Salon bitkileri arıyorsanız, ya da odalarınızı çiçeklerle renklendirmek istiyorsanız en popüler 28 salon bitkisini açıklıyoruz! Bahçenize yeni bitkiler eklerken iç mekanları da yeşillendirmeyi unutmayın. Evdeki bahçeniz için en popüler 28 iç mekan bitkisini seçtik.
NOT: Bahar temizliği sırasında, dış saksılardaki tüm pütürcükleri iyice temizleyin. Çünkü kaplar mantar ve hastalık yapıcı mikrop barındırıyor olabilirler. Yeterince sulayın ve gübreleyin. Nemli toprağa batıracağınız gübre çubuklarıyla bitkiler birkaç hafta boyunca en iyi şekilde besin alırlar. Yeni toprağını değiştirdiğiniz bitkilere gübre vermeyin. Güneş çok yönlü vuruyorsa, cam kenarına gölge yapın ki çiçekler güneşten yanmasın Kış aylarından sonra güneşe tekrar alışmaları gerekir.
SALON SARMAŞIĞI BİTKİSİ
Salon bitkileri listesinde ilk çiçeğimiz sarmaşık. Salon sarmaşığı (pothos) Salon sarmaşığı az ışıkta bile yaşayabilen bir bitkidir. Bol ışık alarak yaprak gelişiminde gözle görünür değişiklikler meydana gelir. Fakat iç mekanda yeterli ışığa ulaşamadığından dolayı daha minik yapraklı gelişir. Görüntüsü nedeniyle evleri adeta bir orman havasına sokmaktadır.
Detaylar: Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları
ANTORYUM
Antoryum haftalarca süren kalp şeklindeki çarpıcı kırmızı veya pembe çiçeklere sahiptir. Çok fazla parlak, dolaylı ışığa ihtiyacı vardır. Asla doğrudan güneş ışığı almayı sevmez. Sulamalar arasında toprağın biraz kurumasını bekleyin.
Detaylar: Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı?
TELGRAF ÇİÇEĞİ
Beyaz ya da pembe şeritli çiçeğin yapraklarının arkası ise mordur. Telgraf çiçekleri sarkan çiçeklerdendir. Yaprak dökmeyen bir bitkidir. Asarak yetiştirirseniz daha güzel bir görüntü kazanır ve gelişir.
Detaylar: Telgraf çiçeği bakımının püf noktaları: Tradescantia (Kara Sevda Çiçeği)
ZEZE BİTKİSİ (ZZ plants, zamia, zeze)
Parlak, mumsu görünümlü yapraklara sahiptir. ZZ Bitkisini oturma odanızın karanlık köşelerine çarpıcı bir katkı haline getirir. Evet! Karanlık köşelerde rahatlıkla bakılabilir. Birkaç hafta sulamayı unutsanız bile hayatta kalan en sert ev bitkilerinden biridir.
Detaylar: Zamia bitkisi bakımı nasıl yapılır? Zamia (zeze) çiçek açar mı?
FİL KULAĞI BİTKİSİ
Fil kulağı bitkisi (alocasia) yeşil yaprakları üzerindeki beyaz çizgileri ile etkileyici bir görünüme sahiptir. Doğrudan güneş ışığını sever. Güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur. Gölgede kalan kısımların da güneş görmesi için düzenli olarak saksının döndürülmesi gerekir.
Detaylar: Fil kulağı çiçeği bakımı: Fil kulağı bitkisi (Alocasia polly) nasıl çoğaltılır?
BARIŞ ÇİÇEĞİ (YELKEN ÇİÇEĞİ, BARIŞ ZAMBAĞI)
Barış zambağının parlak yaprakları ve kaşık şeklindeki ilginç beyaz çiçekleri, her ortama stil katar. Düşük ila orta ışık koşullarında iyidirler. Ancak parlak ışıkla daha iyi çiçek açarlar. Sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verin.
