Kış çorbaları tarifi mi arıyorsunuz? Sizler için 4 kolay kış çorbası tarifi hazırladık. Soğuk kış günlerinde pek az şey sıcak bir çorba kadar çabucak içinizi ısıtabilir. Şifalı, sağlıklı ve hesaplı kış çorbalarını sofranızdan eksik etmeyin.
MİTİTE KÖFTELİ ÇORBA TARİFİ (4 kişilik)
Malzemeler
- 300 gr orta yağlı kıyma
- 1 soğan, ince kıyılmış
- Tuz, karabiber, kimyon
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı kuskus
- 1,5 litre su
- 1 yumurtanın sarısı
- Yarım limonun suyu
- 2 yaprak pazı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Köfte için kıymayı çukur bir kaba alın. İnce kıyılmış soğanı, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip yoğurun. Köfte hamurundan minik toplar elde edin. Suyu tencereye aktarın. Tuzu ve tereyağını ekleyin. Kaynayınca köfteleri atın. 5 dakika sonra da kuskusları ekleyin. 10 dakika daha haşlamaya devam edin.
Bu arada ince kıyılmış pazıyı sıvı yağda kavurun. Kaynayan çorbanın içine atın. Limon suyu ile yumurta sarısını küçük bir kasede çırpın. Kaynayan çorbanın suyundan 2-3 yemek kaşığı kadarını alıp yumurtalı karışıma ekleyerek ılıtın. Meyaneyi kaynayan çorbanın içine azar azar dökerek karıştırmaya devam edin. Birkaç taşım daha kaynatıp tuzunu, karabiberini ekleyin. Ocaktan alın, sıcak sıcak servis yapın.
SOĞAN ÇORBASI TARİFİ (4 kişilik)
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet çok ince dilimlenmiş iri soğan
- 1 diş ufak doğranmış sarımsak
- 1 çay kaşığı esmer şeker
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 yemek kaşığı un
- 1 çorba kaşığı sirke
- 4 su bardağı tavuk suyu
- 1 kahve fincanı krema
Üzeri için:
- Dilimlenmiş ekmek
- 50 gr rendelenmiş mozzarella peyniri
İsterseniz evde kendi ekmeğinizi de yapabilirsiniz: Evde küçük ekmek yapımı tarifi- Evde ekmek nasıl yapılır?
Yapılışı
Tereyağı ve zeytinyağını ısıtın. Soğanları ekleyin, yumuşayıp rengi koyulaşana kadar 10 dakika kavurun. Sarımsakları, şekeri ve kekiği ilave edip soğanlar iyice kahverengileşene kadar 20 dakika daha kavurun. Tuz ve un ekleyin. Sirke ve tavuk suyunu ilave edip kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat daha pişirmeye devam edin. En son kremayı ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın. Çorbayı ısıya dayanıklı kaplara paylaştırın. Üzerine dilimlenmiş ekmekleri yerleştirin. Rendelenmiş mozzarella peynir ve maydanoz karışımından serpin. 200 dereceye ayarlı fırında, peynirler eriyinceye kadar ısıtın.
KIŞ SEBZELERİ ÇORBASI TARİFİ (4 kişilik)
Malzemeler
- 1 su bardağı nohut, akşamdan ıslatılmış
- 1 adet havuç, küp doğranmış
- 1 adet kapya biber, küp doğranmış
- 1 adet patates, küp doğranmış
- 1 dilim bal kabağı (100 g kadar)
- 10-12 adet ıspanak kökü, ince doğranmış
- 2 diş sarımsak, ince kıyılmış
- 2 litre su
- Taze zencefil, yarım ceviz büyüklüğünde ve ince kıyılmış
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Yapılışı
Suyu geniş bir tencereye alın. Akşamdan ıslattığınız fasulyeleri ekleyin. Yumuşayana kadar haşlayın. Bu arada yağları tencereye alın. Yağlar ısınınca küp doğradığınız sebzeleri ekleyin. 5 dakika kadar kavurup ocaktan alın.
Fasulyeler yumuşayınca önceden kavurduğunuz sebzeleri, tuzu, karabiberi ve kırmızı toz biberi ekleyin. Orta ateşte 15 dakika pişirin. Ocaktan alın, sıcak servis yapın.
