
Özellikle bahar aylarıyla birlikte çiçekli bitki gübresi verin.
Çiçeklenmesini artırmak için uzayıp giden dallarının uçları koparılmalı.
BEGONVİL BUDAMANIN PÜF NOKTALARI
Çiçek açması yeni yan dallar üzerinde gerçekleştiği için daima düzenli
budamalar yapmalısınız.
Budama işlemi yaz boyunca yapılabilir.
Gerektiğinde dalları bağlayarak ağacın gelişimini kontrol altında
tutabilirsiniz.