Oda oda kolay yerleşim planı

Bir evi planlarken birkaç detaya dikkat ederek çok daha işlevsel bir düzenleme yapabilir ve odaları kullanım alışkanlıklarınıza göre şekillendirerek, dört mevsim rahat edebilirsiniz.

SALON

1. Pek çok aile için salon tüm ev yaşamının odak noktasını oluşturur. Ama sanılanın aksine artık pek çok evde salonun ana bölümü televizyon önünde kurgulanıyor. Ancak TV odaklı oturma planının bazı handikapları var. Mesela ekran parlaması. Bunu perdeleri kapatmak zorunda kalmadan nasıl önleyeceğinizi planlamak seyir konforu açısından önem taşıyor:

– Yerleştireceğiniz duvar ve açıya dikkat edin. Direkt pencere karşısı doğru bir nokta değildir.

– Duvar rengi önemli. Ne çok koyu, ne de çok açık ve parlak renkli olmalı. Beyaz, açık gri ve kahverenginin açık tonları ve bej en optimal renkler.

– LED ışıkların yansıtmayı en aza indirdiğini unutmayın.

– Duvara monte edilen hareketli televizyon sistemlerini tercih ederek ışığın açısına göre yön ayarı yapabilir ve yansımadan kurtulabilirsiniz.

– Eğer bir LCD TV’niz varsa arka panelden aydınlatma ayarını kısarak da parlamayı önleyebilirsiniz.

2. İnsanlar sosyal olmayı severler. Bu yüzden de küçük alanlarda kendilerini daha sıcak, yakın ve samimi hissederler. Evinizin çok yüksek tavanı ya da gereginden fazla geniş bir salonu varsa bunu minimize etmeyi planlayın. Salonu bölümlere ayırın ya da asma tavan uygulamasıyla yüksekliği azaltın.

3. Günlük yaşamı kolaylaştırdığı ve daha sosyal kıldığı için açık planlı tasarlanan salonlara ilgi artıyor. Bu tarzı benimseyenlerdenseniz dikkat! Pencerelerin ölçü ve konumundan seçtiğiniz mobilyalara ve ev trafiğine kadar pek çok şey kullanımınızla doğrudan bağlantılı. Oturma, yemek ve mutfak ya da okuma gibi farklı alanların geçişlerini kapatmamak için mobilyaları hesaplayarak seçip fazla sehpa kalabalığı ve gereksiz aksesuar kullanmadan optimal ve dekoratif bir yerleşim sağlayabilirsiniz

4. Güzel bir manzaranız varsa ve salon keyifli bir bahçeye bakıyorsa, balkon ve teras korkulukları ya da fazla dikmeli pencereler gibi bu manzarayı kapatacak şeyler kullanmayın. Daha net bir açıklık için geniş sürme camlar ve kalın balkon demirleri yerine cam veya pleksi gibi şeffaf seçenekleri değerlendirin.

5. Açık planlı salonu yerleştirirken oturma, yemek, dinlence ve eğlence için mümkün olduğunca eşit alanlar yaratmaya özen gösterin. Böylece okuma, sohbet ve davet gibi farklı aktiviteler için keyif alacak kadar özgür ve rahatça hareket edebileceğiniz alanlara sahip olursunuz.

Rash duvar kağıtları, HannaHome.

YEMEK ALANI

Boş ve kullanışsız bir odayla, akıllıca döşenmiş ve kişisel zevkleri yansıtan detaylara sahip mekan arasındaki fark dekorasyonun temelini oluşturur. İşlevsel olduğu kadar şık bir yemek odası, hele de salonun içinde bir bölümse evinizde fark yaratır. Duvara kağıt uygulamak daha fazla nüansa sahip bir alan yaratmaya yardımcı olur. Ayrıca böylesi bir alanda yaratacağınız ışık oyunları da oda dekorasyonuna katkı sağlar. Bu alanın en önemli parçası yemek masasını, iki kişilik özel bir akşamdan kalabalık bir davete kadar sunum şeklinize göre değiştirebilecek bir modelde, yani açılır kapanır alırsanız mükemmel bir planlama yapmışsınız demektir.

Key Line pike, LCW Home.

YATAK ODASI

1. Yatak odası evin en hata kaldırmayan alanı. Çünkü evde olsanız bile aile kalabalığından ya da işten döndüğünüzde dış dünyadan uzaklaşabileceğiniz, kendinizi izole edeceğiniz bir sığınak. Odaya en az salon kadar özen göstermeniz gerekiyor. Samimi ama özel kılmak için atmosfer ışığı da çok önemli. Yumuşak ve sarı ışık veren kaynaklar tercih edin. Ayrıca seçtiğiniz stilin detaylarını kullanırken sıcaklaştıran renklerini, formlarını kullanın ve eğer mimari eklemeler yapabiliyorsanız mesela tavanda devam eden tahta traversler ve ahşap detaylar odayı daha samimi kılar.