BAL KABAKLI VE ELMALI ÇORBA TARİFİ (4 kişilik)
Malzemeler
- 2 adet havuç, küp doğranmış
- 1 adet büyük boy soğan, ince doğranmış
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 parça zencefil (ceviz büyüklüğünde ve ince kıyılmış)
- 1 adet orta boy patates, küp doğranmış
- 300 gr bal kabağı, küp doğranmış
- 1 adet yeşil elma, küp doğranmış
- 1,5 litre (7,5 su bardağı) su veya et suyu
- Tuz
- Taze çekilmiş karabiber
Yapılışı
Sıvı yağı tencerede ısıtıp soğanı ekleyin, rengi dönene kadar kavurun. Havuçları ilave edin. 5 dakika karıştırdıktan sonra patatesleri, bal kabaklarını, elmayı ve zencefil parçalarını da ekleyin. Tekrar karıştırın. Sebzelerin üzerine kaynar suyu veya et suyunu dökün. Yüksek ateşte 5 dakika kaynattıktan sonra ateşi biraz kısın. Tencerenin kapağını kapatın. Yarım saat pişirin. Çorbayı ocaktan almadan birkaç dakika önce damak tadınıza göre tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin, blender ile ezerek püre haline getirin. Çorbayı tekrar ocağın üzerine alın. Birkaç kez kaynatıp ocaktan alın.
ŞİFALI TARİFLER
Hasta olup da yatağa düştüğümüzde ya da soğuktan içimiz titrediğinde ilk aklımıza gelen sıcacık bir kış çorbası. Bu sene vazgeçilmeziniz olmaya aday şifalı tariflerimiz var.
SÜTLÜ ISPANAK ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER:
- 1 demet ıspanak
- 2 yemek kaşığı un
- 1 soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1.5 su bardağı süt
- 4 su bardağı su
- Tuz
YAPILIŞI: Yıkayıp süzdüğünüz ıspanakları ince doğrayın. Zeytinyağını tencereye alın. Küp doğranmış soğanları ilave ederek pembeleşinceye kadar kavurun. Ispanağı ekleyerek kavurmaya devam edin. Unu ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Süt, su ve tuzu ekleyip çırpın. Kaynayana kadar çırpıcı yardımıyla sık sık karıştırın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın. Blenderle ezerek çorbayı pürüzsüz bir kıvama getirin. Sıcak servis yapın.
ZERDEÇALLI TEL ŞEHRİYE ÇORBASI
MALZEMELER:
- 1 büyük tavuk budu
- 1.5 litre su
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 2/3 su bardağı ince doğranmış renkli biber
- 1 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı un
- Yarım limonun suyu
- Maydanoz
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- Tuz
- Karabiber
YAPILIŞI: Tavuk budu ile suyu tencereye alıp orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavuk etini tencereden alıp soğumaya bırakın. Tavuk suyunu kaynatıp tel şehriyeyi ve biberleri ekleyin. Tavuk etlerini küçük parçalara ayırıp tavuk suyuna ekleyin. Küçük bir kasede yumurta sarısı, un, limon suyu ve zerdeçalı iyice karıştırın. Karışımı yavaş yavaş kaynayan çorbaya ekleyin ve orta ateşte birkaç dakika daha kaynatın. Tuz, karabiber ile tatlandırıp üzerini maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapın.
BAHARATLI BALKABAĞI ÇORBASI
MALZEMELER:
- 1 kg doğranmış balkabağı
- 2 soğan
- 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
- 1 çay kaşığı köri
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 su bardağı su
- 1.5 su bardağı tavuk suyu
- Süslemek için 2-3 dal frenk soğanı
YAPILIŞI: Balkabağını yıkayıp tencereye alın. 2 bardak su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğanları ince kıyın, sarımsakları ezin. Tereyağını tencerede eritip soğan ve sarımsağı kavurun. Ocaktan alıp kabak, zencefil, tarçın, kişniş, hindistan cevizi ve köriyi ekleyip karıştırın. Blenderla püre haline getirin. Tavuk suyu ve tuz ilave edip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ocaktan alıp frenk soğanı ile süsleyip servis yapın.
BORŞ ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER:
- 3 lt et suyu (12 bardak)
- 500 gr haşlanmış dana eti
- 100 gr tereyağ veya margarin
- 2 adet pancar
- 1 küçük kereviz
- 1 küçük havuç
- 1/4 lahana
- 2 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası veya 3 orta boy domates
- 4-5 sap maydanoz
- 1 adet defne yaprağı
- 1 adet kırmızı biber
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı seker
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tuz
YAPILIŞI: Pancarı kibrit biçiminde doğrayın. Kıyılmış sarımsak, şeker ve sirke koyarak renk vermesi için biraz bekletin. Soğanları 2 mm kalınlığında yarım ay seklinde, kereviz, kırmızı biber ve havucu da kibrit biçiminde doğrayın. Lahanayı kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlayın ve iri parçalara bölün. Büyük bir tencerede soğanla yağı hafifçe kavurun. Sonra havuç, kereviz, kırmızı biber ve pancarı koyup 2-3 dakika daha kavurun. Un ve salçayı veya rendelenmiş domatesi koyduktan sonra 1-2 dakika karıştırın. 3 lt et suyu, haşlanmış ve doğranmış dana eti, demet halinde bağlanmış maydanoz, defne yaprağı, doğranmış lahana ve tuzu ekleyip 30 dakika pişirin. Defne yaprağı ve maydanoz demetini içinden çıkartın. Çorbanın üzerine yoğurt veya ekşi krema koyarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…