Aydınlık salona işlevsel konfor

Okurlarımızdan Nevin Varer’in aydınlık salonuna torunlarıyla birlikte vakit geçirebileceği ve kişisel köşelerin de olduğu konforlu yerleşim önerileri hazırladık.

ÖNCESİ
İki geniş penceresi ve balkonu olan salon, bolca güneş ve ışık alan bir konumda. Salona açılan küçük mutfak sürgü kapılarla dekoratif biçimde bölünmüş. Bu, salonu bir miktar daha geniş algılatıyor. Ancak bir duvar kaybı da söz konusu. Pencere önünde kişisel bir alan yaratmak isteniyor. Bu yüzden oturma ve yemek alanlarının yerleşimi önemli.

YERLEŞİM VE PLANLAMA
Salon için iki farklı yerleşim planı hazırladık.

YERLEŞİM PLANI 1
1. Salon girişindeki aks boş bırakılarak yemek alanı sağda ve oturma bölümü solda olacak şekilde planlanan bu yerleşimde, tüm depolama bölümü salonun en aydınlık ve en uzun duvarında planlanıyor.
2. Yemek bölümünde boş bırakılan duvar tablo, resimler, ayna gibi dekoratif aksesuarlar için ayrılıyor.
3. Sağa doğru açılan kapının arka duvarı servis takımları, tekstiller ve diğer gereçler için kullanılabilecek yüksekçe bir konsol ya da çekmece ünitesi için en uygun alan.
4. Konsol üzerinde şık bir abajur ya da apliklerle aydınlatma ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
5. Sol tarafta konumlanan oturma alanında kanepe duvara dönük olarak yerleştirilerek televizyon izlemek için de elverişli bir köşe yaratılıyor.
6. Televizyon ünitesinin mutfak tarafına yerleştirilen küçük vitrin ünitesi cam eşyalar ve diğer aksesuarlar için oldukça işlevsel bir çözüm.
7. Duvar ünitesinin pencereye yakın kısmına ise açık raflar ve dilediğinizde ekstra oturma alanı kazandıran tekerlekli puflar yerleştirilebilir.
8. Pencere önü kişisel olarak dekore edilebilecek aydınlık ve keyifli bir alan. Burada rahat bir berjer ve bir sehpa ya da zigon kullanılabilir.
9. Yemek bölümünü şık bir avize, oturma kısmını hareketli bir lambaderle aydınlatarak tamamlayabilirsiniz.

YERLEŞİM PLANI 2

1. Bu yerleşimde yemek alanı hemen mutfak bölümünün önünde planlanıyor. Bu yerleşim yemek trafiğini hızlandırır ve işlevsel bir kullanım sağlar.
2. Oturma kısmında kanepenin iki yanında sehpa grupları tercih edilebilir.
3. Takımın bir koltuğu oturma bölümünde, diğeriyse kalabalık yaratmaması için dinlenme köşesi gibi düşünülen pencere önünde  değerlendiriliyor.
4. Yemek alanının uzun duvarı depolama alanı olarak kullanılıyor. Bu alan camlı vitrinlerle süslenebilir.
5. Televizyon, oturma ve yemek bölümü arasında alçak bir konsola yerleştiriliyor. Her iki tafaftanda işleyen bu konsol mekana fonksiyonellik kazandırıyor.
6. Pencere önündeki çoklu sehpa dekoratif objeler için alan yaratıyor.
7. Yemek bölümü masayı ortalayan bir avizeyle aydınlatılırken, oturma kısmında büyük iki abajur tercih edilebilir.