Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Evlerimizi, balkonlarımızı ya da bahçelerimizi süsleyen bu büyüleyici çiçek, görüntüsüyle herkesi büyülüyor.
Pembenin maviye doğru uzanan en güzel tonlarını barındıran bu hayranlık uyandırası çiçek, her yaz bahçelerimize olduğu kadar dekorasyona da ilham veriyor.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Ortanca yapraklarının sararmasının 7 nedeni
ORTANCA ÇİÇEĞİ NEDİR?
Ortanca oldukça gösterişli ve güçlü bir çiçek. Çiçeklerinin kafa kısmı hacimli olduğu için ortanca aranjmanları ya da ortanca desenli ürünlerle hem iç hem de dış mekanda iddialı köşeler yaratmanız mümkün.
Mavi, mor ve pembe olan çiçekleri genellikle tazelik dolu ve feminen bir atmosfer elde etmenizi sağlar. Beyaz, lila, uçuk mavi, uçuk sarı gibi özellikle pastel tonlarla harika bir birliktelik oluşturur. Ortanca desenini ön plana çıkarmak isterseniz, desensiz ve düz renkli obje ve mobilyalarla birlikte kullanabilirsiniz.
ORTANCA ANLAMI
Ortanca, “hortensia” kelimesinden adını alıyor. (Türkçe‘de “oğtansya” gibi-gibi telaffuz ediliyor.)
Kökünde Latince‘de “bahçe” anlamına gelen “hortus“ gelimesini barındırıyor. Ayrıca Fransızca kadın ismi “Hortense“tan (tr. okunuşu: “oğtans“) türetilerek hortensia adı oluşturulmuş.
Yani ortanca “Hortense’ın çiçeği” gibi bir anlam taşıyor.
ORTANCA ÇİÇEĞİ NEREDE BAKILIR?
Ortancalar, derin, hafif asitli, humustan zengin toprakları sever. 1,5 metreye kadar çıkan boyları ile saksı çiçekleri olarak da yetiştirilebilir. Kısmen gölge ve havadar yerlerde rahat eder.
ORTANCA ÇİÇEĞİ BAKIMI
Sıcak ve kuru havalarda ortancalar sık aralıklarla sulanmalı. Saksıdaki ortancalar asla tamamen kuru kalmamalı. Asitli topraklarda mavi bazik topraklarda ise pembe çiçek açarlar.
ORTANCA NE ZAMAN TOMURCUKLANIR?
Tomurcukların belirme zamanı iklim ve hava şartlarına göre değişir: nisan başı ile haziran başı arasında herhangi bir zamanda gerçekleşir
KURUTMAK İSTERSENİZ
Ortancalarınız açtıktan tam 6 hafta sonra saplarını kesip su dolu vazolara yerleştirin. Her bir kafanın yeterince hava akımı alabilmesi için sapları eşit uzunlukta kesmeyin.
Her kavanoza 6 sap ortanca yerleştirin. Çiçekleri kuruduğunda hafif soluk bir renk alır. Eğer hala kurumadıysa kavonazlara biraz daha su ekleyerek yeniden kurumaya bırakın. Tam kuruduktan sonra çiçek kısımlarını parlatmak isterseniz üzerlerine sprey vernik sıkabilirsiniz. Bu sayede bir yaz çiçeği olan ortancaları kış mevsiminde de dekorasyonda kullanabilirsiniz.
SAKSIDA ORTANCA YETİŞTİREBİLİR MİYİM?
Eğer ortancalarınızı bahçe yerine saksıda yetiştirmeyi planlıyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın!
Evet saksıda ortanca yetiştirilebilir. Ancak dikeceğiniz saksının büyük olmasına dikkat edin. Çünkü ortancalar köklerini derine doğru salar ve su isterler.
Seçeceğiniz toprak da önemli. Ortanca en güzel nötr toprakta yetişir. Ph değeri 6 ile 8 arasında değişen topraklar ortanca için uygundur. Ancak gübreleme sırasında çeşitli karışımlar ile pH ve mineral miktarını değiştirmeniz çiçeğin sağlığı için sorun olmayacaktır.
ORTANCA NE SIKLIKLA SULANMALI?
Ortancalar suyu sever. Özellikle sıcak ve rüzgarlı günlerde suyunu kontrol edin. Yazları her gün sulamak gerekebilir. Saksının alt tabağını komple su ile doldurun. Tamamen suyunu çektikten sonra yine su ekleyin. Çekmesini
bekleyin. Su tamamen bitmeden bir daha sulamayın.