2. Yeriniz müsaitse gardırop ve şifoniyer ikilisi kullanmak yerine bir giyinme alanı oluşturun. Bu tarz bir planlama uyku alanında dağınıklık oluşmasını önleyerek odanın geri kalanının tamamen size ait olduğu hissini yaratırken alan da kazandırır.

3. Ebeveyn banyosunu ve soyunma bölümünü oda girişinde planlamaya dikkat edin ve hatta bir ara kapı ile bölün. Bu geri kalan alanı uyku bölümü olarak daha genişçe ve konforlu biçimde planlamanızı sağlar. Üstelik siz içeride uyurken eşiniz sizi rahatsız etmeden banyo yapabilir ve giyinebilir.

4. Ebeveyn banyosu evin olmazsa olmazlarından. Neden mi?

– Çocuklu bir ailede size özel bir rahatlama alanı kazanırsınız.

– Ana banyonuzu yatılı misafirler için düzenleyebilirsiniz

– Dilediğiniz zaman etraftan koparak küçük bir spa alanı yaratabilirsiniz.

MUTFAK

1. Artık evin en sosyal alanlarından sayılan mutfak aile kahvaltılarından akşam yemeklerine, dost davetlerinden aşçılık denemelerine kadar pek çok amaca aynı anda hizmet ediyor. Bu yüzden mutfağınızı planlarken kullanım amaçlarınızı gözden geçirerek bir öncelik sıralaması yapın. Eğer sürekli yemek pişirmiyorsanız geniş bir hazırlık alanına pek de ihtiyacınız yok demektir. Vaktinizi çoğunlukla mutfakta geçirmiyorsanız büyük bir oturma alanı yerine depolama üniteleri tercih edebilirsiniz.

2. Ultra modern aksesuarlar, multifonksiyonel ürünler ve son tasarım mobilyalar… Hepsi çok şık ve güzel, ama asıl olan sizin neye ihtiyacınız olduğu. İşiniz sadece yemek yapmaksa, ki mutfak özünde bunun için var, önceliğiniz eviye, fırın ve buzdolabı üçgenini birbirine yakın konumlandırmak olsun ki kolayca yemek hazırlayabilesiniz.

3. Küçük mutfağınıza dolap seçimi yaparken açık raf ve uzayabilen bir tezgah bölümü olan ünitelere öncelik verin. Böylece yemek kitapları, günlük gereçleri kolayca depolayabilir, hem de yemek hazırlarken ekstra alan kazanabilirsiniz. Ayrıca artık hemen her şeye internetten ulaştığımıza göre laptop’u yerleştireceğiniz bir sehpa da olmazsa olmazlarımızdan.

tchibo.com.tr

OTURMA/ÇALIŞMA ODASI

1. Şehir dışında yaşayan çokça akrabanız varsa evde onların rahat edecekleri bir oda düzenlemeniz kaçınılmaz. Bunu ayrı bir odada planlayabilirsiniz. Ama bu durumda kullanılmadığından atıl kalacak bir odanız olur. Oysa çalışma, oturma ve misafir odasını tek mekanda çözümleyebilirsiniz. Bunun için katlanır, açılır, kapanır, taşınabilir ürünler hizmetinizde…

2. Eviniz ya da daireniz iki kat üzerine planlanmışsa uyku alanlarını üst katta organize etmek gerekir. Böylece çok daha aydınlık ve ferah odalara sahip olursunuz. Ancak alt kattaki günlük yaşam odanızı misafir odası yapıyorsanız, o zaman olabildiğince açık renkler ve iki fonksiyonlu az ürün kullanarak alanı kalabalıktan uzaklaştırın.

3. Oda aynı zamanda çalışma odanızsa; misafirlerin uyurken rahatsız olmaması için masa ve bilgisayar bölümünü kapıya yakın, yatak kısmını pencereye yakın konumlandırın. Bilgisayar, printer ve diğer ofis gereçlerini kapalı bir dolapta gizlerseniz odanın estetiğini de bozmamış olursunuz.

BANYO/ÇAMAŞIR ODASI

Banyo ve çamaşır odası da, evin diğer mekanları gibi konforlu ve işlevsel olmalı. Bu sebeple, bu alanlara da gereken metrekareyi ayırın. Eğer ayıramıyorsanız böyle bir alan planlamaktan vazgeçin. Bunu banyonun içinde bir modülde çözümleyebilir ya da kapalı bir balkonunuz varsa uygun bir tesisat değişimi ile bu alanı organize edebilirsiniz. Ayrıca depolama için raflara bir duvar ayırmanız gerektiğini unutmayın.

Yatak odanız monotonluktan kurtulsun! Renk kombinleri ve akılcı yerleşimler