Cihangir’de yeni bir yaşam

Üzerinde yılların yorgunluğunu taşıyan, gün yüzüne çıkarılmayı mağrur bir edayla bekleyen Cihangir’de bir apartman dairesi… Onu görür görmez bu cevheri fark edip, harekete geçen Cihangir aşığı bir insan. Ve evin sahibiyle buluşması hikayesi…

Yaklaşık elli yıllık bir binanın en alt katında bulunan 160 metrekarelik bu apartman dairesinin mimarisi oldukça fonksiyonel. 4 odalı olarak planlanan ev birbirine paralel ve eşit aralıklarla konumlanmış kolonlar üzerine inşa edilmiş. Evin eski halinde kolonları birleştiren duvarlar yan yana dizilmiş odaları meydana getiriyormuş. Evde daha önce oturanlar bu duvarları ortadan kaldırıp odaları birleştirerek oldukça geniş bir salon meydana getirmişler. Yaşam koçu olan ev sahibi, uzun süre Cihangir’de bir daire aramış ve bu daireyi görünce aradığının tam da böyle bir yer olduğuna karar vermiş. “Evin konumu, yapısal özellikleri ve özellikle de Cihangir’de olması beni çeken en önemli faktörler oldu” diyen ev sahibi tadilat ve dekorasyonu meydana getirirken dekoratör Melih Kohen ile çalışmış.



Rustik tarzdan hoşlanan ev sahibi için eşya seçimleri yapılırken öncelikle onu yansıtacak mobilya ve aksesuarlar tercih edilmiş. Dekorasyonda mobilya takımlarından uzak durulmuş. Evde, farklı farklı eşyalar bir araya getirilerek bir bütünlük sağlanmış.

                                                                                                           

~

Yıllar içinde yıpranmış olan evin bazı bölümleri acil müdahale gerektiriyormuş. Giriş ve koridorda bulunan yer karoları, mutfak, banyo ve duvarlar tadilatın ilk safhasını oluşturmuş. Bütün bu yenileme işlemleri yapılırken elde bulunan malzemelerden de yararlanılmış. Acı kahve ve bej tonlarında tasarlanan banyoda son derece eski ve yıpranmış olan mutfak eviye dolabı, elden geçirilip üzerine uygun tarz ve ölçülerde kestirilen tezgahla birlikte lavabo dolabı olarak kullanılmış. Banyo duvarında bulunan eski tip seramikler sökülüp duvarlarda boya ve du var kağıdı kombinasyonu uygulanmış.
Beyaz bordürler mekanda klasik ve stil sahibi bir etki yaratmış. Duşakabin veya perde kullanılmayan küvette ahşap dallardan meydana gelen bir paravan, seperatör görevini üstlenmiş.

Evdeki eşyaların çoğu Mudo Concept’ten. Ayrıca ev sahibine ait bazı eşya ve aksesuarlar da gerek yenilenerek gerekse işlevleri değiştirilerek mekanda kullanılmış.

~

Hobi olarak kilim dokuyan ev sahibine ait dokuma tezgahı yatak odasındaki bu mekanda dekoratif öğe olarak kullanılmış. Orta sehpa yerine ise sedef kakmalı ahşap ayaklı bakır bir sini tercih edilmiş.

Eski hali son derece yıpranmış ve kullanılmaz bir halde olan mutfakta üst dolaplar yokmuş. Alt dolap da banyoda kullanılınca mutfak komple yenilenmiş. Dolaplar mutfağın planına uygun ve ufak bir alana sahip olan mekanda metrekareden en fazla randıman alınacak şekilde dizayn edilmiş. Modern bir tarzı yansıtan mutfakta kullanılan klasik aksesuarlarla bir tezat yaratılmış. Duvarlar ise kese kağıdı tonlarına boyanmış. Evin dekorasyonunda mobilya takımlarından uzak durulmuş. Eşyaların çoğu Mudo Concept’ten tercih edilirken ev sahibine ait bazı eşya ve aksesuarlar da gerek yenilenerek gerekse işlevleri değiştirilerek mekanda kullanılmış. Duvarda bulunan eski sabahlık ev sahibinin anneannesinden hatıra. Sabahlık mekanda tablo olarak değerlendirilmiş. Evin girişinin açıldığı salon oldukça ferah ve bol ışık alan bir mekan. Evin eski halinde salonla girişi ayıran tahta çerçeveli seperatör yerinden çıkartılarak salon girişi daha da genişletilmiş ve kullanılan kitaplıkla şık bir hava yakalanmış. Salonda oturma ve yemek alanını ayıran kolonların önlerine yerleştirilen Uzak doğu tarzı bambu lambaderler eskiciden alınarak üzerilerine şapka imal ettirilmiş. Kanepenin arkasında bulunan ölü alana, kütüphane olarak da kullanılan bir konsol yerleştirilmiş. Evin her köşesinin kendi tarzını yansıttığını belirten evin sahibi, salonda oturmak ve misafirlerini ağırlamanın başlı başına bir keyif olduğunu söylerken evin enerjisinden ve duyduğu huzurdan da bahsetmeden edemiyor.

Küçük bir alana sahip olan mutfak metrekareden fazla randıman alınacak şekilde tasarlanmış. Mutfak modern bir tarzı yansıtırken kullanılan klasik aksesuarlarla mekanda bir tezat yaratılmış. Duvarlara seramik yerine kese kağıdı tonlarında boya uygulanmış.

~

Standarda göre oldukça büyük bir metrekareye sahip olan yatak odası iki işlevli olarak tasarlanmış. Odanın ön kısmı oturma alanı, arka kısmı ise yatak bölümü olarak planlanmış. Yatak bölümünde bulunan duvar, bordürle ikiye bölünerek yarısın duvar kağıdı uygulanmış. Raf düzeneği şeklindeki niş, kitaplık olarak kullanılarak hem dekoratif hem fonksiyonel bir alan yaratılmış. Odanın içinde, inşaattan kaynaklanan duvar yamukluğunu gidermek üzere düşünülerek tasarlanmış ve mdf ile ayrılmış küçük bir oda bulunuyor. Bu oda giyinme alanı olarak tasarlanmış. Bir ay gibi kısa bir sürede tamamlanan ev, enerjisiyle son derece etkili ve huzurlu bir mekana dönüşmüş.

Mutfaktaki eviye dolabı, elden geçirilerek rengi değiştirilmiş ve patine yöntemiyle eskitme uygulanmış. Bu dolap daha sonra banyoda lavabo dolabı olarak kullanılmış.

~

Mudo Concept’ten alınan yatak başıyla süslenen yatağın ayak ucuna eskiciden alınan bir sandık eşlik ediyor. Yatağın iki yanına beyaz yuvarlak formda komodinler yerleştirilmiş ve aydınlatma olarak şapkalı duvar aplikleri tercih edilmiş.