Kendiniz için ideal ütüyü seçin

Kendiniz için ideal ütüyü nasıl seçebilirsiniz? Ütü çeşitleri nelerdir ve nasıl kullanılmalıdır? Yanıtlar Evim Dergisi arşivinden…

ÜTÜ SEÇERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Ütü yapmayı daha konforlu hale getirmek için, yapacağınız seçimlerde, buhar gücünden ütü tabanına kadar birçok detayı dikkate almalısınız.

ÜTÜ SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ütü satın alırken kararınızı belirleyecek en önemli özellik ütünün buhar gücü. Buhar gücü ve basıncı yüksek ütüler elbiseleri daha kolay ütülemenizi ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Buhar özelliği zayıf olan bir ütü sizi yorar. Ütünün rahatça tutulmasını sağlayan ergonomik bir tasarım, tabandaki delik sayısı ve bu deliklerin buharı kumaşın üzerine yayması da ütüyü kolaylaştırır.

BUHARLI ÜTÜ SATIN ALIRKEN

– Buharlı ütü satın alırken motor gücünü belirten watt bilgisine dikkat edin. Genellikle 1.600 W ile 3200 W arasında değişen değerlerde ütü bulmanız mümkün.

Kırışıklık ve buruşuklukları açmak için ütünüzün yüksek wattta olması daha iyi olacaktır. Kırışıklıkların kolayca açılabilmesini sağlayan sürekli buhar etkisi ütü tabanı kadar önemli bir nokta. Dakikada ütünün üretebildiği buhar hacminin minimum 40 gr/dk olması gerekir.

Ütünün ekstra püskürtmede uyguladığı şok buhar miktarı ise zor kumaşlar için ütünün bir kerede aralıklarla üretebileceği buhar miktarıdır. Şok buhar miktarının yüksek olması ütü yapmayı kolaylaştırır ve hızlandırır.

SERAMİK TABANLI OLMALI

– Kumaşın yapışmaması, parlamaması ve üzerinde ütünün rahatça kayabilmesi için seramik tabanlıları seçebilirsiniz.

– Yapışmaz teflon tabanlı ütüler kumaşın yanmasını ve sararmasını önler.

– Çelik taban ise ısıyı eşit şekilde dağıtır, rahatça kayar ancak kumaşın yanma riski yüksektir.

İŞE YARAR İPUÇLARI

– Hızlı ve iyi bir ütü yapabilmek için buhar gücü yüksek ütüleri tercih edin.

– Çok fazla çamaşır ütülüyorsanız buhar kazanlı ütüleri; düzenli aralıklarla ütü yapıyorsanız normal buharlı ütüleri tercih edebilirsiniz.

– Ütünüzde kirece karşı koruyucu özellik olması ütünüzün bakımı ve uzun yıllar kullanmanız açısından önemli.

– Anti-drip (damlamayı önleme) özelliği olup olmadığını kontrol edin. Damlama yapan ütüler kumaşların lekelenmesine sebep olur.

– Kumaşın türüne göre program seçimini yapın. Gömlek ütülerken fıs fısla su sıkarak, gömleği nemlendirin. Böylelikle kırışık ve buruşukluklar daha rahat açılır.

Kırışık düşmanı
Azur Pro, 230 gramlık şok buhar çıkış performansına sahip. T-ionicGlide tabanı, 6 katmanlı teknolojisi ile
mükemmel bir kayganlık ve çizilmeye karşı dayanıklılık sağlıyor. Philips.

Buhar istasyonlu VarioComfort ProHygienic TDS6080TR ütü ile maksimum hijyen sağlayabilirsiniz. 6 özel programı bulunuyor. 2400 W gücündeki ütü, dakikada 120 gram sabit olmak üzere üç yoğun buhar atışıyla 400 gramlık şok buhar çıkışı mevcut. Bosch.

Airboard’un Hava Yastığı Sistemi ile ipek gibi narin kumaşlarda bile ütüyü değdirmeden kırışıklıklar kolayca açılabiliyor. Hava Yastığı Sistemi ise kumaşı havada ütülemeyi sağlıyor. Arnica.

Otomatik kapanma özelliği olan Exelentix ütü 2750 Watt gücü ile yüksek performans sağlarken çamaşırlardaki kırışıklıkları kolayca açmanızı sağlıyor. Profilo.

Turbo Pro ultra ince Durilium Airglide Autoclean tabanının kaygan yapısı sayesinde, ütülemeyi kolaylaşıyor ve ütüleme zamanını azaltıyor. 220 g/min. buhar gücü ve ideal buhar dağılımı için tasarlanan aktif delikler, zorlu kırışıklıklara karşı meydan okuyor. Tefal.

3 aşamalı buhar sistemi ve mükemmel kayganlık sağlayan tabanı ile kırışık giysileri hayatınızdan çıkaran TB60XTRM iQ500 Extreme Power ütü, koyu renk giysilerde parlama riskini de azaltıyor. Siemens.

Kendiniz için ideal ütüyü seçtiyseniz, diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir.