Radyatörünüz (kalorifer) yeterince ısıtmıyorsa içerisinde hava birikmiş olabilir. Peki radyatör havası nasıl alınır? Radyatörde hava olduğu nasıl anlaşılır? Neler yapılmalıdır? İşte adım adım kalorifer bakımı…
KALORİFERDE HAVA OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Isı kontrolü: Kombinizi tam randımanlı açın. Tüm vanaları da sonuna kadar açık konumda çevirin. Bu haliyle tüm peteklere aynı miktarda ısı gidiyor mu diye tek tek dolaşarak kontrol edin. Eğer radyatörlerin üzeri soğuksa ya da tuhaf tuhaf sesler geliyorsa bu durumda içinde hava birikmiş demektir.
RADYATÖR HAVASI NASIL ALINIR?
Radyatörleri kapatın ve soğumaya bırakın. Radyatörlerin altında ve üstünde iki adet vana bulunur. Bu vanaların bir düğmesi olur. Eğer yoksa radyatör anahtarları ile açabilirsiniz. Vanaları açmadan önce altlarına kova ve bez yerleştirin.
Hava ile beraber radyatörün içinde devir daim olmadan kalan su da olacaktır. Bu kısım önemli. Çünkü eğer zemin döşemeleriniz ahşapsa yüzeyi bozabilirsiniz. Vanaları çevirirken de kontrollü bir biçimde yavaş yavaş çevirin.
RADYATÖRÜN HAVASININ BOŞALDIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Kaloriferin havasını boşalttığınızı nasıl mı anlarsınız?
Vanadan tıslama sesi gibi bir ses sürekli olarak gelir. Bu ses kesildiğinde
radyatör içindeki hava tamamen boşalmış demektir.
ENERJİDEN TASARRUF EDİN
Radyatörlerinizin dışarı ile doğrudan teması olan bir duvara monte edilmişse ısı kaydını engellemek için bir izolasyon malzemesi kullanmanız gerekir.
Alüminyum folyo ile kaplanmış ince bir plaka kullanmak gibi… Kaloriferin arkasına ince bir plakayı monte ederek duvardan ısı kaybı olmasını engelleyebilirsiniz. Perdelerin radyatörlerin üstünü kesinlikle kapatmaması gerekiyor. Bu ısının perdelerin arkasında hapsolup duvarlardan dışarıya kaçmasına sebep olur.
Perdeleri kaloriferin arkasına doğru sallandırabilirsiniz. Mobilyaları radyatörlerin dibine yerleştirmeyin. Isı dolaşımını engellerler. Radyatörlerin üzerine ahşap plaka, kitap gibi objeler yerleştirerek ısıyı engellemeyin. Radyatörlerin üzerinde ısı ölçer kullanmaya özen gösterin.
RADYATÖR NEDİR?
İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki, radyatör ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Radyatör de motordan alınan ısıyı havaya aktaran parçaya verilen ismidir. Azami miktarda suyu kanallarında tutup, atmosferle büyük bir alanını temas ettirerek soğutma işlemini gerçekleştirir. Su taşıyan kanallardan oluşan petekleri ve suyun girişini sağlayan üst kazan ve motora tekrar geri gönderen alt kazandan meydana gelir. Bazı radyatörler ise yandan kazanlıdır. Çalışma sırasında motordaki su üst kazana gelir ve kanallara üstten dağılır. Su kanallardan aşağıya akarken ısısını gelen hava akımı sayesinde kaybeder. Radyatör, motordan gelen sıcak suyu, bünyesinde bulunan çok ince hava ile temas yüzeyleri vasıtası ile Radyatör malzemeleri, bakır veya pirinç olmakla beraber son yıllarda alüminyum alaşımından yapılmış radyatörler kullanılmaktadır. Radyatörlerin bakır veya pirinç malzemeden yapılmasının nedeni; bu malzemeler korozyona karşı dayanıklı oldukları gibi ısı iletkenlikleri de çok iyidir. Ayıca kolay lehimlenebilmektedir. Radyatör, bir üst, bir alt su deposu ve depoları birleştiren dikey borulardan oluşur.
Bazı kişiler için geleneksel kalorifer peteklerinin görünümü rahatsız edici olarak görüldüğünden tasarımcılar bu konuya da el atıp birbirinden farklı görünümlerde radyatörler ortaya çıkardılar. Görüntü olarak birçok kişinin hoşuna giden bu radyatörler beraberinde birçok soruyu da yanında getirmekte.
DEKORATİF RADYATÖR NEDİR?
Dekoratif radyatör, eski görünümlü döküm radyatörlerin yerini alan estetik görünüm açısından zengin seçenekler sunan radyatör çeşitlerinin genel adıdır. Çelik radyatör, alüminyum radyatör ya da panel radyatör dekoratif radyatörlerin başlıca bilinenleridir.
Bu radyatörler yatay ya da dikey çelik şeklinde üretilip, kataforez boya teknolojisi ile istenilen rengi alabiliyor. Şu sıralar en çok tercih edilen rengi ise antrasit!
Dekoratif Radyatör Nasıl Seçilir? Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Dekoratif radyatörlerle ilgili başlıca kaygılardan biri, bu radyatörlerin alanı yeterli şekilde ısıtıp ısıtamayacağı şeklindedir. Bunun yanıtını size biz verelim hemen: Alan için doğru olanı seçtiğinizde oldukça iyi bir şekilde ısınabilirsiniz.
Peki alanınız için doğru dekoratif radyatörü nasıl belirleyeceksiniz?
