Pencere, kapı ve duvar ilişkisini de göz önüne alarak hazırladığımız iki farklı planlı yerleşim önerisi size fikir verebilir.
Kare planlı bir yerleşim
Büyük pencereler ve geniş geçiş kapıları varsa, kanatlı veya sürgülü olan geçiş kapıları ve yere kadar uzanan büyük pencerelerle donatılmış eski tip yapılarda büyük mobilyalar için yeterince duvar alanı olmayabilir ya da buradaki gibi sadece tek bir boş duvar bulunabilir. Bu durumda:
1. Kitaplık ve depolama olarak da kullanabileceğiniz bir televizyon ünitesini en geniş duvarınıza yerleştirin. Eğer modüler bir model seçerseniz sistemi dikeyde de planlayarak binanın tüm tavan yüksekliğini fonksiyonel biçimde kullanabilirsiniz.
2. Oturma ve dinlenme köşelerini birleştirerek salonun orta bölümüne doğru planlayın. Üstelik böylece televizyonu optimum bir konumda izleyebilirsiniz.
3. Kapı yanlarında yeterince duvar kalıyorsa, bu alanları açık raf üniteleri için ayırabilirsiniz.
Yerleşim ipuçları:
• Kompakt, kolçaksız koltuklar salonda hareket alanını artırır ve ferahlatır. Ancak bu mobilyaları yan yan kullanırken mekanın fazla karmaşık görünmesini önlemek için farklı boyutlar seçin.
• Kanepenin arka kısmına odayı geçiş alanından ayırmak için dekoratif bir paravan ya da çift yönlü bir raf yerleştirin. Böylece arkadaki geçiş kapısını gizlemiş olursunuz.
• Orta ve yan sehpalarda tercih edeceğiniz yuvarlak formlar ve cam malzeme, salonu görsel açıdan kesmeden tamamlıyor, işlevsellik kazandırıyor.
• Zeminde kullanacağınız geniş bir taban halısı oturma, dinlenme ve keyif köşelerini bir arada tutarak konforlu bir yaşam alanı sağlıyor. İpucu: Duvar ve masa lambası gibi farklı ışık kaynaklarını kullanarak okuma ve tv köşesinde noktasal; dinlenme köşesi gibi alanlarda ise bir atmosfer aydınlatması yaratabilirsiniz.
Dikdörtgen planlı bir yerleşim
Geniş ve yere sıfır pencereler ve akışkan geçişler mi var?
Yeni dönem yapılarda en çok dikkat çeken detaylardan biri de mekanlara daha fazla ışık girmesini sağlayan geniş ve yere sıfır pencere sistemleri. Neredeyse bir standart halini alan bu sistemler yaşam alanlarını aydınlık ve ferah gösterse de, kimi zaman duvar kullanımını kısıtlayabiliyor. Üstelik açık planlı bir salonda yemek alanı da oluşturmayı düşünüyorsanız oturma alanı için odanın sadece orta kısmını kullanabilirsiniz. Eğer buradaki gibi yemek ve mutfak alanına geçişleri olan bir salonunuz varsa Bir tarafta uzanma koltuklu “L” kanepe tercih edilebilir. Aslında bu tarz hacimli kanepeler mekanlarda fazla dikkat çeker ama oturma birimi olarak oldukça işlevseldir.
Yerleşim ipuçları:
• Güzel bir manzara varsa “L” kanepeyi pencerelere bakacak ve elbette televizyonu da görecek şekilde yerleştirin.
• Tekli koltuklardan birini kanepeye dönük ve belli bir sohbet açısı yaratacak biçimde konumlandırın.
• “L” kanepeler için en ideali uzun ve dikdörtgen ya da oval sehpalar. Çünkü bu şekilde kanepenin her tarafından sehpaya erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca katlı olan modeller çok daha işlevsel.
• Yan sehpalardan birinde ihtiyaca göre her yöne taşınabilir tekerlekli bir model tercih edin. Diğerleri zigon ya da tekli sehpa olabilir.
• Mekan yeterince ışık aldığından iki yüksek lambader ya da okuma bölümünde bir lambader ve sohbet köşesinde genişçe bir sarkıt yeterli olacaktır.
• Televizyonu diğer planın aksine yalın ve göz yormayacak alçak bir sehpa üzerinde ve pencere duvarının önüne yerleştirin. İpucu: Kabloları gizlemek ve ışık yansımasını önlemek için panel perdeler doğru bir tercih. Bu tip perdelerle geniş pencerelerden giren ışığı esnek bir şekilde dengeleyebilirsiniz.
• Az da olsa boş kalan duvarlardan en geniş olanına eğer uygunsa küçük bir kitaplık ya da açık raf ünitesi yerleştirebilirsiniz. İpucu: Kitaplık önünde yeriniz varsa puflu bir koltuk yerleştirerek bu alanı ikinci bir dinlenme ve okuma köşesi gibi de değerlendirebilirsiniz.
HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL ILLÜSTRASYON MURAT ÖZKUN