Taşınmadan önce yapılması gereken bazı şeyler var. Yeni evleniyor ya da evinizi yeniliyorsanız mobilya, aksesuar ve tekstilleri satın almadan ve eve taşınmadan önce ilk etapta yapılacaklar listenizi gözden geçirin. Zemin seçimi, boya, duvar kağıdı gibi tadilat işlerini de es geçmeyin.
ZEMİN
Taşınacağınız ya da yenilemek istediğiniz evin bazı odalarında veya her alanın zeminlerini değiştirmek isterseniz, öncelikle nerede ve nasıl bir zemin tercih edeceğinize karar verin.
SERAMİK ZEMİN
1. Seramik Trafiği yoğun olan alanlarda seramik zeminleri seçmekte fayda var. Dayanıklı bir malzeme oldukları için bu gibi alanlarda pratik kullanım sağlar. Ayrıca uzun ömürlü olduklarından hesaplı da bir seçenek. Seramik zeminlerin pek çok farklı doku ve renk alternatifi bulunuyor. Evinizin dekorasyonuna da kolaylıkla uyum sağlar.
DOĞAL TAŞ ZEMİN
2. Doğal taş Doğal taş zeminlerin kireçtaşı, traverten, granit mermer gibi çeşitleri bulunur. Cilasına göre farklı görünüm kazanabilir, mat ya da parlak yüzeyli olabilirler. Bazı doğal taşlar çok daha geçirgen bir yüzeye sahiptir. Örneğin mermerin daha partüküllü bir yapısı vardır. Bu sebeple lekelenmelerin çok olduğu bölgelerde mermer kullanmak pek de akıllıca olmayabilir. Ayrıca seramik ya da parkeye kıyasla daha maliyetli bir seçenek.
PARKE ZEMİN
3. Parke Laminat ve lamine olarak ikiye ayrılır. Laminat parke istenilen yüzeyin ısıl işlemle ahşap levhalara yapıştırılmasıyla elde edilir. Bu sebeple desenli olabilir ya da yüzeyinde istenilen etki elde edilebilir. Günümüzde, pratik, kullanışlı ve ulaşılabilir fiyatlı olması nedeni ile laminat sıklıkla tercih edilen bir zemin malzemesidir. Lamine parke ise, en genel tanımı ile hammaddesi ağaç olan birkaç tabakanın birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması ile elde edilir. Gerekli bakımlarını yaptırdığınız taktirde uzun yıllar kullanabilirsiniz. Laminat parkeye göre biraz daha pahalı bir seçenektir.
DUVARDAN DUVARA HALI ZEMİN
4. Duvardan duvara halı: Eğer zemin ile ilgili büyük çaplı bir tadilat yapmak istemezseniz duvardan duvara halı döşeme de tercih edebilirsiniz. Boydan boya halılar hem alttaki zemini kapatır, hem de parça halı almanıza ihtiyaç bırakmaz. Bu sebeple ekonomik bir seçenek olarak düşünebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Duvardan duvara halı nasıl kaplanır? Bu tarifle kendiniz kaplayabilirsiniz
BOYA
Eve taşınmadan önce ilk dikkat edilmesi gereken detayların başında boya geliyor. Duvar rengi dekorasyonun önemli bir parçası, hatta tamamlayıcısı. Duvarlar eğer hasarlıysa, sizden önce oturan kişiden dolayı vuruklar, çizikler varsa mutlaka tamir etmek gerekir. Boyayı seçerken ise evin konumu, eşyalarınızın renkleri, kişisel renk tercihleriniz gibi kişisel kriterleri gözden geçirin. Birden fazla renk kullanacaksanız ve riske girmek istemiyorsanız boya firmalarının hazırlmış olduğu kombin renklerden faydalanabilirsiniz. Boya yapmadan önce kendi moodboardlarınızı oluşturabilir, testerları duvara yapıştırabilirsiniz.
DUVAR KAĞIDI
Eğer boya derdiniz olsun istemiyorsanız duvar kağıdı tercih edebilirsiniz. Özellikle yüzeyi çok problemli duvarları kaplamak açısından duvar kağıtları isabetli bir seçim. Aslında ıslak zeminler için özel üretilen duvar kağıtları ile mutfak ve banyo gibi alanlara bile duvar kağıdı uygulayabilirsiniz. Bunun dışında sadece tek bir duvarı kaplamak ya da sadece yatak başını kaplamak gibi kısmi duvar kağıdı uygulamalarını da tercih edebilirsiniz. Şık dururlar.
YENİ EVE ALIŞMANIN 22 YOLU
1 – YATAĞINIZI YAPIN
Bu, alet kutusunu çıkartıp parçaları bir araya getirmek
demek olsa da yapın! En azından karyolayı kurmasanız bile yatağı yere koyarak yatağınızı uyumuya hazır hale getirebilirsiniz.
2 – BİRKAÇ MASA LAMBASINI FİŞE TAKIN
Çünkü masa lambaları mekâna tavan aydınlatmalarından daha çok ev havası verir.
3 – ORTALIĞI TEMİZLEYİN
Normalde, ev sahibi ya da sizden önceki kiracıların çoktan bu işi yapmış ve evi size pırıl pırıl bırakmış olması gerekir. Öyleyse sorun yok, ama değilse biraz toz almaya hazır olun!
4 – BANYOYU DÜZENLEYİN
Perdesiz duştan başka hiçbir şey “burası yeni evin” mesajını daha iyi veremez, o yüzden bir an önce bir tane edinin. Hemen ardından da havlularınızı asın, sabununuzu, duş jelinizi ve tuvalet kâğıdınızı yerleştirin.
