Akdeniz evleri, zaten büyük bir özlemle beklenmiş mevsimin bir anda geçip giderek tadını damaklarda bırakan, yemeğin miktarı az, lezzeti çok olan ara sıcakları gibidir. Mezeleri, sohbetleri, siestası, sıcak kanlı insanları gibi doğal ve insancıl evlerdir.
COTE D’AZUR
Cote d’Azur sahilleri, yaz aylarında Fransa’nın dünyaca ünlü tatil beldesidir. Monaco, Monte Carlo, Nice, Antibes, Cannes, Saint-Tropez kıyı şeridinden oluşan bölgedeki sahil evleri, doğanın cömertçe sunduğu mavi rengi en çok kullanan bölgelerden biridir.
Palmiyeler sokakların, rengarenk çiçekler sahildeki evlerin balkonlarının süsüdür. Mimarisi genellikle villalardır; kıyılar boyunca panjurlu, bölgenin tipik sahil evleri sıralanır.
Evlerin içleri de dışları gibi özgün mimariden ve sadelikten hiçbir şey kaybetmemesiyle ünlüdür. Az ve öz mobilyalar evlerin ana eşyası, hasır malzemeler en yaygın aksesuarı, keten ve kanvas ise tekstilleridir. Cote d’Azur sahil evleri gibi bir ev yaratmak için gösteriş ve abartıdan uzak, sade, doğal malzemeler kullanmak gerekir.
İTALYAN RİVİERASI
Fransa ile İtalya arasında paylaşılan Ligurya Denizi sahillerinde, Portofino, Bordighera, Lerici, Cinque Terre (5 köy) ve Viareggio’yu da kapsayan bölgeye İtalyan Rivierası adı verilir. Coğrafi özellikleri sert olan bir bölgede dekorasyon anlayışı iklim gibi yumuşak ve sakindir; dar ara sokaklarındaki taş evlerden ve doğanın renklerinden ilham alır.
Evler şık olmakla birlikte rahattır. Bu rahatlık da sahilde sezon boyunca demirleyen olağanüstü güzel teknelerle oluşan etkileşimdir. Bahçelerde limon ve manolya ağaçları yetiştirilir; zaten bölge üzüm bağları, zeytinlikler ve sebze-meyve bahçeleriyle doludur.
Bu stili eve uygulamak için tüm sahil evlerinde olduğu gibi beyaz ana renk olarak kullanılabilir, ancak başka pastel renklerle bir araya getirildiğinde yaz mevsimi daha çok hissedilecektir. İtalyan Rivierası’nda balkonlar, kapı önleri rengarenktir; başta sardunyalar olmak üzere rengarenk çeşit çeşit çiçeklerle doludur.
FAS
Fas evlerinin dekorasyon anlayışı çok renkli bir kültürü, ışıltılı ve egzotik bir coğrafyanın renkli stilini yansıtır. Mavi, yeşil, kırmızı ve turuncu baharat renkleri, altın ve gümüşle birleşir, oryantal formlu ahşap mobilyalara eşlik eder. Sedir ve masalardan oluşan mobilyalar genellikle alçaktır ve ince oyma detaylarına sahiptir.
Tavan süslemeleri gelenekseldir. Sedirlerle birlikte bol bol yastık ve yer minderleri kullanılır. Yastıklar da dahil, bütün gösterişli tekstil ürünleri ya canlı, pırıltılı renklerden ya da oryantal desenlerden oluşur. İpek en çok tercih edilen kumaştır; genellikle cibinlikler ve zengin perdelerde kullanılır.
Evlerin değişmez aksesuarı renkli, cam aydınlatmalar ile egzotik yeşil bitkilerdir. Her evin bir iç bahçesi bulunur ve yaz boyunca ailenin yaşam alanı olur. Uygulamak için anahtar aksesuarlar, aynalar, bakır siniler, fenerler, kandiller, sedef kakmalı ve pirinç aksesuarlar, iri boncuklardan el işi objelerdir.
