Kahvaltı sofrasında neler olmalı? Kahvaltıda yapılacak tarifler! Masanızda farklı tatlara yer açın

Kahvaltı güzel bir güne enerjik ve hazır başlamak için en önemli öğün olarak biliniyor. Sağlıklı ve lezzetli besinlerle hazırlanmış bir kahvaltı verimli bir gün geçirebilmek için ön koşullardan kabul ediliyor. Bu nedenle keyifle yapılan bir kahvaltı hem beden hem de ruh sağlığına iyi gelen bir aktivite olarak güne başlarken en önemli enerji kaynaklarımız arasında gösteriliyor. Bu nedenle kahvaltı sofrasında neler olması gerektiği en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.

Sadece bir öğün olarak görülmeyip aynı zamanda bazen keyifli bir aktivite, bazen de huzurlu anların başrolü olarak bilinen kahvaltı sofralarının hem karın hem de göz doyurması gerekiyor. Bu nedenle kahvaltı sofrası özenerek ve en pratik şekilde hazırlanan öğün olarak biliniyor. Sofrada uzun sohbetler edilse de birkaç lokma atıştırılıp kalkılsa da kahvaltı sofraları herkes için enerji ve sağlığın anahtarı olarak görülüyor. Bütün bu özellikler düşünüldüğünde kahvaltı sofrasında ne gibi lezzetlerin olması gerektiği sorusu ortaya çıkıyor. Hem lezzetli hem de sağlıklı ve şık bir kahvaltı sofrasının olmazsa olmazları olarak şunları sıralamak mümkün;

  • Öncelikle konseptinize uygun masa örtüsü, peçetelikler, çatal bıçak ve kahvaltı tabakları sıcak kahvaltı sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
  • Kültürümüze bakıldığında kahvaltıda içeceklerden en çok çayın tercih edildiği biliniyor. Çay, süt, taze sıkılmış meyve suyu ya da bitki çayları da kahvaltı sofralarının lezzetli eşlikçileri olarak göze çarpıyor.
  • Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan; zeytin, peynir çeşitleri, tahin pekmez, sucuk, pastırma gibi besinler kahvaltı sofralarına çok yakışan gıdalar olarak biliniyor. 
  • Kahvaltının olmazsa olmazı yumurtayı; haşlanmış, sahanda, çırpılmış, omlet, sucuklu ya da peynirli seçenekleriyle kahvaltı sofralarınızda tercih edebilirsiniz. 
  • Domates salatalık gibi besinlerin yanı sıra; roka, maydanoz, biber, nane gibi yeşillikler de kahvaltı sofralarının sağlıklı üyeleri arasında bulunuyor..
  • Ayrıca eşsiz kahvaltı sofranıza pul biber ve kekikle süslenmiş zeytinyağını, balın lezzetli eşlikçileri kaymak ve tereyağını da ekleyerek lezzet katabilirsiniz.
  • Bunlarla birlikte mevsim meyveleri, ceviz, badem gibi kuruyemişler de kahvaltı sofralarını keyifli hale getirebilecek gıdalar arasında bulunuyor.

Lezzetli ve Eğlenceli Kahvaltı Sofraları

Kahvaltı sofraları tüm ailenin bir arada olduğu, günün en keyifli vakitlerinin geçirildiği zamanları içinde barındırıyor. Bazen sabahın erken saatlerinde işe yetişme telaşıyla, bazen de uzun uzun hazırlanan kahvaltı sofraları her durumda ailenin sıcaklığı ve birlikteliğini güçlendiriyor. Kahvaltı, uzun ya da kısa süre farketmeksizin mutlu ve zinde bir güne merhaba demenin ilk yollarından biri olarak biliniyor. Her yönüyle faydalı olan bu öğün kalabalık sofralarda ya da ailenizle yapabileceğiniz en keyifli aktiviteler arasında.

Özenle hazırlanan lezzetli kahvaltılar aile ya da arkadaşlarınızla geçirebileceğiniz eğlenceli anların da mimarı oluyor. Lezzetli ve eğlenceli kahvaltı sofraları, bazen şık örtüler ve servislerle bazen de salaş ve doğal sofra dizaynlarıyla süslenebiliyor. Bu şık veya doğal sofralara ise reçellerden zeytin salatalarına, peynir çeşitlerinden çeşitli yeşillik ve meyvelere kadar birçok lezzetli besin eşlik ediyor. Ayrıca yaz aylarında karpuz, kavun ya da üzüm gibi meyveler de kahvaltı sofralarına çok yakışan lezzetler arasında bulunuyor.

Sahanda tereyağlı yumurta, omlet, menemen, sucuklu, peynirli ya da patatesli yumurta gibi çeşitler de sevilen kahvaltılıklar arasında bulunuyor. Bütün bu lezzetler aile ve sevdiklerinizin sohbetleri ile birleştiğinde keyifli, lezzetli ve eğlenceli bir kahvaltı deneyimlemenize olanak tanıyabiliyor. Mutlulukla hazırlanan sıcak bir kahvaltı sofrası güzel sohbetlerle ve simit, kalem böreği, poğaça gibi lezzetlerle birleştiğinde enerji, lezzet ve eğlence kaynağına dönüşüyor.

