Ocak taşması herkesin başına sıklıkla gelen bir sorun. Özellikle sütün taşmasını yaşamayan yoktur. Peki sütün taşması, yemeğin taşması nasıl engellenir? Ocak taştığı zaman nasıl temizlenir? Ankastre ocak temizliğinin püf noktaları nelerdir? İşte yanıtlar…
OCAK TAŞMASI NASIL ENGELLENİR?
Yemeğin taşmasını istemiyorsanız deneyebileceğiniz üç çözüm yolu var. Birincisi pek çok kişinin bildiği tahta kaşık yöntemi. Kaşığı tencerenin üzerine koyduğunuzda sütün taşmadığını göreceksiniz. Bir başka yöntem ise tencerenin ağzına zeytinyağı sürmek.
Sütün taşmaması için bir başka yöntem de süt taşı kullanmak. Bu ürün seramikten, metalden ya da camdan üretilmiş olabiliyor. Sütü kaynatacağınız tencereye bu taştan koymanız, kaynama esnasında sütün taşmasını engelliyor. Ürünü internet üzerinden çeşitli sitelerden alabilirsiniz.
OCAK TAŞTIĞI ZAMAN NASIL TEMİZLENMELİ?
Ocak taştığı zaman kurumadan tuz ekleyip bekleyin ve taşan yer kuruduğu zaman kabaracak ve kendiliğinden temizlenmiş olacak. Ocağınızın üzerine sıçramış ya da taşmış artıkları hemen temizlerseniz kurumaz ve lekeler kolay çıkar.
Yemek yaparken ocak taşarsa leke kurumadan nemli bir bezle silmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Ocak temizlerken dikkat: Ürününüzün kullanım ve bakım kılavuzunu kesinlikle okuyun. Paslanmaz mutfak aletlerini kesinlikle süngerin sert tarafıyla silmeyin. Çizilmelere ve yıpranmaya neden olursunuz.
DOĞAL OCAK TEMİZLİĞİ
Kimyasal ürün kullanmak istemiyorsanız, ılık sabunlu su ile ocağın üzerini silin, arkasından da çözücü özelliği olan sirke ile inatçı kirleri temizleyin. Ama ocak yüzeyi için özel olarak geliştirilmiş sprey bir yüzey temizleyici her zaman daha etkili olacaktır.
Gaz çıkışının olduğu bölümleri kimyasaldan zarar görmemesi için alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.
Ankastre ocak, davlumbaz ve fırınınızda normal temizlik bezleri yerine mikrofiber bez kullanmalısınız.
ANKASTRE OCAK TEMİZLİĞİ
Ocağın yüzeyini temizlemeden önce tüm parçalarını çıkarmalısınız. Ocak demirleri, gözler ve ocak taşlarını alın. Ankastre ocak üstünde kalan kalıntıları temiz bir bezle alın.
Ocağa yağ çözücü sıkın ve bulaşık süngerinin yumuşak yüzeyiyle yağ çözücüyü iyice yayın. Sonrasında ocak üzerinden aldığınız gözlere de yağ sökücü sıkın. (Ocağın yüzeyine uygun malzeme kullanmalısınız. Bu sayede ocak parlaklığını kaybetmez.) Gözleri, süngerin yumuşak yüzeyi ve bulaşık deterjanı ile yıkayıp temiz su ile durulayın.
Üzerine yağ çözücü sıktığınız ocağı nemli bir mikrofiber bez ile silin. Bezi deterjandan arındırdıktan sonra yine nemlendirip ocağın üzerini silin ve ocağın üstünü yağ çözücüden tamamen arındırın.
Ankastre ocak temizliğinde, ocak demirlerini temizlemek için demirlere yağ çözücü sıkın ve beklettikten sonra lekeler yumuşayınca bulaşık deterjanı ile yıkayın.
Ocak taşlarını temizlemek için, bulaşık deterjanı ile bulaşık süngerinin sert yüzeyini kullanın ve ardından durulayın.
Ankastre ocak temizliğinde çamaşır suyu, bulaşık deterjanı ve cif gibi ürünlerin kullanılması önerilmez. Bunun yerine püskürtme şeklinde uygulanan temizlik ürünlerini tercih edin.
Ocağın çizilmemesi için bulaık süngerinin yumuşak yüzünü kullanın. Diğer yüz ocağınızı çizebilir.
SİYAH ANKASTRE OCAK LEKELERİ NASIL TEMİZLENİR?
Siyah ankastre ocak lekeleri pek çok kişinin sorunu. Özellikle siyah cam ocak kullanımı yaygınlaştığı için temizlikte dikkat edilmesi gereken noktaları anlattık:
CAM OCAK NASIL TEMİZLENİR?
Ocak taştığı zaman oluşan lekeler oldukça zorludur. Cam ocağın yüzeyine bol miktarda karbonat serpin. Daha sonra ocağın üzerini sıcak suyla ıslattığınız bez ya da havlu ile kapatın ve bu şekilde yaklaşık yarım saat beklemeye bırakın. Böylece inatçı kirlerin yumuşamasını sağlayacak temizliği kolaylaştıracaksınız.
OCAKTAKİ SU LEKESİ NASIL ÇIKAR?
Su lekesini yok etmek istiyorsanız, sorunlu alana cam temizleyici sıkın ve 1 ile 2 dakika bekletildikten sonra temiz bezle silin. Ardından mikro fiber bezle kurulayın.
Fırın ve ocak temizliği nasıl yapılır? Temizliğin püf noktaları