Bu konuda ilk kıstas, mekanınıza uygun ölçüde ısıl verimi sağlayacak radyatör tercih etmenizdir.Diğer kıstasınız da seçilecek radyatörün aks arası mesafesidir. Aks arası mesafe, radyatörünüzün su giriş ve çıkış dış merkezleri arasıdır. Alacağınız dekoratif radyatörün mevcut tesisatınıza uygun aks ölçüsünde olması gerekmektedir. Aks arası mesafe ısıtma tesisatının iki boru (su giriş ve su çıkış) arasındaki mesafeyi tam boru ortalarından ölçtüğünüzde çıkan değerdir.
Banyo Ve Yaşam Alanları İçin Dekoratif Radyatörler
Bütün hayatımız ısıya dayanıyor. Sıcaklık santigrat derece veya Fahrenhayt cinsinden ölçülemez gibi, radyatörler sadece teknoloji değildir. Ayrıca farklı yaşam tarzlarına ve dekorasyonlara uyacak tasarım nesneleridir ve yaşam tarzımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Açılı, kavisli, yamuk veya ayırıcı olarak kullanılmış olsun, dekoratif havlupan özel şekilleri bireysel termal çözümler sunar. Radyatörlerin artık gizlenmesi gerekmiyor, aksine, şimdi mekan tasarımının bir parçası olabilirler.
ELEKTRİKLİ RADYATÖRLER
Örneğin ilkbahar ve sonbaharda, ısıtma gerekli olmadığında banyoda ısıtmayı feda etmeye gerek olmamalıdır. Elektrikli ısıtma sistemleri sadece elektriksel olarak ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda merkezi bir sistemle birlikte çalışır. Bu elektrikli radyatörler çeşitli fiyatlarda ve konforlu, premium ve ekonomi sınıflarında dekoratif havlupan modelleri her zaman mevcuttur.
YENİLENEBİLİR RADYATÖRLER
Yenilikçi görünüm, yaşamın yeni bir anlamı: Uyumlu bir çevreye önem verenler, dekoratif radyatör unutmamalıdır. Eski radyatörün birkaç dezavantajı olduğundan: uzun bir reaksiyon süresi, düşük ısıtma verimliliği, pas ve kalsifikasyon riski. Bununla birlikte, çözüm gerçekten basittir: güncellenmiş dekoratif havlupan ve radyatörler mevcut limanlara kolayca adapte edilebilir – limanları, değişiklikleri ve çevre kirliliğini değiştirmeden kullanım için uygundur. Doğru ve hassas ayarlanmış ısıtma verimliliği, işletme maliyetlerini düşürür. Bu da uzun vadeli ve temiz bir çözüm sunar.
Tüketimi azaltmanın bir yolu yapısal önlemler almaktır ancak zorluk, gürültü ve kirliliktir. Bununla birlikte, sistem bileşenlerini yapısal değişiklikler yapmadan değiştirmek de mümkündür. Fayda transferi, korumada önemli bir rol oynar. Isı transfer noktasına en iyi şekilde monte edilirse, dekoratif havlupan modelleri enerji tasarrufu % 30’a kadar çıkabilir.
RADYATÖRLERİNİZİ RENKLENDİRİN
Beyaz kalorifer peteklerinin dekoratif açıdan en büyük sorunu hepsinin aynı olması ve bu yüzden de evinizin dekorasyonuna sıradan bir etki yapmaları. Tabii eğer canlı ve çarpıcı renklerin kullanıldığı bir dekorasyon söz konusu ise bu sorun daha da göze batan bir sorun halini alıyor çünkü örneğin bu dekorasyon tercihindeki gibi kıpkırmızı bir duvar üzerinde duran beyaz ve sıradan bir radyatör göz zevkini bozan ve tüm ambiyansı olumsuz etkileyen bir unsur olacaktır.
Yeni nesil boya türleri sayesinde artık kalorifer peteklerini renklendirmek mümkün, üstelik pek çok farklı renk seçeneği ile. Isıya dayanıklı olacak şekilde üretilen ısındığında koku yapmayan özel radyatör boyaları kendinizin de kolaylıkla uygulayabilmesi için sprey ya da fırça ile sürülebilecek farklı formlarda satılıyorlar.
Bu boyalardan satın alarak önce kalorifer peteğinizindeki dökülen, hasarlı yerleri zımparalayarak daha sonra tozunu tamamen aldığınız peteği boyayabilirsiniz. Bu yalnızca göze batan kalorifer petekleri için değil, evine renk katmak isteyenler için de oldukça yenilikçi ve sıra dışı bir dekorasyon fikri, değil mi?
AHŞAP RADYATÖR KAPLAMA MODELLERİ
Kalorifer peteği saklamak ve dekoratif bir estetik stil oluşturmak için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri kalorifer peteğine uygun boyutlarda ahşap bir kasa ve ona eklenen ızgaralı ahşap panellerle oluşturulan şık ve country stilini andıran yaklaşımlar. Modern evlere çok yakışan bu kaplama çözümleri ızgaraların dokusu ve ahşap kasanın üzerindeki işlemeler ve seçilen renk ile oldukça farklı stillerde ve estetik anlayışlarda üretilebiliyor. Ahşabın nefes alan ve sağlıklı dokusu sayesinde oldukça şık ve sağlıklı yaşam alanları ortaya çıkaran bu kaplama modelleri ızgaralarındaki boşluklar nedeniyle kalorifer etrafındaki hava akışına engel olmuyor ve ısının da sağlıklı ve dengeli bir şekilde yayılmasına olanak veriyor.
Radyatör kaplamalarının üzerine dekoratif objeler koymayı da ihmal etmeyin !
Kalorifer bakımı nasıl yapılır? Evde petek temizliği nasıl yapılır? (pratik ve kolay yöntem)