Detaylar: Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? (Spatifilyum, Yelken Çiçeği) saksı değişimi
ORKİDE
Orkide/Phalaenopsis aydınlıktan hoşlanır. Sabah ve akşam güneşi gören bir pencere önünde mutlu yaşar. Yapraklarına bakarak ihtiyacını anlayabilirsiniz. Yapraklar koyu yeşil ve yumuşaksa bitki az ışık alıyor demektir. Bunun için yerini mutlaka değiştirmelisiniz. Sarımsı ya da kızarmış yapraklar ışığın fazla geldiğini gösterir. Beyaz, pembe, sarı, mor gibi farklı renklerde ve bambu orkide, minyatür gibi farklı türleriyle evinize misafir edebilirsiniz.
Detaylar: Orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı? Evde orkide nasıl çoğaltılır?
ÇİN HERDEMYEŞİLİ (AGLAONEMA)
Yaprak dökmeyen bitki olarak da bilinen Aglaonema, orta derecede ihmal edilse bile iyi görünmeye devam eder. Oldukça gümüşi yeşil yaprakları, düşük ışık koşulları için iyi bir seçimdir. Toprağını hafif nemli tutmayı unutmayın!
Detaylar: Çin herdemyeşili bakımı ve özellikleri nelerdir? (Aglaonema)
AROKARYA ÇİÇEĞİ
Arokarya/Araucaria Heterophylla: Geniş bir alana sahipseniz bu bitki sizin için ideal bir seçim olur. Dekoratif görüntüsüyle dikkat çeker. Aynı zamanda uzun ömürlüdür. Fazla sıcakta kaldığında sağlıklı gelişim gösteremez. Bulunduğu ortamın, aydınlık ve az nemli olmasına dikkat etmelisiniz.
PILEA (PARA BİTKİSİ)
Pilea olarak da adlandırılan madeni para bitkisi, sevimli küçük yuvarlak yapraklara sahiptir. Parlak ışığı sever. Toprak biraz kuruyana kadar sulama yapmayı beklemelisiniz. Çünkü ıslak toprakta yaşamayı pek sevmez.
AŞK MERDİVENİ
Aşk merdiveni/Nephrolepis Exaltata sarkık formu, yapraklarının görüntüsüyle dikkat çeken bir başka iç mekan bitkisidir. Nemli ortamı sever. Gelişim döneminde bolca sulamalısınız. Kış aylarında ise daha az su vermeniz yeterlidir. Nisan-ağustos aylarında 15 günde bir gübrelemeyi ihmal etmeyin. Bu uygulama bitkinizi mutlu bir görünüme kavuşturur.
Detaylar: Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma nasıl yapılır?
AREKA PALMİYESİ (ARECA)
Bu klasik tropikal palmiye, aydınlık odalarda yaşamayı çok sever. Bu bitkinin gelişmesi için kesinlikle parlak ışığa ihtiyacı var. Sulamalar arasında toprağın biraz kurumasını bekleyin.
Detaylar: Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır? Sulama ve püf noktalar
ATATÜRK ÇİÇEĞİ
Atatürk çiçeği/ Euphorbia Pulcherrima, yeşil-kırmızı yapraklarıyla renkli bir bitkidir. Doğrudan güneş ışığında kalmayı sevmez. İlkbahar ve yaz aylarında bolca sulama yapmanız bitkiyi kuvvetlendirir. Çiçeklenme döneminde, su miktarını azaltmalısınız. Her yıl nisan ayında saksısını değiştirirseniz, daha sağlıklı gelişir. Salon bitkileri arasında en çok tercih edilen bitkilerden biridir.
Detaylar: Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar
DRACAENA
Dracaena güçlü, mimari bir forma sahiptir ve orta ila parlak ışığı, hafif nemli toprağı sever. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Yoksa yapraklarını düşürür ve bitkiniz mutsuz gelişim gösterir.
