Şehir hayatında 1+1 ya da 1+0 stüdyo tipi yaşama eğilim artarak devam ediyor. Ancak yerleşim konusunda oldukça rafine, kalabalıktan uzak ve akılcı bir planlama yapmak kaçınılmaz.
1+1 DAİRENİN ÖNCESİ
Oldukça küçük bir metrekarede 1+1 bu dairenin küçük koridorunun bir tarafı uyku, diğer tarafıysa yaşam alanı olarak ayrılmış. Yaşam kısmına küçük bir mutfak ve depolama bölümü de dahil olmuş. Oturma ve dinlenme gibi ihtiyaçlara cevap verecek tek yer yemek masasının konumlandığı bölüm. Salonun ön kısmındaysa tüm cepheyi kaplayan bir balkon uzanmış.
1+1 DAİRENİN SONRASI
- Daire boyunca uzanan koridor oldukça gereksiz bir alan kaplıyor. Bunun yerine antreyi de salona dahil ederek yaşam alanı genişletiliyor.
- Girişten uyku alanına doğru uzanan geçiş bölümü, açılı duvarlarla bölünerek alan kazanılıyor. Ortadaki kolon baz alınarak oluşturulan küçük niş hem portmanto hem de yüklük olabilen gömme bir dolabı gizliyor.
- Mutfak dolapları tesisat sıkıntısı yaşamamak adına aynı duvarda muhafaza ediliyor. Ancak önündeki duvar kaldırılarak alan, açık mutfak olarak salona dahil ediliyor.
- Tam ortada konumlanan yemek bölümü kolay servis yapabilmek ve orta alanı rahatlatmak adına mutfak bölümüne doğru kaydırılıyor.
- Büfe ve televizyon dolabının durduğu duvar, önüne yerleştirilen ikili kanepe ve tekli koltukla kullanışlı bir alana dönüşüyor. Duvar, tablo ve resimlerle dekoratif açıdan mekanı farklılaştırıyor.
- Televizyon ünitesi ve raflı kitaplık kanepenin yan duvarında çözümleniyor. Böylece duvarda kötü bir görüntü yaratan kalorifer de gizleniyor.
- Yaşam alanıyla uyku alanını bölen açılı duvar, küçük bir büfe veya vitrin yerleştirmek için yeterli bir alan.
- Salon duvarında alçıpanla oluşturulan kanatlı kapı yerine sürgülü kapı sistemi uygulanıyor. Bu sayede gereksiz alan kaybı önleniyor ve kapı açık kaldığında mekan geçişleri rahatlıyor.
- Mutfağa ait olan küçük pencere, açık planlı mutfak sayesinde salona dahil olduğundan bu alan eskiye göre daha aydınlık.
- Antrenin salonla bütünleşmesi sayesinde mutfak ve çalışma tezgahı 120 cm kadar genişliyor.
- Eskisi gibi bırakılan balkon, evin en keyifli oturma ve dinlenme alanı.
MOBİLYA TERCİHLERİ
Böylesine küçük bir alanı dekore ederken fazla boğucu renklerden ve koyu ahşaplardan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Mekanın ölçülerine sadık kalarak yapacağınız mobilya seçimleri ile daha kullanışlı ve ferah bir salon kazanabilirsiniz. Mesela:
- “L” kanepe tercih edilebilir. Ama yemek alanı için yeterli alan kalmaz.
- Üçlü ve ikili koltuklar karşılıklı yerleştirilebilir. Ancak televizyon için yeterli alan kalmaz ve mekandaki doluluk, boşluk orantısı bozulur.
- Yüksek bir dolap ve büfe kullanarak belki bir depolama alanı kazanırsınız. Ama böyle bir durumda duvarda yükselen dolap mekanı daraltır. Oysa açık raflar salona çok daha ferah bir görünüm kazandırır.
- Klasik pilili kumaş perdeler dekoratif olarak mekanı zengin gösterir. Ancak ahşap veya bambu jaluzi sistemleri mekanı daha aydınlık kılar.
- Antre alanını salondan koparmak için kot farkı uygulanabilir bir çözüm. Ama bu, teknik olarak mümkün değilse parke ve seramik gibi malzeme farklılıklarıyla da bunu sağlayabilirsiniz.
EKSTRA ÖNERİLER
- Salonda üçlü yerine ikili kanepe ve tekli bir koltuk seçin ve bunu ihtiyaca
göre bir pufla tamamlayın. - Yemek alanında tekerlekli ya da açılır bir masa hareket esnekliği kazandırabilir.
- Sabit başlı bir lambader yerine hareketli başlıklar aydınlatma açısından çok daha fonksiyonel.
İLLÜSTRASYONLAR: MURAT ÖZKAN
Eylül 2015