ORTANCA HANGİ ODAYA KONULMALI? NEREDE YETİŞİR?
Ortanca çiçeğinizi, bahçe girişine, havuz başına ya da verandaya yerleştirmelisiniz… Bu güzel çiçeği bahçenizin istediğiniz her yerine yerleştirebilirsiniz. Sadece güneş almasına dikkat edin. Hatta saksıda olduğu için istediğiniz zaman istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.
Örneğin misafirleriniz gelecekse onların oturacağı alanda kullanabilirsiniz. Bir throw evde nasıl her yerde kullanılıp oraya renk katıyorsa, ortancalara da bahçelerin throw’ları diyebiliriz. Onlar da bahçenin her yanına renk katarlar.
ORTANCALARI KESİP VAZODA KULLANABİLİR MİYİM?
Mevsiminde kesip vazonuzda kullanabileceğiniz gibi mevsim sonunda kurutup onlardan aranjmanlar da hazırlayabilirsiniz.
ORTANCA BAKIMI PÜF NOKTALARI
Gölgenin prensesi derler ona…
Ortanca ne zaman çiçek açar?: Mayıs – Ağustos
Nemli ya da yarı nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
Besin maddelerince zengin, humuslu ve asitli topraklarda yetişmek ister.
Bol güneşli ve açıklık bir yerde değil, duvar diplerinde ya da ağaç altlarında yetiştirin. Daha iyi gelişmesini istiyorsanız yarı gölge, kuytu, serin bir yerin iyi bir seçim olduğunu unutmayın.
Dalından ya da kökünden aldığınız çelikle üretebilirsiniz. Renkleri toprağın asit oranına yani pH değerine göre değişiklik gösterir.
ORTANCA RENGİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Eğer toprağınıza kireç atarsanız beyaz ya da pembe; paslı demir, çivit, çay demi koyarsanız mavi; sulama suyuna sirke katarsanız koyu pembe ya da kırmızı olur.
ORTANCA NE ZAMAN BUDANIR?
İlkbahar öncesi budamak için en uygun zamandır. Daha sonraki budamasını, sonbaharda yapraklarını dökünce yapabilirsiniz. Kış aylarında budamayın, aksi takdirde bitkiniz kuruyabilir.
Ortanca budaması her yıl yapılmaz. Ortancalar türlerine göre farklılık gösterebilir. Budamalar genellikle yaz sonunda ya da ilkbahar döneminde yapılır. Çiçekler solduktan sonra kuruyan çiçekler temizlenmelidir.
Ayrıca dal eğer çok yaşlıysa yani artık verimsiz bir dalsa budanabilir. İlkbahar sonu ve yazın tomurcuk vermeye ve çiçek açmaya başlayacağı için budama yapmaktan kaçınılmalıdır.
Yazın tam büyüme zamanında gübrelenirse çiçekleri daha gösterişli olur. Özellikle yazları bol su ister.
BAHÇEDEKİ ORTANCALARIN YERİ NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLEBİLİR?
Soru: Bahçemdeki ortancaların yerini Ocak ayında değiştirmek istiyorum. Bunun için en uygun zaman nedir? Yer değiştirmeden önce budama yapmam gerekir mi? Bir de ortancaların çiçeklerinin renginin değiştirilebildiğini duydum. Doğru mu? Nasıl bir uygulama yapmak gerekiyor?
Cevap: Ortancalarınızı bu mevsimde vakit kaybetmeden topraklı bir şekilde söküp yer değiştirebilirsiniz. Yer değiştirme işleminin hemen ardından fosfor içerikli bir gübreyle gübrelemenizde fayda var. Ortancalara derin kesim yapmayın, yani toprağa yakın yerlerden kesmeyin. Son sürgünlerde iki ya da üç göz bırakarak kesimini yapın. Rengini değiştirmek için de yeni yaprakları çıkmaya başlayınca kök bölgesine bakır sülfat dökün ve bolca sulayın.
ORTANCA ÇELİĞİ NASIL DİKİLİR?
Soru: Budadığım ortancamdan aldığım küçük dalları batırarak mı yoksa kazarak mı dikmeliyim?
Cevap: Önce toprağı çapalayarak yumuşatın; daha sonra da çelikleri toprağı açarak yerleştirin ve etrafını sıkıştırın.
Bonsai bakımı, sulaması, çoğaltılması nasıl yapılır?
Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bitkisi ile renklenin