5 – EVCİL HAYVANINIZIN EVE YERLEŞMESİNE YARDIM EDİN
Mamasını suyunu koyun, yatacağı yeri hazırlayın. Eğer köpeğiniz varsa, onu yürüyüşe çıkarın ya da yakındaki parka götürün, böylelikle o da mahallenizi tanısın.
6 – MÜZİK DİNLEYİN
Henüz eğlenmeye hazır olmayabilirsiniz olsun bu en sevdiğiniz şarkıları
dinlemenize engel değil.
7 – İNTERNETİNİZİ BAĞLATIN
Yeni bir yere taşındığınız zaman bu işi halletmenizden daha rahatlamış
hissettiren başka bir şey var mıdır?
8 – BİRKAÇ MUM YAKIN
Eski evinizden getirdiğiniz mumların kokusu hemencecik evinizde hissetmenizi sağlayacaktır.
9 – BİR MARKETE GİDİP TEMEL İHTİYAÇLARI ALIN
Süt, ekmek, tereyağı, peynir, meyve, yoğurt gibi başlıca ürünler içinizi burkan boş buzdolabı hissinden kurtulmanızı sağlayacaktır. Ve tabi dışarıdan verdiğiniz siparişlerin daha lezzetli hale gelmesini.
10 – YENİ MAHALLENİZDE BİR TUR ATIN
Şimdi, mahalle emlakçının dediği kadar güzel bir yer mi, görme zamanı!
11 – PERDELERİNİZİ ASIN
Perdeler asılınca odalar size daha samimi gelecektir.
12 – BİR ODAYI SEÇİN VE DİĞERLERİNDEN DAHA ÖNCE ORAYI RAHAT EDEBİLECEĞİNİZ ŞEKİLDE HAZIRLAYIN
Oturma odasını ya da yatak odasını seçin; o odayı kutulardan temizleyin. Mobilyaları yerleştirin, dekoratif yastıklar ve battaniye kullanın. Evinizin kalanı felaket durumdayken bile kendinizi güvende ve rahat hissedebileceğiniz bir oda olması size iyi gelecektir.
13 – EĞER EVLENİYORSANIZ VE MÜSTAKBEL EŞİNİZİN YAŞADIĞI EVE TAŞINACAKSANIZ BİRLİKTE BİRKAÇ DEĞİŞİKLİK YAPIN
Mobilyaların yerini değiştirmek, yeni bir duvar rengi seçmek ya da birlikte yeni bir koltuk almak mekânı “onun” ya da “benim” olmaktan çıkarıp “bizim” yapacaktır.
14 – DUVARA EN SEVDİĞİNİZ FOTOĞRAFLARI YA DA SANAT ESERLERİNİ ASIN
Evet, duvara bir şey asmak bazen zor bir iştir, ama size vereceği “evimdeyim” hissine değecektir.
15 – EĞER HALA BİR YEMEK MASANIZ YOKSA YARATICI OLMANIN TAM ZAMANI
Hemen açmak zorunda olmadığınız kutuları bir araya getirin, üzerine
bir masa örtüsü serin ve işte harika bir sofranın tadını çıkarabilirsiniz!
16 – DUVARLARIN RENGİNİ DEĞİŞTİRMEYE İZNİNİZ VARSA, DURMAYIN HEMEN YAPIN!
Yalnız bir duvarı başka bir renge boyamak bile hemen mekânın havasını değiştirecektir. Boyama işlemi “başkasının evi” kokusundan da kurtulmanızı sağlayacaktır. Yeni boyanmış duvarları değiştirmek
istemiyorsanız duvar çıkartmaları, desenli kağıtlar kullanabilirsiniz. Yapı marketler ve İMÇ gibi merkezlerde güzel seçenekler bulabilirsiniz.
17 – GİDİP YENİ KOMŞULARINIZLA TANIŞIN
Güzel bir davranış olmasının yanında, eğer yalnız yaşıyorsanız komşularınızla tanışmak “ya evde yalnızken başıma bir şey gelirse” gibi korkulardan kurtulmanıza da yardımcı olur.
18 – KİTAPLARINIZI KUTULARDAN ÇIKARIN
Ya da dergilerinizi çıkartın. Ya da kahve makinenizi ve birkaç kupanızı… İçinizi neşeyle dolduracak ne olursa…
19 – BİTKİLERİNİZLE MEKÂNA HAYAT VERİN
Bitkiler bulundukları mekâna çok şey katarlar! Eğer bakamam öldürürüm diye korkuyorsanız kalın yapraklı kaktüs türü sulu bitkileri
tercih edebilirsiniz.
20 – BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE MİSAFİR ÇAĞIRACAKMIŞ GİBİ PLAN YAPIN
Arkadaşlarınızla yapacağınız gösterişten uzak ve samimi bir toplantı
bile tamamen yerleşmeniz ve organize olmanız için sizi motive edecektir.
21 – BOŞ KUTULARIN HEPSİNİ BİR ODADA TOPLAYIN
Yavaş yavaş açtığınız kutuları bir odada biriktirin. İsterseniz bu kutulardan kale yapmak serbest!
22 – HER ŞEYDEN ÖNCE YENİ EVİNİZDE ZAMAN GEÇİRİN
Eğer içinde vakit geçirmezseniz yeni evinizde “evinizde” hissetmezsiniz. Haftada birkaç gün evde yemek pişirmeye, bir köşede oturup okumaya ya
da yatağınızda tembel pazar günleri geçirmeye çalışın. Orada ne kadar
çok vakit geçirirseniz o kadar sizin olduğunu hissedeceksiniz.
Taşınırken bitkileriniz zarar görmesin! Çiçekleri korumanın yolları
Mutfağı görmeden evi satın aldı, tamamen yenilemek zorunda kaldı