Botanik dekorasyon

Hangi cephede hangi bitki yetiştirilir? Evinizin pencere cephelerine göre bitki seçin

Hangi cephede hangi bitki yetiştirilir? Doğru cephelere doğru bitkileri yerleştirerek botanik bir ortam oluşturabilirsiniz. Ev ve oda için botanik bir atmosfer yaratmak istiyorsanız sizler için önerilerimiz var.

Bahçe, teras ya da balkonunuz yoksa kendi manzaranızı kendiniz yaratmaya ne dersiniz? Evin her metrekaresinde çiçeklerden muhteşem köşeler hazırlayabilirsiniz.

BATI CEPHESİNDEKİ PENCERELERDE HANGİ BİTKİLER YETİŞİR?

Sarmaşıklar, sukulentler az ışıkla yetinir. Bu sebeple batı cephe pencerelerde yetiştirebilirsiniz. Ne kadar zayıf olursa olsun akşam güneşi onlar için yeterlidir. Saksılarınızı bir merdivene asarak görsel bir odak noktası da yaratmış olursunuz.

Sarkan bitkileriniz varsa tül kullanmanıza gerek yok demektir. Çünkü bitkiler doğal bir perde görevi üstlenir.

Detaylar: Batı cephede yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

KUZEY CEPHESİNDEKİ PENCERELERDE HANGİ BİTKİLER YETİŞİR?

Siklamen, kuşkonmaz, orkide ve sukulentler kuzey cephe pencereler için idealdir. Çok sulama istemezler ve az ışıkla yetinebilirler. Dolayısıyla pencerelerin küçük olduğu karanlık ve az ışıklı odalarda bile bu çiçekleri rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Pek çok çiçek gruplandırılarak sergilendiğinde hem görsel açıdan daha güçlü bir etki bırakır, hem de daha sağlıklı olur. Çünkü toplu halde yüklü miktarda nem ürettikleri için yaprakları bu nemden beslenir.

Detaylar: Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Sandalye, masa, Mudo Concept. Halı, uzun yapay pembe çiçek, saat, tül, perde, Ikea. Galvaniz kova, eskitme saksıda yapay sukulent, yapay yapraklar, salkımlı sukulent, fanus, Porland. Throw, Doğtaş. Aydınlatma, Zara Home. Dekoratif kürek çeken fare, kapaklı kaktüs, vazo, Paşabahçe. Bakır ağızlı vazo, Karaca Home. Kuşkonmaz, saksı, siklamen, sandalye üzerindeki sukulent, antika kuş kafesi, İkizler Çiçek Bahçesi. 0257 green duvar boyası, Jotun.

GÜNEY CEPHESİNDEKİ PENCERELERDE HANGİ BİTKİLER YETİŞİR?

Güneşin coşturduğu bazı bitkiler güney cephesine bakan pencereleri adeta şenlendirir. Işık geçirgenliğini engellememek için cam raf kullanın. Biberiye, nane, fesleğen gibi yenilebilir bitkileri de iç mekanda, güney cephe penceresinde yetiştirebilirsiniz.

Cam raflar sera etkisi yaratır. Bu da kaktüs gibi tropik bitkilerin, bol güneşe ihtiyaç duyan yenilebilir bitkilerin olgunlaşmasını, büyümesini sağlar.

Detaylar: Güney cephede yetişebilen bitkiler! Birbirinden güzel çiçekler

Masa, cam raflar, raf ayağı, seramik saksı, yapay bitkiler, jüt halı, kurulama bezi, askı, makas, Ikea. Sandalye, Mudo Concept. Emaye tencere, English home. Havan, filtre kahve süzgeci, yapay marul, taze soğan, elma, üzüm, kapı ağırlığı,yatay metal saksı, bambu sepet, Porland. Bardak, kase, baykuş saksı, Paşabahçe. Demlik, biberiye, nane, İkizler Çiçek Bahçesi. Goodwood duvar kağıdı, HannaHome.

DOĞU CEPHESİ PENCERELERDE HANGİ BİTKİLER YETİŞİR?

Botanik oda dekorasyonu için en iyi yer doğu cephesi pencereleri. İşte bu cephede yer alan köşe tam bir tropik cennet! Biraz Amazon ormanları tadında. Çünkü belki de boyunuzdan daha büyük bu ağacımsı yeşil bitkiler sayesinde iç mekanları bahçeye dönüştürebilir, büyük camlar önünde bir balkon havası yaratabilirsiniz.

Palmiye, areka, devetabanı, dua çiçeği, benjamin, tilkikuyruğu, seddum bu cephe için uygun bitkilerden bazıları…

Detaylar: Doğu cephede yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Tüm yeşil bitkiler, iki kulplu saksı, yeşil şeritli toprak saksı, İkizler Çiçek Bahçesi. Şifoniyer, bambu koltuk, kaktüs tablo, metal sehpalar, ahşap sehpa, kırlent, ham ahşap ev, Mudo Concept. Halı, sulak, hasır sepet, asılabilir hasır saksı, galvaniz kova, tül, perde, bambu saksı, Ikea. Bambu sepet, İ harfli kupa, kürek seti, kurulama bezi, Porland. Kaktüs saksı, keçeden kaktüs, bakır saksılık, mini ahşap tabure, kahverengi ayaklı saksılık, Paşabahçe. Fener, Karaca Home. Duvar boyası: 1442 Claro, Jotun.

HAZIRLAYAN: İLKE YILMAZ
FOTOĞRAFLAR: ENGİN YILDIZ
YAPIM ASİSTANI: İBRAHİM GEZER /ALİ TEPEYURT

Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?