Mutfakta sık yapılan yanlışlar ve uzmanlardan öneriler

Mutfakta sık yapılan yanlışlar ve uzmanlardan öneriler ile karşınızdayız. Etinizi fırında mı yoksa ocakta mı pişirirsiniz? Tereyağını yumuşatmanın en iyi yolu nedir? Pişirme konusunda genel eğilimleri ve uzman görüşlerini merak ediyor musunuz?

MAKARNA PİŞİRİRKEN SUYA ZEYTİNYAĞI İLAVE EDİYOR MUSUNUZ?

Uzmanımız diyor ki: Suya kesinlikle yağ katmanızı önermiyoruz. Makarna suyuna yağ katmak, hazırlayacağınız sosun makarnaya düzgünce yapışmasını engelleyecektir. Leziz bir makarna için bir paket makarnayı (standart bir paket), 24 fincan çok tuzlu kaynamış suya atın ve karıştırın. Makarna “al dente” kıvama geldiğinde (emin olmak için tadın) suyunu süzün, ardından sos veya zeytinyağı ile karıştırın.

DÖKÜM TAVANIZI SABUNLA MI TEMİZLİYORSUNUZ?

Uzmanımız diyor ki: Muhtemelen sabunla yıkanan döküm tavanın yapışmazlık özelliğinin zamanla kaybolacağını duymuşsunuzdur. Fakat bu doğru değil. Sıradan döküm tavalarda, tava yağ ile kaplanarak ısınmaya devam ettiğinde, yağ tavanın metal yüzeyini kaplayan kimyasallara ayrışır. Dolayısıyla sabun kaplama yüzeyine etki etmez. Sıradan bir sünger kullanın (tel sünger değil) ve tavayı lavaboda ıslatmayın. Suyu buharlaştırmak için ocağa koyup altını yakın ve iyice kurumasını sağlayın. Daha sonra yağ ile tekrar ısıtın.

YEMEĞİNİZİ MİKRODALGAYA DAYANIKLI BİR KAPTA TEKRAR ISITIYORSUNUZ, NE İLE KAPLARSINIZ?

Uzmanımız diyor ki: Mikrodalgadaki yemeği kaplamak sadece yemek sıçramalarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda yemeğin eşit ısınmasını da sağlar, bu durum bakterilerin ölmesi için önemli bir detaydır. Isıtacağınız yemeğin bulunduğu kabın üzerini, nemin kaçmasına olanak vermesi için düzgün olmayacak şekilde, mikrodalgaya dayanıklı seramik bir kap  veya kağıt havlu ile örtebilirsiniz, her ikisi de iyi bir seçenektir. Ayrıca yemeğe temas etmediği sürece, üzerine plastik bir ambalaj örtmenin de bir sakıncası yoktur.

PEYNİRİN KENARI BİRAZ KÜFLENMİŞ, NE YAPARSINIZ?

Uzmanımız diyor ki: En emniyetlisi tamamını atmaktır. Genellikle peynirde üreyen mantarlar, size zarar verebilecek zararlı toksinler üretmezler, yine de böyle bir ihtimal var. Maryland Üniversitesi Gıda Güvenliği Sistemleri Merkezi’ne göre çözüm:  “Şüpheniz varsa, atın gitsin. Eğer kullanmanız gerekiyorsa küflü kısmın en az 2,5 cm ilerisinden kesin.”

KAHVENİZİ NEREDE SAKLARSINIZ?

Uzmanımız diyor ki: Çoğunuz doğru yapıyorsunuz. Kahveyi taze tutmanın en iyi yolu oda sıcaklığında, hava geçirmez bir kapta  saklamaktır. Kahveyi neme maruz bırakan her şey (buzdolabı gibi) fincanınızda istenmeyen bir tada sebep olur. Ancak kahve çekirdeklerini vakumlu bir poşete koyarak tazeliğini derin dondurucuda bir sene koruyabilirsiniz.

SOĞANLARI BUZDOLABINDA MI SAKLARSINIZ?

Uzmanımız diyor ki: Genellikle buzdolabı yiyecekleri taze tutar, fakat soğanları soğutmak raf ömürlerini kısaltır, ayrıca diğer  yiyeceklere soğanın kokusu siner. Rutubet ve ışık soğanların filizlenmesini hızlandırır, acımsı hale getirir.  Soğanları serin, karanlık bir yerde saklamak gereklidir. Soğanları kapalı bir dolapta saklamak en iyisidir, fakat  tezgahın üzerinde duracaksa gün ışığı almamalıdır. Böylece yaklaşık bir ay dayanabilirler.

KATI YUMURTA HAŞLAMAK İÇİN METODUNUZ NEDİR?

Uzmanımız diyor ki: Hata yapmamak için en etkili yöntem yumurtaları soğuk suya koyarak kaynamasını beklemektir. Böylelikle su kaynayana kadar yumurtanın beyazı yavaş yavaş pişmeye başlar. Eğer yumurtaları kaynar suya atarsanız,  yumurtanın sarısı pişene kadar beyaz kısmı fazla pişmiş olur. Michael Ruhlman’ın kitabı Yumurta’da belirttiği  gibi, yumurtaları bir kaba koyun, üzerlerini 2,5 cm aşacak şekilde soğuk su ilave edin. Daha sonra suyu kaynatın, kabın kapağını kapatın, kabı ateşten alın ve 15 dakika kadar beklemeye bırakın. Son olarak yumurtaları bir kase buzlu suyun içine bırakın. Böylelikle fazla pişmelerini ve sarısının etrafındaki yeşil halkaları engellemiş olursunuz.