Detaylar: Dracaena marginata bakımı nasıl yapılır? Çiçek açar mı?
DİFENBAHYA
Difenbahya/ Dieffenbacchia Seguine, alacalı ve geniş yapraklarıyla oldukça güzel ve gösterişli bir iç mekan bitkisidir. Az bakımla sağlıklı gelişir. Çiçekleri yoktur. Yaprak güzelliğiyle dikkat çeker. Nemli ortamları sever. Bulunduğu ortamın en az 15 derece olmasına özen göstermeniz gerekir.
Detaylar: Difenbahya bakımı ve sulanmasının püf noktaları…
DUA ÇİÇEĞİ (MARANTA)
Dua bitkisi olarak da adlandırılan maranta bitkisi, geceleri dua ediyormuş gibi kıvrılan oldukça damarlı yapraklara sahiptir. Orta derecede ışık aldığı sürece bakımı kolay bir bitkidir. Sulamalar arasında toprağın biraz kurumasını bekleyin.
Calatheas isimli dua çiçeği ise bakımı kolay bitkilerdendir. Dolaylı güneş ışığı sever. Direk ışık alırsa yaprakları solgun görünüme kavuşur. Islak veya kuru olmayan eşit derecede nemli toprakları sever.
Detaylar: Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır? Dua bitkisi çoğaltma
BENJAMİN
Ficus/Benjamina aydınlık, doğrudan güneş almayan yerleri sever. Nemli ortamlarda aynı zamanda sağlıklı gelişim gösterir. Yaz aylarında bolca sulamalısınız ve yapraklarına su püskürtmeniz yeterlidir. Yerinin değişmesinden mutlu olmaz.
- Toprak: Süzek toprakları tercih eder. Asitli ve nötr topraklarda sağlıklı
gelişim gösterir. - Işık: Yarı gölge ve aydınlık ortamlardan hoşlanır.
- Isı: Ilık ve sıcak ortamları sever.
- Su: Suyu sever.
Detaylar: Evde Benjamin Bitkisi bakımı, sulaması nasıl yapılır? İşte püf noktaları
KURDELE ÇİÇEĞİ
Kavisli, bantlı yaprakları, en iyi kendini asılı sepetlerde veya raflarda gösterir. Parlak ışığı tercih ederler ancak düşük ışığa uyum sağlarlar. İnce dalların ucunda oluşan sevimli küçük bitkiler, küçük kök yumruları olduğunda koparılabilir ve yeni bitkiler elde etmek için başka bir toprağa yerleştirilebilir.
Detaylar: Kurdele çiçeği bakımı ve çoğaltma detayları: Kurdele çiçek açar mı?
BEGONYA ÇİÇEĞİ
Begonya/Begonia Elatior nem oranı yüksek ortamlarda sağlıklı gelişim gösterir. Yaz döneminde bitkinizi bolca sulamalısınız ve ayrıca yapraklarına su püskürtmelisiniz. Kış dönemindeyse toprağı kurumayacak şekilde sulamanız yeterlidir.
Detaylar: Begonya bakımı nasıl yapılır? Begonya çiçeği çeşitleri, çoğaltma ve sulama
CENNET KUŞU BİTKİSİ
Bakımı biraz zorlasada gösterişli bir bitkidir. Dilini iyi anlamak gerekir.
Bu bitkiye parlak, güneşli bir noktada bakım sağladığınızda inanılmaz güzel gelişecektir. Daha düşük ışık seviyelerinde de dayanabilir. Fazla sulamalardan kaçınılmalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında sık sık gübrelemeniz gerekir. Azot oranı düşük gübre tercih edilmelidir.
