Michigan merkezli bir iç mimar olan Jean Stoffer, geleneksel bir yaklaşımı, zamansız, modern bir tarz ile birleştiren, benzersiz mutfak tasarımlarıyla tanınıyor. Stoffer’ın 1902 yılından kalma bir evin mutfağını nasıl yenilediğini görünce şaşırabilirsiniz.
Stoffer, “Bu 1902 Viktorya döneminden kalma ev, şuanki ev sahibinin eski evi ile aynı bloktaydı” diyor. “Bir gün yürüyüşe çıkan ev sahibi, bahçedeki insanların fotoğraf çektirdiğini ve bu evin açık artırmaya çıktığını keşfetti. Bu eve her zaman hayranlık duymuştu ve içini hiç görmeden, doğrudan satın aldı.”
“MUTFAK TERKEDİLMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYORDU”
Mutfak diğer odalardan ayrılmış, evin sıkışık bir kuzey köşesinde bulunuyordu. Terkedilmiş görünüyordu. Stoffer, “Onu bir zamanlar evin doğu tarafında yemek odasının bulunduğu yere taşıdık, sonra yemek odasını bitişikteki arka salona taşıdık, böylece sahipleri mutfakta uğraşırken çocuklarını görebilir hale geldiler. Ben işe alınmadan önce eski mutfak yıkılmıştı, sadece pencereler, kapılar ve zeminler kalmıştı.” diye anlatıyor süreci.
YENİ MUTFAK DEKORASYONU
Yeni mutfak, üç orijinal katedral şeklindeki pencerelerden ışık alıyor. Stoffer, “Görsellik katmak için tavan kirişleri ve kalan her şeyi değiştirdik. Zamandan bağımsız kılmak için nötr renkli dolaplar ekledik. Biraz renk katmak ve tasarımı güçlendirmek için ise siyah, beyaz ve pirinç renkli mozaik arka kaplama kullandık.”
NELER DEĞİŞTİ?
- Renk teması: Yumuşak boz kahverengi ve beyaz tonlar, sakin ve nötr bir his yarattı.
- Karolar: Altıgen şekilli taş karoları, lavabonun üzerinde taraklı mermer ile eşleştirildi.
- Zemin: 5 cm genişliğindeki meşe zeminler, ceviz tonu ile yeniden cilalandı.
- Ada ışıkları: Bronz, antika pirinç ve beyaz camdan yapılmış iki büyük aydınlatma, merkez adanın üzerine asıldı.
- Lavabo lambaları: Lavabonun üzerine yerleştirilmiş bakır renkli aplikler, aydınlatma sağlarken, kirişlerin kesişme noktasına iki tek çıplak ampul monte edildi.
- Tezgah üstü: Ada tezgahında neredeyse siyah renkte az bakım gerektiren kuvars kullanıldı. Çevredeki tezgahlarda beyaz damarlı bir kuvars kullanıldı.
- Tabureler: Deri koltuklar, mekana doku ve biraz modernlik katmak için bakır bir taban ile eşleştirildi.
- Pencereler: Perdesiz olmak, güzel camı ve kalıpları ortaya çıkarırken doğal ışığa izin verdi.
- Dolaplar: Minimal gömme dolap, zamansız ve çok yönlü yumuşak bir boz rengine boyandı.
- Raflar: Açık raflar, kapalı dolaplardan görsel bir kopuş sağlıyor ve cam eşyalar ile tabaklar için işlevsel bir yer sağıyor.
- Davlumbaz: Fransız mutfak davlumbazındaki bakır zamanla koyulaşarak daha uyumlu hale gelecektir.
- Aksesuarlar: Aksesuarlar minimal bir yaklaşımla, keten havlular ve botanik baskılar gibi İngiliz esintili unsurları içeriyor.
Önce – sonra: 1960’ların mutfağını aydınlık ve modern bir mekana çevirdi