İTALYA
Sanat ve tasarımın kalbi İtalya’da mobilyalarla ahşap, deri ve metal malzemelerin uyumlu birlikteliği dekorasyona bakışın sade bir özetidir. İtalya’da mimari yüksek tavanlar ve geniş pencereler üzerine kuruludur ve bu mimariye uyum sağlayan iç mekanlarda ahşap zeminler, nişli duvarlar ve iddiasız renkler kendini gösterir.
Dışarıdan bakınca evlerin camlarından panjurlar, balkonlarındaki ferforje çiçekliklerinden rengarenk çiçekler eksik olmaz. Burano dantelleri ile Murano camları İtalyan evlerin orijinal aksesuarlarıdır; Venedik yakınlarındaki Burano Adası dantelleri, dünyaca ünlü Murano Adası ise cam işçiliği ile ünlüdür.
İtalyan stilini eve yansıtmak için kese kağıdı, taş grisi, ekru gibi iddiasız renkler beyazla birleştirilebilir. Aydınlatma, koltuk, kanepe ve tüm eşyalarda sadelik ön planda tutulmalıdır.
İSPANYA
Bol güneşli, siestalı yaşamıyla ünlü İspanya’nın konformist yaşamı, kendine has bir dekorasyon anlayışını doğurur. İspanyollar için önce rahatlık gelir. Özellikle Endülüs bölgesinin dekorasyon tarzı oryantalist Arap etkisiyle biçimlenir; zira bu yaklaşım İspanya’nın güneyine, Andalusya eyaletine kadar taşar.
Nevi şahsına münhasır olan şey, bu topraklarda yüzyıllardır yaşayan Müslüman, Yahudi, Çigan kültürlerinin ortaya çıkardığı mimarinin ta kendisidir. Çini tabaklarla, rengarenk çiçeklerle dolu saksıların asıldığı kireç badanalı duvarlar en tipik mimari öğelerdir. İç mekanlarda zeminler çini, avlularda seramik kaplıdır. Söz konusu avlular ve dış cephelerde sarmaşık en çok rastlanan bitkidir.
Canlı renkler ve etnik desenler mobilyaların önüne geçecek kadar baskındır. Bu yüzden İspanyol stilinde bir ev yaratmak için kırmızı, mavi, yeşil ve turuncunun en parlak tonlarına başvurulabilir. Duvarlara tabaklar asarak bu kendine has dekorasyon tarzı desteklenebilir.
YUNANİSTAN
Saflığın simgesi beyaz ile serinliğin ve huzurun simgesi mavilerin yarattığı iç mekanlarda, çivit ve kobalt maviler aynı zamanda Akdeniz çevre coğrafyasında bir bölge geleneği olarak, akrebi, çıyanı kovmak için kapı ve pencereleri boyamak için de kullanılır.
Benzer bir yaklaşımla, negatif bakışları engellemek için de aksesuarlarda, cam objelerde sıkça rastlanan mavi, gösteriş ve abartıdan uzak sade bir stilin ana hatlarını oluşturur. Kanaviçe ve dantellerin süslediği geleneksel Yunan evlerinde, keten ve pamuklu kumaşlar vazgeçilmez dekorasyon öğeleridir. Antik Yunan etkisinin daha çok ön plana çıktığı iç kesimlerde bronz aksesuarlar ile eskitilmiş ahşap mobilyalar ağırlıklı olarak yer alır.
Yunanistan’daki gibi bir dekorasyon anlayışını eve uygulamak için az eşya kullanmak, yaz boyunca sıcağı hafifleten rüzgara yer açmak için alçak mobilyalar tercih etmek gerekir. Evin her köşesinde Akdeniz coğrafyasının gökyüzünden ve denizden ilham alan mavi tonları ile beyaz renk kullanımı ise Yunanistan evlerinin stil anahtarı olacaktır.
Evim Dergisi 2014