İngiliz Bernard Tickner, tam anlamıyla bir bitki koleksiyoneri. Suffolk’taki 30 bin metrekarelik bahçesinde, son 50 yıldır keşfettiği sıra dışı türler ile vazgeçilmez klasikleri buluşturuyor.
Yıllanmış ağaçlar, mevsimlik çiçekler, çalı türleri, ender bitkiler… Bahçenin tüm yıl renkli kalması.
Geniş metrekarelere yayılan bahçenin farklı köşelerinde, farklı sürprizlerle karşılaşmak mümkün. Pampas otlarının hemen yanındaki ağaç bank oturup hayallere dalmak için birebir (üstte). Aster çiçekleri, bahçeyi bir rengarenk bir halı gibi kaplıyor.
Bu ayki yolculuğumuz, İngiltere-Suffolk’taki Lark Nehri kıyısında, dev bir hazine sandığını andıran bahçeye. Neden mi dev bir hazine sandığı? Çünkü dört bir yanından sürprizli, değerli çiçekler çıkıyor. Bahçenin adı, Fullers Mill. Yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alana yayılan bu bahçe, büyüleyici olduğu kadar barındırdığı bitki türleriyle de çok özel. Çünkü bahçenin 85 yaşındaki sahibi Bernard Ticker, 50 yıl boyunca bahçesi için emek vererek, burayı adeta bir bitki müzesine çevirmiş. Ender türler, popüler mevsimlikler, çalı türleri, yıllanmış ağaçlar… Hepsi bir arada. Ticker, bahçenin tüm yıl boyunca renkli kalması için her türlü detayı düşünmüş. Ustaca yapılan planlama ve kurgulanan peyzaj sayesinde, dört mevsim boyunca açan çiçeklere, her dem yeşil bitkiler eşlik ediyor. Böylece bahçe 365 gün cazibesini koruyor.
TARİHİ 1600’LERE DAYANIYOR
Bahçenin içinde yer alan kır evi, 1650 yılında yapılmış. Birkaç kez el değiştirdikten sonra, 1958 yılında, şimdiki sahibi olan Bernard Ticker evi ve araziyi satın almış. O dönemde irili ufaklı çalılarla kaplı, ağaç dallarının neredeyse yerlere kadar sarktığı, kırık dalların yerlerde çürümeye yüz tuttuğu bir yermiş. Gölet ve nehrin kenarı da adeta bir bataklığı andırıyormuş. Ticker, büyük bir azim ve sabırla göl kenarını ıslah etmiş, ardından karman çorman olan ağaçlık bölümü revize etmeyi başarmış.
USTA BAHÇIVANDAN 5 ÖNERİ
- Bahçenizi çok iyi tanıyın. Bulunduğunuz bölgenin iklimini ve toprağın yapısını bilmek, iyi bir bahçe yaratmanın ilk koşuludur.
- Toprağınızı dikimlerden önce hazırlayın. Mümkünse analiz ettirin ve eksiği varsa tamamlayın.
- Ağaçlar ve çiçekler için en uygun yeri belirleyin.
- Eğer bitkiniz büyümüyorsa, yerini sevmemiş olabilir. Önce yerini değiştirin, yine gelişme göstermiyorsa, ondan vazgeçin.
- Bitkiyi bahçeye davet etmeden önce, tüm özelliklerini öğrenin. Ne kadar boylanma yapar, tırmanıcı-sarılıcı özelliği var mı, enine ne kadar genişler, ne tür iklim sever… gibi. Bu sayede hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz azalır.
Annie Dellbridge, 5 yıldır bahçenin baş bahçıvanı ve Bernard Tickner’ın en büyük yardımcısı.
Bahçedeki yürüyüş yollarında doğal detaylar kullanılmış. Çakıl taşlarıyla kaplı yolun kenarlarında ağaç kütükler tercih edilmiş. Baharın ilk günlerinde açan ters laleler, diğer arkadaşları gibi, bahçeye ayrı bir zarafet katıyor.
Tabii bu yıllarını almış. Usta bahçıvanın gözleri, bahçesini anlatırken hala ışıl ışıl parlıyor ve anılarını paylaşıyor bizimle: “Eskiden bahçecilikle ilgili bu kadar çok bilgim yoktu. Ama onlarca kitap okudum, bir öğrenci gibi ders çalıştım. Kitaplar şu an kütüphanemin yarısını kaplıyor. Bu arada özel bitki türlerini öğrenmek, keşfetmek için pek çok ülke gezdim.”
FARKLI BÖLÜMLER, FARKLI TÜRLER
Büyük bir araziye yayılan bahçenin farklı bölümleri bulunuyor. Farklı toprak özellikleri olan alanlar için farklı peyzaj uygulamaları yapılmış, farklı türler dikilmiş. Bahçenin üst kısmında kış başında kardelenler boynunu çıkarıyor topraktan; laleler baharı müjdeliyor, yazın ise kırmızı zambaklar harika bir renk senfonisi oluşturuyor. İnce, uzun gövdeli betula ağaçları ise gümüş rengiyle insanı içine çekiyor.
Nehir kenarı ve gölet ise bir ressamın tablosunu andırıyor. Buradan geçerken bir bankta oturup manzarayı seyretmeden edemiyor insan. Biraz ileride yer alan bölümde ise ağaçtan çok çiçek tarhlarına yer verilmiş. Güneş ve yarı gölge seven bitkiler bir araya getirilmiş. Böylece onlarca tür aynı anda açıp renk cümbüşü sunuyor.
Örneğin baharın ilk günlerinde ters laleler açıyor, onları kalalar, şakayıklar ve asterler izliyor. Usta bahçıvan, yarattığı bu şaheseri başkalarıyla da paylaşmayı çok seviyor. Bahçe, nisan ayından eylüle kadar ziyaretçilere açık. Her sene yüzlerce kişi, bu bahçeden büyülenerek ayrılıyor.
BU BAHÇEDEN İLHAM ALIN
1. Sarılıcı güller, harika renkleri ve kokularıyla bahçeye estetik katmak için birebir.
2. Her dem yeşil kartopu, beyaz çiçekleriyle çok dekoratif.
3. Biraz farklılık arıyorsanız, fener çiçeğini deneyin.
4. Renk paletinin onlarca tonunu barındıran yıldız çiçekleri gerçek anlamda bir kurtarıcı.
5. Mor ve pembe hezaren çiçekleri, doğal bahçelerin vazgeçilmezlerinden.
6. Narin görünümlü, bir o kadar da dayanıklı kardelen, heykelsi bir görünüm katıyor.
7. Bahçenizde yetiştirdiğiniz zambakları, kesme çiçek olarak da kullanabilirsiniz.
8. Gölgelerin prensesi ortancalar, yaz günlerinin favori çiçeklerinden.
DERLEYEN: ELİF ERGÜN TUNÇER
FOTOĞRAFLAR: FLORAPRESS