KALANŞO
Kalanşo/Kalanchoe, Şubat-Mayıs ayında açan çiçekleri dekoratif, güzel bir bitkidir. Kumla karıştırılmış funda toprağında sağlıklı gelişim gösterir. Işığı sever aynı zamanda sıcak ortamlarda mutlu olur. Bakımı kolay bir bitkidir. Fazla su istemez, toprağın nemli olmasına dikkat edin. Turuncu, sarı, pembe, kırmızı gibi farklı renklerde olan çiçekleri saksı içinde pencere önünde yetiştirebilirsiniz.
Detaylar: Kalanşo çiçeği bakımında püf noktalar nelerdir? Nasıl ekilir?
YUKKA ÇİÇEĞİ (YUCCA BASTON FABRİKASI)
Yucca bitkileri parlak, dolaylı ışıkta çok iyi gelişir. Direk, doğrudan ışıkta yaprakları yanabilir. Düşük ışıkta da yavaş büyüse bile yaşayabilir. Çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Toprağın üst yarısının kuru olup olmadığını kontrol ederek susuz kaldığını anlarsınız.
Detaylar: Yuka bitkisi bakımı nasıl yapılır? Yuka çiçek açar mı?
GUZMANYA
Guzmanya/Guzmania Minor: Tropik türlerden hoşlanıyorsanız yeşil yaprakların ortasından doğan sarı, kırmızı yapraklı Guzmanialara da bayılacaksınız. Yaz döneminde haftada 2-3 kez, kış günlerindeyse haftada bir kez sulama yapmanız yeterlidir. Satın alırken bitkinin açık yeşil renkte olmasına ve bol yapraklı olmasına dikkat edin.
Detaylar: Guzmanya çiçeği nasıl dikilir? Bakımı, sulaması ve çoğaltılması
KAKTÜSLER
Kaktüsler bakımı en kolay bitkilerdendir. Bu bitkiler doğal ışık altında gelişir ve ilkbahar ve yaz aylarında hava sıcak olduğu için biraz daha fazla sulama yapılabilir. Toprak nemi kontrol edilerek çok sık olmayacak şekilde sulama periyodu belirlenmelidir.
Detaylar: Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları
KUMKUAT
Kumkuat/Citrus spp. Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılan bu bitki, güzel meyvelere sahiptir. Organik maddece zengin toprak ister. Güneşe bayılır. Aynı zamanda güzel bir kokusu vardır. Bahar aylarında oluşan beyaz çiçekleri, yaz döneminde meyveleri takip eder.
Detaylar: Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları
KROTON
Kroton bitkilerini renkli yapraklardan oluşmaktadır. Şatafatlı, çok renkli yaprakları vardır. Bu tropikal geniş yapraklı yaprak dökmeyen bitkiler yavaş büyür. Croton bitkileri, ıslak toprakta yaşamayı sevmemelerine rağmen parlak, ancak dolaylı ışığa ve bol miktarda neme ihtiyaç duyar. Sulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin. Sonbaharın sonlarında ve kışın sulamayı azaltın.
Detaylar: Kraton bitkisi bakımı nasıl olmalı? (Croton petra) nasıl çoğaltılır?
PAŞA KILICI / KILIÇ ÇİÇEĞİ
- Toprak: Zengin karışımlı.
- Işık: Yarı gölge ya da gölge yerlerden hoşlanır.
- Isı: Ilık ortamları sever. En düşük 10 dereceye kadar dayanır.
- Su: Yazın toprağı kurudukça sulayın, kışın ise sulamayı azaltın.
Detaylar: Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?
DEVETABANI
Salon bitkileri arasında en çok tercih edilen bitkilerden biri de devetabanı…
- Toprak: Zengin karışımlı.
- Işık: Yarı gölge ya da gölge alanlardan hoşlanır.
- Isı: Ilık ortamları sever. En düşük 15 dereceye kadar dayanır.
- Su: Yazın bolca sulayın, arada sırada yapraklarına su püskürtün.
Detaylar: Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Çiçek özellikleri
“İÇ MEKAN BİTKİLERİ” listemizden daha fazla bitki ismine ve bakım ipuçlarına ulaşabilirsiniz.