KAHVALTIDA YAPILACAK TARİFLER

Kahvaltıda yapılacak tarifler mi arıyorsunuz? Mükellef bir kahvaltı sofrası özellikle de haftasonları hepimizin vazgeçilmezi. Siz de masanızda farklı tatlara yer açmak istiyorsanız yemek stilisti İnci Bak’ın bizim için hazırladığı tarifleri ilk fırsatta deneyin.

İşte kahvaltıda yapılacak tarifler…

EKMEK VE MUHLAMA

MALZEMELER 1 adet hazır ekmek hamuru • 1 tatlı kaşığı susam • 1 yumurtanın sarısı
Muhlama için: 50 gr tereyağı • 2 yemek kaşığı dolusu mısır unu • 1,5 su bardağı sıcak su • 250 gr kolot peyniri

YAPILIŞI Fırın ısısına dayanıklı döküm tavanızın ortasına bir fincan yerleştirin. Fincanın etrafına ekmek hamurundan küçük parçalar kopararak çiçek  ekmek gibi hamurlar yerleştirin. Hamurların mayalanması için bu şekilde oda ısısında 20 dakika bekletin. Hamurların  üzerine yumurta sarısı sürün, susam serpin. 170 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin. Muhlama  için tereyağının yarısını eritip unu kavurun. Yavaş yavaş kaynar su ilave ederek ve sürekli karıştırarak unu iyice  inceltin. Muhallebi kıvamına gelince irice rendelenmiş kolot peynirini ve kalan tereyağını ilave edin. Peynir iyice eriyip  malzeme ile bütünleşene kadar karıştırın. Ocaktan alın. Ekmeği fırından alın ve ortasındaki fincanı da çıkarın.  Bu boşluğa sıcak sıcak muhlamayı dökün ve hemen servis yapın.
Kahvaltıda yapılacak tarifler

Kahvaltıda yapılacak tariflerSİYEZ UNLU VE KEFİRLİ POĞAÇA

MALZEMELER 125 gr tereyağı • 1 kahve fincanı zeytinyağı • 1 kahve fincanı kefir • 1 paket kabartma tozu • 1 paket karbonat • 1 çorba kaşığı limon suyu • 1 adet yumurta • 2-2.5 su bardağı siyez unu • Bir tutam tuz • 150 gr süzme  beyaz peynir • 1 su bardağı kıyılmış yeşillik (nane, dereotu, maydanoz)

YAPILIŞI Oda ısısında yumuşamış tereyağını, kefiri, zeytinyağını, kabartma tozunu, 1 çorba kaşığı limon suyunda  inceltilmiş karbonatı, bir tutam tutam tuzu, çatalla ezdiğiniz süzme peyniri ve yumurta akını hamur yoğurma  makinesine alın. Krem haline gelene dek çırpın. Kontrollü olarak yavaş yavaş unu ilave edin. Pürüzsüz ve yumuşak  kıvamlı, ele yapışmayacak bir hamur elde ettiğinizde poğaça hamurunuz hazır demektir. Hamurdan ortalama 60  ramlık parçalar kopararak avucunuzun içine yuvarlayın poğaça şeklinde ikiye katlayın. Yağlı kağıdın üzerine aralıklı  olarak yerleştirin. Hamurların üzerlerine yumurta sarısı sürün. 170 dereceye ayarlı fırında, 25-30 dakika pişirin.

Kahvaltıda yapılacak tariflerANJELİK ERİKLİ SÜZME YOĞURT

 
MALZEMELER 500 gr süzme yoğurt • 4 adet büyük boy Anjelik eriği • 4 tatlı kaşığı toz şeker • 1 çay kaşığı tarçın • 4 tatlı kaşığı fındık içi
YAPILIŞI Anjelik erikleri ince ince dilimleyip yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Üzerlerine şekeri ve tarçını serpin. 180  dereceye ayarlı fırında, 15 dakika pişirin. Fırından alın, süzme yoğurdun üzerine dökün. Fındık içi de serpip servis edin.

Kahvaltıda yapılacak tariflerPESTOLU YUMURTA DOLMASI

MALZEMELER 2 adet haşlanmış yumurta • 4 tatlı kaşığı pesto sos
YAPILIŞI Kabuğunu soyduğunuz haşlanmış yumurtaları enine ikiye kesin. Sarılarını bir kabın içine aktarın. Pesto sos  ekleyip karıştırın. Bu karışımı sıkma torbasına aktarın ve yumurtaların ortasındaki boşluklara sıkın. Hemen servis yapın.

HAZIRLAYAN İNCI BAK FOTOĞRAFLAR HANDE GÖKSAN FOTOĞRAF ASISTANI MURAT ERDOĞAN eat.drink.shoot studio

 

Krep tarifi 2 kişilik- Kolay lezzetli krep nasıl yapılır?