TAVUĞU PİŞİRMEDEN ÖNCE MUSLUĞUN ALTINDA YIKAR MISINIZ?

Uzmanımız diyor ki Az pişmiş but veya göğüs yemiyorsanız tavuk yemekten hastalanmazsınız. Aslında kümes hayvanlarıyla ilgili birçok hastalık dolaylı kirlenme sebebiyle meydana gelir. Tavuğu, musluğun altında yıkarken, çok dikkatli olsanız bile lavaboyu kirletirsiniz. Daha sonra örneğin, salata için sebze yıkadığınızda, patojenler bu sebzelere bulaşabilir. Daha da kötüsü, tavuğu basınçlı bir musluğun altına tutmaktır. Böylece bakteriler her tarafa sıçrar. En sağlıklısı tavuğu doğrudan tavaya veya pişirme kabınıza koymak ve iyice pişirmektir.

OCAKTA KÖFTE YAPTIĞINIZDA, PİŞİRİRKEN ÜZERİNE BASTIRIR MISINIZ?

Uzmanımız diyor ki Köftenizi pişirirken üzerine bastırmamalısınız. Böyle yaparsanız köfteniz sıkışır ve kuru olur. Bir istisna yassı köftelerdir. Gevrek, ince tipteki bu köfteleri yapmak için köfteyi çok sıcak, kuru bir tavaya atın ve hemen spatulayla üzerine bastırın. Fakat geri kalan diğer tipteki köfteler için, köfteyi bastırma dürtünüze karşı koyun. Aksi halde lezzetli suyunu sıkarak dışarı çıkartırsınız.

PAKETTEKİ YEŞİLLİKLERİ SALATADA KULLANMADAN ÖNCE TEKRAR YIKAR MISINIZ?

Uzmanımız diyor ki Eğer paketin üzerinde açıkça “yıkanmıştır” ibaresi varsa, yeşillikleri doğrudan salatanızın içine katmanızda bir sakınca yoktur. Tekrar yıkamanın bir anlamı olmaz çünkü muhtemelen iyice yıkanmışlardır. Eğer salatanızın içine saklanmış zararlı bakteriler varsa, zaten ticari yıkamadan sağ çıkmışlardır. Dolayısıyla kendi lavabonuzda yıkayarak bunları yok edemezsiniz.

HAVUÇLARI DOĞRAMADAN ÖNCE SOYAR MISINIZ?

Uzmanımız diyor ki: Sebze soyucuyu kullanmak alışkanlığımız ancak, yemek yazarı Alison Roman havuçların soyulmayabileceğini iddia ediyor. Soyulmamış havuçların kızartıldıklarında aldıkları rüstik görünümü sevebilirsiniz, ayrıca salata için rendelendiklerinde soyulmamış olduklarını fark edemezsiniz. Kısacası havuçların kabuklarını üzerinde bırakmak doğal bir görünüm katacaktır, sadece iyice ovaladığınızdan emin olun.

FIRINDA PATATES PİŞİRİRKEN, ÖNCE ÇATALLA DELER MİSİNİZ?

Uzmanımız diyor ki: Birçoğumuz, pişirmeden önce patatesleri delmenin, onların fırında patlamalarını engellediğine inanıyor. Fırında patates pişirirken delmeyip üzerini kaplamayabilirsiniz. Ayrıca delinmemiş patates daha lezzetlidir, nemi içinde kalır, yumuşak etli ve çıtır kabuklu olur.

PİŞİRMEK İÇİN TEREYAĞINI NASIL YUMUŞATIRSINIZ?

Uzmanımız diyor ki Tereyağının kullanılacak kıvama gelmesi için tezgahın üzerine bırakılması uygun olacaktır çünkü mikrodalgada ısıtılan tereyağı, bir anda istenilenden fazla şekilde eriyebilir. Tereyağını yumuşatmak için şu fikir de işinize yarayabilir: Bir parça tereyağını alın ve yumuşayana kadar oklavayla ezin. Bu yöntem pişirmeye başlamadan önce tereyağının biraz ısınması için oldukça pratik olacaktır.

JAMBONU NASIL PİŞİRİRSİNİZ?

Uzmanımız diyor ki En çıtır, altın rengi jambon ocakta pişirilir. Öncelikle jambon dilimlerini oda sıcaklığına getirin, daha sonra soğuk bir tavanın içine yerleştirin. Ateşi orta dereceye getirin, kendi yağıyla pişirin ve zevkinize uygun olana kadar ara sıra çevirin. Fakat kalabalık bir grup için jambon pişirecekseniz, büyük bir miktarı fırında tek seferde pişirmek daha kolay olacaktır.

Tencere çeşitleri ve özellikleri

Evi süpürürken en sık yapılan 6 hata